Δείτε ποια είναι η πιο καλοπληρωμένη δουλειά με το λιγότερο άγχος

Το άγχος στην εργασία είναι ένα συχνό φαινόμενο. Το 79% των εργαζομένων που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα στις ΗΠΑ, απάντησαν ότι βιώνουν άγχος που σχετίζεται με τη δουλειά τους, κάθε μήνα.

Όμως, κάποιες δουλειές είναι λιγότερο αγχωτικές από άλλες. Το Occupational Information Network (O*NET) του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας κατέταξε 873 επαγγέλματα με βάση το επίπεδο του στρες. Και όπως προέκυψε, υπάρχουν μερικές δουλειές με σχετικά λίγο άγχος, που ωστόσο δίνουν υψηλούς μισθούς.

Ανάμεσα στα επαγγέλματα που πληρώνουν πάνω από 100.000 δολάρια το χρόνο στις ΗΠΑ, το λιγότερο αγχωτικό είναι εκείνο του οικονομολόγου περιβάλλοντος. Τι κάνει ένας οικονομολόγος περιβάλλοντος; Σύμφωνα με το CNBC, πραγματοποιεί έρευνες γύρω από περιβαλλοντικά θέματα, όπως για παράδειγμα η ιδιωτική και δημόσια χρήση γης, η μόλυνση του αέρα και του νερού και η προστασία των επαπειλούμενων ειδών.

Κατά κανόνα, για να προσληφθεί κάποιος ως οικονομολόγος περιβάλλοντος χρειάζεται να έχει κάποιο σχετικό μάστερ ή διδακτορικό καθώς και κάποια εργασιακή εμπειρία.

Γιατί δεν έχει πολύ άγχος αυτή η δουλειά;

«Δεν δουλεύουν σε πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον», εξηγεί η Sinem Buber, οικονομολόγος της ZipRecruiter. Ένας οικονομολόγος περιβάλλοντος μπορεί να δουλεύει σε κάποια κρατική υπηρεσία ή πανεπιστήμιο, όπου η εργασιακή ασφάλεια είναι κατά κανόνα υψηλότερη.  Επίσης, οι οικονομολόγοι περιβάλλοντος έχουν περισσότερη ελευθερία στη δουλειά τους.

Και βέβαια, «είναι μία πολύ ικανοποιητική δουλειά, όταν γνωρίζεις ότι κάνεις κάτι καλό για το περιβάλλον, ότι κάνεις κάτι καλό για την ανθρωπότητα. Είναι κάτι που τους κινητοποιεί καθημερινά», εξηγεί η Buber.

Ασφαλώς, όπως σημειώνει η Vicki Salemi, ειδική καριέρας στο Monster, καμία δουλειά δεν έχει μηδενικό άγχος. «Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτή η δουλειά έχει λιγότερο στρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει καθόλου άγχος». Και όπως εξηγεί, ακόμα και εάν κάποιος κάνει μια δουλειά με χαμηλό στρες, αυτό μπορεί να αυξηθεί στην περίπτωση που δουλεύει σε ένα τοξικό περιβάλλον ή εάν δεν τα πηγαίνει καλά με τον προϊστάμενο και τους συναδέλφους.

Αφήστε μια απάντηση