Διχάζει το πλαφόν στο αέριο – Στις 13/12 μετατίθενται οι ελπίδες για διευθέτηση

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα συναντηθούν ξανά στις 13 Δεκεμβρίου σε ένα ακόμα έκτακτο Συμβούλιο, καθώς δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς, το λεγόμενο πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου εξακολουθεί να διχάζει τα κράτη μέλη της Ένωσης που δεν ενέκριναν τις προτάσεις της Κομισιόν. Οι δεκαπέντε χώρες που είχαν ταχθεί υπέρ ενός λειτουργικού πλαφόν, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, θεωρούν ότι το όριο των 275 ευρώ ανά μεβαγατώρα πολύ υψηλό και τον σχετικό μηχανισμό διόρθωσης των τιμών ουσιαστικά ανεφάρμοστο λόγω των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί για την ενεργοποίησή του.

«To να μπει ένα πλαφόν στα 275 ευρώ, δεν είναι στην ουσία πλαφόν. Η ενεργειακή κρίση είναι σοκαριστική για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο χωρίς αποτελέσματα», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Οι αποφάσεις μετατέθηκαν για ένα νέο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στα μέσα Δεκεμβρίου καθώς Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Σλοβακία, Κροατία, Πολωνία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία και Μάλτα αρνήθηκαν να εγκρίνουν τους κανονισμούς αδειοδότησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής αλληλεγγύης εάν προηγουμένως δε βρεθεί ικανοποιητική λύση ως προς διορθωτικό μηχανισμό.

«Το κλειδί είναι το πλαφόν στην τιμή του αερίου και την πρόταση που παρουσίασε η Κομισιόν προχθές την αντιμετωπίζουμε ως αστείο. Είναι δύσκολο να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη» τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος της Πολωνίας, Άννα Μόσκβα.

Η Γερμανία και η Ολλανδία είναι εκείνες που κυρίως αντιτάσσονται στην επιβολή πλαφόν θεωρώντας ότι θα οδηγήσει στην διοχέτευση του φυσικού αερίου σε χώρες εκτός Ένωσης, και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον προσπάθησε να εξισορροπήσει τις διαφορετικές θέσεις των μελών αναφέροντας χαρακτηριστικά: «από την άλλη πλευρά ο διορθωτικός μηχανισμός συνοδεύεται από κινδύνους όπως σωστά έχει επισημάνει ένα αριθμός κρατών μελών. Είναι επομένως απαραίτητο να έχουμε ασφαλιστικές δικλείδες για ν’ αποφύγουμε ανεπιθύμητες αρνητικές συνέπειες».

Ο υπουργός Βιομηχανίας της προεδρεύουσας Τσεχίας προσπάθησε παρ’ όλα αυτά να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας ως προς την επίτευξη συμφωνίας τον Δεκέμβριο λέγοντας: «δεν ανοίγουμε ακόμη τη σαμπάνια αλλά βάζουμε το μπουκάλι στο ψυγείο».

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι ζυμώσεις για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, με τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών να ανακοινώνει ότι η Βουδαπέστη εξασφάλισε την εξαίρεσή της από το ενδεχόμενο μελλοντικό πλαφόν στο πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω αγωγών. Η Μόσχα προειδοποιεί ξανά με διακοπή της παροχής.

«Μένουμε στη θέση του προέδρου Πούτιν ότι δε θα προμηθεύουμε πετρέλαιο και αέριο στις χώρες που θα θέσουν πλαφόν και θα υιοθετήσουν το πλαφόν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Για σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά σε περίπτωση επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου προειδοποίησε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνομιλία με τον Ιρακινό ομόλογό του.

Το παρασκήνιο πίσω από το ναυάγιο στις Βρυξέλλες  

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα «η
μάχη συνεχίζεται μέχρι να βρεθεί ικανοποιητική λύση, όσον αφορά στην τιμή του πλαφόν δηλαδή να είναι κάτω από 200 ευρώ αλλά και διορθώσεις που αφορούν στην ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του διορθωτικού μηχανισμού. Αυτό είναι το μήνυμα του σημερινού Συμβουλίου.

Φάνηκε από την το πρωί ο ενεργός ρόλος της Ελλάδας, με τον Έλληνα Υπουργό τον κ Σκρέκα, να είναι ο πρώτος που έφτασε στο συμβούλιο και εξ αρχής έδωσε σαφείς απαντήσεις στις πιεστικές απαντήσεις των ξένων δημοσιογράφων κάνοντας ξεκάθαρες τις κόκκινες γραμμές.  Όχι στο πλαφόν των 275 ευρώ, όχι στο να περάσει χωριστά ο κανονισμός αλληλεγγύης από την πρόταση για το πλαφόν.

Η αντιπαράθεση ήταν έντονή και στη συζήτηση των υπουργών με κάποιους μάλιστα να έχουν πιο χλιαρή στάση μιλώντας για την αλληλεγγύη που έπρεπε να δείξει η ΕΕ. Εκεί ο Κώστας  Σκρέκας απάντησε ότι φυσικά και υπάρχει αλληλεγγύη και η Ελλάδα το έχει αποδείξει εμπράκτως υπερτριπλασιάζοντας τις εξαγωγές προς τα γειτονικά κράτη-μέλη. Ο κ. Σκρέκας ήταν από εχθές εδώ, στις Βρυξέλλες και μαζί άλλους υπουργούς «έδεσαν» τη συμμαχία των «15».

Πάντως, εάν δεν υπάρξει συμφωνία σε πρόταση για το πλαφόν, η …σαμπάνια στην οποία αναφέρθηκε ο Τσέχος Υπουργός θα παραμείνει στο ψυγείο».

Πηγή: ΕΡΤ – Λήδα Παπαδοπούλου – Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

 

www.ertnews.gr

Αγγελική Παπαθανασίου

Αφήστε μια απάντηση