«Καλάθι του νοικοκυριού»: Πρεμιέρα με ελέγχους στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και πρόστιμο 5.000 ευρώ

Από την προσεχή Πέμπτη 3 Νοεμβρίου θα εφαρμοστεί το «καλάθι του νοικοκυριού» που θα περιλαμβάνει τα προϊόντα από τα ράφια των σούπερ μάρκετ στα οποία απαγορεύονται αυξήσεις άνω του πληθωρισμού. Το πρόστιμο για μη τήρηση του μέτρου είναι 5.000 ευρώ ημερησίως με τον Άδωνι Γεωργιάδη να προαναγγέλλει εντατικούς ελέγχους στις μεγάλες αλυσίδες από την πρώτη κιόλας μέρα.

Καθοριστικός ο ρόλος των τιμών που έχει καταγράψει το Yπουργείο Ανάπτυξης στις 3 Οκτωβρίου, πριν τη συμφωνία με τις επιχειρήσεις, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας ή παραπλάνησης του καταναλωτή. Αυτή την εβδομάδα, στις 2 Νοεμβρίου, θα ξεκινήσει η λειτουργία του καινούριου τρόπου προσέγγισης των αναγκαίων αγαθών για το μέσο σπίτι», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάϊ. Επίσης ανέφερε ότι «την Τετάρτη με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση και με τις υπηρεσίες του υπουργείου θα κάνουμε έλεγχο σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Εκεί θα συγκρίνουμε τις τιμές για να μπορεί να δει ο κόσμος τη χρησιμότητα του καλαθιού». Επίσης, είπε ότι φτιάχνεται ειδικό site για το καλάθι του νοικοκυριού και θα υπάρχει και ειδική σήμανση στα προϊόντα.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εντάσσουν ένα τουλάχιστον προϊόν από κάθε κατηγορία και να το διαθέτουν σε προσιτή τιμή. Ωστόσο κάθε αλυσίδα έχει τη δυνατότητα να προσθέσει προϊόντα που υπάγονται στις 51 κατηγορίες που έχουν οριστεί όπως για π.χ. μακαρόνια Νο 6 ή και Νο 10.

Στο «καλάθι του νοικοκυριού» συμμετέχουν υποχρεωτικά οι επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, περίπου 13 αλυσίδες συμμετέχουν υποχρεωτικά. Είναι ανοιχτό να συμμετέχουν κι άλλες επιχειρήσεις εφόσον έχουν τα 51 προϊόντα και μπορούν να προχωρήσουν σε συγκράτηση τιμών.

Κάθε Τετάρτη η πλατφόρμα e-katanalotis θα πρέπει να έχει την ανανεωμένη λίστα με τα προϊόντα που κάθε αλυσίδα εντάσσει στο καλάθι.

Τα προϊόντα που θα αποτελούν το «καλάθι του νοικοκυριού» θα φέρουν ειδικό σήμα ώστε οι καταναλωτές να ξεχωρίζουν αυτά στα οποία οι τιμές «προστατεύονται».

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση