CDI Pfizer: Άμεση διαχείριση κλινικών μελετών με ψηφιακές τεχνολογίες

Νέες τεχνολογίες που επιταχύνουν την ανακάλυψη και ανάπτυξη φαρμάκων εφαρμόζονται στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, με 200 έργα διεθνούς εμβέλειας να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η εφαρμογή τους δίνει τη δυνατότητα επεξεργασίας δεδομένων σε ταχύτητες που πλησιάζουν σχεδόν τον πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας την καλύτερη διαχείριση κλινικών δοκιμών που βρίσκονται σε εξέλιξη, προς όφελος της ποιότητας των αποτελεσμάτων τους και τελικά προς όφελος των ασθενών.

Στην παγκόσμια διάσταση του CDI της Pfizer αλλά και στη σημασία του για την ελληνική οικονομία και την ανάδειξη του τοπικού οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας, αναφέρθηκαν τα στελέχη του CDI σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Κέντρου, στη Θεσσαλονίκη.

Ο επικεφαλής του CDI Niko Gariboldi, ανέφερε πως «αξιοποιώντας τις δυνατότητες των υπερυπολογιστών (Supercomputing) μπορούμε να εκτελέσουμε πολύ σύνθετους υπολογισμούς με πολλαπλάσιες ταχύτητες, μειώνοντας σημαντικά τους συνολικούς υπολογιστικούς χρόνους, κάτι που φαίνεται να αποδίδει στην πράξη εξαιρετικά αποτελέσματα στην περίπτωση ανάπτυξης φαρμάκων. Άλλες λύσεις αξιοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη και υποστηρίζουν τις ομάδες οργάνωσης και διαχείρισης κλινικών δοκιμών να ελέγχουν πιο γρήγορα την ποιότητα και να αναλύουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων που σχετίζονται με δοκιμές σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, σημαντικά ταχύτερα από άλλες μεθόδους».

Ο κ. Gariboldi, σημείωσε πως «η Έρευνα και η Ανάπτυξη βρίσκονται στο επίκεντρο της εκπλήρωσης του σκοπού της Pfizer να αξιοποιήσει την επιστήμη και τις προηγμένες τεχνολογίες για να ανακαλύπτουμε νέες θεραπείες, που σώζουν ή βελτιώνουν τις ζωές των ανθρώπων», και πρόσθεσε ότι «το CDI οδηγεί την καινοτομία με περισσότερα από 200 παγκόσμια project, στο πλαίσιο των οποίων χρησιμοποιούμε την επιστήμη των δεδομένων και τις πιο σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες (τεχνητή νοημοσύνη, μηχανική μάθηση, επιστήμη των δεδομένων κ.ά.) για να βελτιώσουμε την εμπειρία και τα αποτελέσματα για τους ασθενείς».

Σήμερα, στην έδρα του CDI στη Θεσσαλονίκη περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης. Βάσει πρόσφατης έρευνας του ΙΟΒΕ, το CDI θα δημιουργήσει ως το 2030 περίπου 8.100 ετήσιες θέσεις εργασίας από τις οποίες οι 3.600 θα αφορούν άμεση απασχόληση που σχετίζεται με το Κέντρο, (για κάθε μία θέση εργασίας σε αυτό αντιστοιχούν 2,3 επιπλέον θέσεις στην ελληνική οικονομία), ενώ η συνολική συμβολή του στο ΑΕΠ της χώρας για την ίδια περίοδο εκτιμάται στα 486 εκατ. ευρώ, με τα 447 εκατ. ευρώ να αφορούν κυρίως τη Θεσσαλονίκη, ενώ περί τα 170 εκατ. ευρώ να αφορούν συμβολή στην οικονομία μέσω φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Μάλιστα, ο κ. Gariboldi τόνισε πως για τη λειτουργία του Κέντρου, το 15% των απασχολουμένων αποτελούν στελέχη από το εξωτερικό, συμβάλλοντας έτσι στην αναστροφή του brain drain που υπέστη η χώρα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Αναφερόμενος στην επιλογή της χώρας μας και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης για την επένδυση της Pfizer για το συγκεκριμένο διεθνές Κέντρο, ο κ. Gariboldi έκανε λόγο για συγκέντρωση ανθρώπινου δυναμικού με υψηλή κατάρτιση στις ψηφιακές τεχνολογίες και σε Πανεπιστήμια κύρους, καθώς και τοπικές δυνατότητες ανάπτυξης της καινοτομίας, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Πρόσθεσε επίσης την εστίαση της Κυβέρνησης στην ψηφιακή τεχνολογία, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η θέση της χώρας τη φέρνει στη ζώνη με την ώρα που επιτρέπει τη μεγιστοποίηση της διεθνούς συνεργασίας και της παραγωγικότητας.

Αναλύοντας το δυναμικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της χώρας μας, ο κ. Gariboldi υπογράμμισε πως στόχος του Κέντρου είναι η διεθνής συνεργασία μέσω αμοιβαία ωφέλιμων συνεργασιών. Για αυτές τις συνεργασίες συζήτησαν τα στελέχη του CDI με τους εκπροσώπους του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΕΤΑ), του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πατρών.

Στην ίδια κατεύθυνση, της προσπάθειας ανάπτυξης καινοτόμων ψηφιακών ιδεών και λύσεων πρωτοποριακής τεχνολογίας που στοχεύουν στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και της ζωής των ασθενών, το CDI επενδύει σταθερά και στη συνεργασία με ελληνικές startup εταιρείες. Οι εκπρόσωποι της eNIOS Applications ΙΚΕ και της Docandu Hellas ΜΙΚΕ, των δύο νικητών του Προγράμματος Start4Health, και της Medoid AI ΙΚΕ που ξεχώρισε στο Elevate Greece, συζήτησαν με τα στελέχη του Κέντρου για τα αμοιβαία οφέλη από αυτά τα προγράμματα αλλά και για τις προοπτικές συνεργασίας με το CDI. Μάλιστα στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανακοινώθηκε ότι CDI και Medoid AI ξεκινούν συνεργασία με επίκεντρο την προώθηση της ψηφιακής εγγραματοσύνης σε θέματα υγείας (digital health literacy) μέσω της αξιοποίησης τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της πληροφορίας που απευθύνεται στους ασθενείς.

Αφήστε μια απάντηση