Κύκλος επαφών ΥΠΟΙΚ με επικεφαλής Τραπεζών, για ενίσχυση ρευστότητας στην οικονομία – Προστασία δανειοληπτών

Περισσότερα δάνεια στην αγορά, αύξηση των ρυθμίσεων κόκκινων δανείων και αναπροσαρμογή των επιτοκίων καταθέσεων, βάζει το οικονομικό επιτελείο στο τραπέζι των συζητήσεων με τα τραπεζικά ιδρύματα. Για το θέμα έγινε μάλιστα ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, με εκπροσώπους των τραπεζών.

Κύκλο επαφών με τους επικεφαλής των τραπεζών ανοίγει το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία και η προστασία των δανειοληπτών από την άνοδο των επιτοκίων κατά δύο μονάδες από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα.

Αυτή η αύξηση σημαίνει ότι η δόση ενός στεγαστικού δανείου διάρκειας 12 ετών με υπόλοιπο 110.000 ευρώ, ανεβαίνει από τα 841 ευρώ με επιτόκιο 1,5% στα 943 ευρώ με επιτόκιο 3,5%. Για στεγαστικό δάνειο διάρκειας 8 ετών με υπόλοιπο 50.000 ευρώ, η δόση αυξάνεται από 567 ευρώ με επιτόκιο 2% στα 612 ευρώ με επιτόκιο 4%.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας βάζει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τους τραπεζίτες τη χορήγηση περισσότερων δανείων, την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων κατ’ αναλογία με αυτά των χορηγήσεων και την ταχύτερη ρύθμιση «κόκκινων» δανείων μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Παράλληλα, εξετάζονται διάφορα σενάρια για την ελάφρυνση των δανειοληπτών που επηρεάζονται από την άνοδο των επιτοκίων. Μεταξύ των προτάσεων είναι και η επιδότηση του επιτοκίου για τα «πράσινα» δάνεια και υπό προϋποθέσεις και για τα «κόκκινα».

«Περιμένουμε πρωτοβουλίες από τις τράπεζες» ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για τα «κόκκινα» δάνεια.

Υπό εξέταση είναι ακόμα η επιμήκυνση των δανείων και η μετατροπή του επιτοκίου σε σταθερό από κυμαινόμενο.

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση