Πρόεδρος ΕΟΜ: Υπάρχει έλλειψη οργάνωσης στη δωρεά οργάνων σε νοσοκομεία και εντατικές

«Η χώρα μας βρίσκεται σε χαμηλές θέσεις στη δωρεά οργάνων και ο βασικός λόγος είναι η έλλειψη οργάνωσης στα νοσοκομεία και τις εντατικές» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, με αφορμή τη γενναία απόφαση των γονέων της 21χρονης φοιτήτριας – που δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή μετά από την παράσυρσή της από τον ασυνείδητο οδηγό στη Θεσσαλονίκη – να δωρίσουν τα όργανά της για να δώσουν ζωή σε άλλους ανθρώπους. Όπως εξήγησε «οι Έλληνες κατά πλειοψηφία είναι υπέρ της δωρεάς, όμως η δωρεά οργάνων δεν βασίζεται μόνο στη θέληση των ανθρώπων. Πρέπει να οργανωθεί, οι συγγενείς να ενημερωθούν ότι ο δικός τους άνθρωπος είναι υποψήφιος και κατάλληλος να γίνει δότης, γιατί δεν είναι όλοι όσοι φεύγουν από τη ζωή κατάλληλοι υποψήφιοι.»

Όπως επισήμανε «Πέρα από τη γενικότερη ευαισθητοποίηση για τη δωρεά οργάνων, θέλει ανθρώπους μέσα στα νοσοκομεία και τις εντατικές που θα αφιερώσουν χρόνο για να ενημερώσουν τους συγγενείς»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το κατά πόσο έχουν βρεθεί οι λήπτες και ποια όργανα θα προσφερθούν της άτυχης 21χρονης, απάντησε πως «θεωρητικά θα προσφερθούν όλα τα όργανά της. Δύο νεφροί, το ήπαρ, καρδιά, πνεύμονες και οι κερατοειδείς» . Από εκεί και πέρα όσον αφορά στη διαδικασία είπε ότι «ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, ενημερώνει τις μονάδες μεταμόσχευσης και ταυτόχρονα μέσα από τη λίστα των υποψηφίων που υπάρχει στον ΕΟΜ, βγαίνουν οι κατά προτεραιότητα υποψήφιοι λήπτες. Στη συνέχεια, η μονάδα μετά εξετάζει και τις πιο τελευταίες λεπτομέρειες της συμβατότητας των υποψηφίων που βγαίνουν με βάση τα κριτήρια και προχωράει στην αποδοχή και μεταμόσχευση.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση