Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Δεν τα βρίσκουν οι 27 υπουργοί Ενέργειας για το πλαφόν

Προς άλλο ένα έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου για την υιοθέτηση των τριών κανονισμών για το ενεργειακό, συμπεριλαμβανομένου του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, κατευθύνεται η Τσεχική Προεδρία της ΕΕ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Η Τσεχική Προεδρία ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα της συντονιστικής συνάντησης των 15 κρατών-μελών της ΕΕ, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα, λίγο πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Ενέργειας σήμερα το πρωί. Τα 15 κράτη-μέλη της ΕΕ ζητούν σημαντικές βελτιώσεις στην πρόταση της Επιτροπής για το ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου και έγκριση ταυτόχρονα και των τριών κανονισμών για το ενεργειακό (κανονισμός για μηχανισμό αλληλεγγύης, κανονισμός για επιτάχυνση αδειοδότησης ανανεώσιμων πηγών και κανονισμός για το πλαφόν) σε ένα έκτακτο Συμβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου. Η Τσεχική Προεδρία αποδέχτηκε την πρόταση των «15» και πρότεινε ακριβώς αυτό που ζήτησαν, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την αντίθεσή τους εξέφρασαν η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Δανία, η Εσθονία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, οι οποίες θέλουν να υιοθετηθούν σήμερα οι δύο πρώτοι κανονισμοί, για τους οποίους υπάρχει ήδη κατ’ αρχήν συμφωνία.

Από την πλευρά της, η Γερμανία είπε ότι αποδέχεται την πρόταση της Προεδρίας για έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου και για ταυτόχρονη υιοθέτηση των τριών κανονισμών, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν σεβαστές οι δικλείδες ασφαλείας που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η Γερμανία δεσμεύθηκε, ενόψει του νέου έκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας, να διαπραγματευτεί με καλή πίστη για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Κατηγορηματικός ο Κώστας Σκρέκας

Νωρίτερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας εμφανίστηκε κατηγορηματικός ως προς τον πήχη που θα πρέπει να τεθεί για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου TTF.

Προσερχόμενος στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., ο Έλληνας υπουργός με δηλώσεις του απέρριψε την πρόταση της Κομισιόν: «Μία τιμή στα 275 ευρώ/MWh δεν είναι πλαφόν. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βρίσκονται υπό σοκ από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και κάτι πρέπει να κάνουμε. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε και να μην κάνουμε τίποτα. Χάνουμε χρόνο και πρέπει να προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες», είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «χρειαζόμαστε έναν πιο ρεαλιστικό μηχανισμό που να αποτρέπει την εμφάνιση τιμών σαν εκείνες του περασμένου Αυγούστου. Χρειάζεται ένας διαφορετικός μηχανισμός που να μας βοηθήσει να αποφύγουμε τις υψηλές τιμές. Η Ευρώπη αγοράζει ακριβότερα αέριο από κάθε άλλο μέρος του πλανήτη».

Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις των χωρών του μπλοκ της Γερμανίας και τις ανησυχίες για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης με την επιβολή πλαφόν, ο κ. Σκρέκας σχολίασε: «Δεν δικαιολογούνται αυτές οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς. Οι αποθήκες αερίου είναι γεμάτες πάνω από 95% και τα πλοία μεταφοράς LNG στις θάλασσες της Ευρώπης είναι πολλά και έτοιμα να προσφέρουν αερίου. Δεν βρίσκουν κενές θέσεις στα terminals. Δεν δικαιολογούνται αυτές οι υψηλές τιμές».

Η θέση των 15

Μία πρόγευση του κλίματος που επικρατεί στις Βρυξέλλες αποτέλεσε η συνάντηση -νωρίτερα σήμερα- των υπουργών των 15 κρατών-μελών της ΕΕ, που έχουν υπογράψει την κοινή επιστολή ζητώντας την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Ευρωπαϊκές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι οι «15» επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να τηρήσουν κοινή στάση. Τόνισαν μάλιστα ότι ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, νέα πρόταση με σημαντικές βελτιώσεις, ώστε να εγκριθούν και οι τρεις κανονισμοί σε επόμενο έκτακτο συμβούλιο στις 11 ή 13 Δεκεμβρίου.

Η πρόταση της Κομισιόν

Η Κομισιόν με τη νέα πρόταση που κατέθεσε εισηγείται την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου 2023, με στόχο -όπως τονίζεται- την αποτροπή επανάληψης των τιμών που παρατηρήθηκαν τον περασμένο Αύγουστο.

Όπως ανέφερε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ως ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα προθεσμιακά συμβόλαια TTF του επόμενου μήνα (month ahead).

Η πρόταση της Κομισιόν, όπως δημοσιεύτηκε και επίσημα, ουσιαστικά καθιστά “ανύπαρκτο το εργαλείο της επιβολής ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο”, όπως σχολιάζουν στον ΟΤ παράγοντες της αγοράς ενέργειας. Κι αυτό καθώς η τιμή που προτείνεται να είναι προκαθορισμένη, δηλαδή τα 275 ευρώ/MWh είναι πάνω από τρεις φορές υψηλότερη σε σχέση με τα επίπεδα των τελευταίων μηνών (110 με 120 ευρώ/MWh). Με πιο απλά λόγια σημειώνουν οι ίδιες πηγές με τη συγκεκριμένη πρόταση ικανοποιείται το μπλοκ των χωρών της Γερμανίας, που αντιτίθενται στον ορισμό ανώτατης τιμής του φυσικού αερίου.

Κομισιόν: Τι απαντά για τις διαφωνίες που προκάλεσε το σχέδιο για το φυσικό αέριο

Προσερχόμενη σήμερα, στο Συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες, η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, διευκρίνισε ότι η Κομισιόν κατέθεσε την πρόταση για τον διορθωτικό μηχανισμό με βάση την εντολή που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι (η πρόταση) δίνει μία σταθερή βάση για τη σημερινή συζήτηση των υπουργών.

Ερωτηθείσα για το πώς θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες, η κ. Σίμσον ανέφερε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να «διευκολύνει» την συμφωνία, αλλά και να βοηθήσει την τσεχική προεδρία έτσι ώστε «να αντιμετωπιστούν όλες οι ανησυχίες».

«Πολλά κράτη-μέλη έχουν ανησυχίες και γι’ αυτό συναντιόμαστε. Όλες οι διαφορετικές θέσεις μας επέτρεψαν στο τέλος να φτάσουμε σε συμφωνία σε προηγούμενες προτάσεις και έχω ελπίδα ότι αυτή τη φορά δεν θα είναι διαφορετικά», επισήμανε η Ευρωπαία Επίτροπος. Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις των χωρών του Νότου, οι οποίες κάνουν λόγο για υψηλό όριο στα 275 ευρώ, αλλά και σκληρές προϋποθέσεις, απάντησε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μας έδωσε σαφείς οδηγίες, ότι πρέπει να προσέξουμε πιθανούς κινδύνους και το κάναμε. Κάποιοι κίνδυνοι παραμένουν, αλλά αυτή η πρόταση σχεδιάστηκε με τρόπο που να μας βοηθήσει, εάν αντιμετωπίσουμε ακόμη μία περίοδο σαν αυτή που αντιμετωπίσαμε τον Αύγουστο. Την ίδια ώρα όμως, δεν θα ενεργοποιήσουμε την παρέμβαση στην αγορά, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο».

Επίσης η Κάντρι Σίμσον υπογράμμισε ότι «θα χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις μας για να διαβεβαιώσουμε την ασφάλεια των προμηθειών και να αντιμετωπίσουμε τις υψηλές τιμές ενέργειας». Εξέφρασε την ελπίδα ότι «τα κράτη-μέλη θα φτάσουν σε πολιτική συμφωνία» σε ζητήματα όπως η κοινή αγορά φυσικού αερίου και η ισχυρότερη αλληλεγγύη.

«Οι συζητήσεις έχουν δείξει ότι υπάρχει ευρεία στήριξη σε αυτά τα μέτρα και η πολιτική συμφωνία σήμερα θα στείλει ακόμη ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας απέναντι σε αυτή την κρίση. Πρέπει να προχωρήσουμε με την εφαρμογή , δεν υπάρχει λοιπόν χρόνος για χάσιμο», τόνισε

Αφήστε μια απάντηση