Πέντε νέοι αστροναύτες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος

Τη νέα ομάδα επαγγελματιών αστροναυτών παρουσίασε την Τετάρτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), δύο γυναίκες και τρεις άνδρες από πέντε διαφορετικές δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Ο οργανισμός επέλεξε τη Γαλλίδα Σόφι Αντενό, τον Ισπανό Πάμπλο Άλβαρεζ Φερνάντεζ, τη Βρετανίδα Ρόζμαρι Κούγκαν, τον Βέλγο Ραφαέλ Λιζουά και τον Ελβετό Μάρκο Σίμπερ από περισσότερους από 22.500 υποψηφίους.

Σε υπουργικό συμβούλιο στο Παρίσι, η ESA – (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) ανακοίνωσε επίσης την πρώτη πρόσληψη αστροναύτη με σωματική ικανότητα, τον Βρετανό Τζον ΜακΦολ, ο οποίος θα ενταχθεί σε ξεχωριστό πρόγραμμα «παραστροναύτης».

Ο 40χρονος Άντενοτ, είναι πιλότος δοκιμών σε ελικόπτερα με περίπου 3.000 ώρες πτήσης.

Ο Κούγκαν, 31 ετών, έχει διδακτορικό δίπλωμα αστρονομίας από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ.

«Είμαι Ευρωπαίος αλλά από το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Κούγκαν κατά την τελετή. Αν και η Βρετανία έχει αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένει μέλος της ESA.

Ο Ελβετός Σίμπερ εκπαιδεύτηκε ως αλεξιπτωτιστής με τις ελβετικές ειδικές δυνάμεις κομάντο πριν γίνει γιατρός διάσωσης με ελικόπτερο.

Ο ΜακΦολ εργάζεται ως ειδικός σε θέματα τραυματισμών και ορθοπεδικής στη νότια Αγγλία, ανέφερε η ESA.

Το πόδι του ακρωτηριάστηκε μετά από ατύχημα με μοτοσικλέτα σε ηλικία 18 ετών και στη συνέχεια εκπροσώπησε το Ηνωμένο Βασίλειο ως Παραολυμπιονίκης σπρίντερ.

Υπήρχε μία γυναίκα, η Ιταλίδα Σαμάνθα Κριστοφορέτι, μεταξύ των έξι αστροναυτών που επιλέχθηκαν στην προηγούμενη ομάδα αστροναυτών της ESA το 2009, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Βρετανός Τίμοθι Πικ και ο Γάλλος Τομά Πεσκέ.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ενέκρινε προϋπολογισμό σχεδόν 17 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα τρία επόμενα χρόνια, μια σημαντική αύξηση αλλά μικρότερη από αυτή που ζήτησε ο γενικός διευθυντής του.

Αυτό σηματοδοτεί αύξηση 17% από τα 14,5 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το 2019, αλλά υπολείπεται των 18,5 δισ. ευρώ που ζήτησε ο γενικός διευθυντής της ESA Τζόζεφ Άχμπαχερ.

«Με τον πληθωρισμό να είναι τόσο υψηλός, πρέπει να πω ότι είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από αυτό το ποσό», δήλωσε ο Άχμπαχερ στη συνεδρίαση.

Πρόσθεσε ότι τα αυξημένα κονδύλια ήταν απαραίτητα για να μην «χάσει η Ευρώπη το τρένο» μπροστά στον ανταγωνισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρούνο λε Μάρ χαιρέτισε μια «μεγάλη επιτυχία» που ήταν «πέρα από τις προσδοκίες».

Πηγή: AFP

www.ertnews.gr

Ντάνιελ Στάνκοβιτς