Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Διαβουλεύσεις ως τις 13/12 για εξεύρεση «χρυσής τομής»

Στις 13 Δεκεμβρίου στο -5ο κατά σειρά- έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας θα συζητηθεί εκ νέου το θέμα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, καθώς δεν βρέθηκε η «χρυσή τομή» στη χθεσινή συνεδρίασή τους. Ως τότε θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών- μελών.

Οι αποφάσεις μετατέθηκαν για ένα νέο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στα μέσα Δεκεμβρίου καθώς Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Κροατία, Πολωνία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία και Μάλτα αρνήθηκαν να εγκρίνουν τους κανονισμούς αδειοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής αλληλεγγύης εάν προηγουμένως δε βρεθεί ικανοποιητική λύση ως προς διορθωτικό μηχανισμό.
Οι 15 χώρες που είχαν ταχθεί υπέρ ενός λειτουργικού πλαφόν, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, θεωρούν ότι το όριο των 275 ευρώ ανά μεβαγατώρα πολύ υψηλό και τον σχετικό μηχανισμό διόρθωσης των τιμών ουσιαστικά ανεφάρμοστο λόγω των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί για την ενεργοποίησή του.
«To να μπει ένα πλαφόν στα 275 ευρώ, δεν είναι στην ουσία πλαφόν. Η ενεργειακή κρίση είναι σοκαριστική για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο χωρίς αποτελέσματα», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«Το κλειδί είναι το πλαφόν στην τιμή του αερίου και την πρόταση που παρουσίασε η Κομισιόν προχθές την αντιμετωπίζουμε ως αστείο. Είναι δύσκολο να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη» τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος της Πολωνίας, Άννα Μόσκβα.

Η Γερμανία και η Ολλανδία είναι εκείνες που κυρίως αντιτάσσονται στην επιβολή πλαφόν θεωρώντας ότι θα οδηγήσει στην διοχέτευση του φυσικού αερίου σε χώρες εκτός Ένωσης, και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον προσπάθησε να εξισορροπήσει τις διαφορετικές θέσεις των μελών αναφέροντας χαρακτηριστικά: «από την άλλη πλευρά ο διορθωτικός μηχανισμός συνοδεύεται από κινδύνους όπως σωστά έχει επισημάνει ένα αριθμός κρατών μελών. Είναι επομένως απαραίτητο να έχουμε ασφαλιστικές δικλείδες για ν’ αποφύγουμε ανεπιθύμητες αρνητικές συνέπειες».

Ο υπουργός Βιομηχανίας της προεδρεύουσας Τσεχίας προσπάθησε παρ’ όλα αυτά να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας ως προς την επίτευξη συμφωνίας τον Δεκέμβριο λέγοντας: «δεν ανοίγουμε ακόμη τη σαμπάνια αλλά βάζουμε το μπουκάλι στο ψυγείο».

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση