Κρ. Αρσένης: Γιγάντιο δάνειο 680 εκατομμυρίων ευρώ στην “Ελληνικός Χρυσός” χωρίς να πληρούνται κριτήρια

«Το έγκλημα στη βορειοανατολική Χαλκιδική θέλει να συνεχίσει η κυβέρνηση προσπαθώντας να αφήσει δημόσιο χρήμα να κατευθυνθεί στην εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός ΑΕ” μέσω των τραπεζών που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί από την κοινωνία. Η εταιρεία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε σύναψη με ελληνικές τράπεζες Επιστολής Ανάθεσης για τη χρηματοδότηση με 680 εκατομμύρια ευρώ του “έργου ανάπτυξης των Σκουριών” στα Μεταλλεία Κασσάνδρας», τονίζει ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης.

Επίσης σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως: «κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών στη βουλή να απαντήσει αν η κυβέρνηση θα στηρίξει το αίτημα της εταιρείας για χρηματοδότηση από τις συστημικές τράπεζες ή/και από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και να δώσει στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου τα τελευταία πέντε χρόνια από την “επένδυση”.
Ο υφυπουργός Θ. Σκυλακάκης αρνήθηκε να πει αν υπάρχουν και πόσα είναι τα φορολογικά έσοδα, κάνοντας λόγο για “απόρρητο”, ενώ άγνοια δήλωσε και για τη διαδικασία χρηματοδότησης λέγοντας ότι η κυβέρνηση “έχει φτιάξει ένα εργαλείο στο οποίο οι επενδύσεις προχωρούν χωρίς τη δική της συμμετοχή”.

Πρόσφατα όμως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας μίλησε για τις λεγόμενες “bankable” επιχειρήσεις, αναφέροντας ότι οι χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να κατευθυνθούν σε επενδυτικά σχέδια που πληρούν αυστηρά τραπεζικά κριτήρια.
Τι είναι κριτήριο; Οι υγιείς ισολογισμοί. Τι είχε η εταιρεία: Συσσωρευτικές ζημίες περίπου μισό δις ευρώ έως το 2020 και χρέη περίπου ένα δις.

Τι είναι κριτήριο; Η συμβολή στην ‘Πράσινη Οικονομία’. Τι βαρύνει την εταιρεία: Το 2021 καταδικάστηκαν και σε δεύτερο βαθμό τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα για ρύπανση νερού στην Ολυμπιάδα και το Στρατώνι. Υπήρξαν καταγγελίες πολιτών και επιβεβαίωσή τους από πόρισμα της Επιθεώρησης Μεταλλείων μετά από αναλύσεις που έγιναν στα νερά των μονάδων κατεργασίας στα μεταλλεία Στρατωνίου και στον Μαντέμ Λάκκο. Τα πορίσματα έδειξαν υπερβάσεις στα όρια διάθεσης υγρών αποβλήτων και συγκεκριμένα βαρέων μετάλλων αλλά και αρσενικού -κάτι που συνιστά ρύπανση των επιφανειακών υδάτων και υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Τι είναι κριτήριο; Η δημιουργία θέσεων εργασίας. Τι έκανε η εταιρεία: Ενώ υποσχόταν 3.000 προσλήψεις με την υπογραφή της νέας σύμβασης, στις 8 Σεπτεμβρίου απέλυσε 92 εργαζόμενους στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας -μεταξύ των οποίων μεταλλωρύχοι, χειριστές μηχανημάτων και τεχνικοί συνεργείου. Σε ανακοίνωση του Δήμου Αριστοτέλη τότε αναφέρονταν και προηγούμενες απολύσεις απασχολούμενων, και γινόταν λόγος για “ευκολία με την οποία η επενδύτρια εταιρεία θέτει εν αμφιβόλω την αξιοπιστία της έναντι αυτής αλλά και έναντι των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο”.

“Η εταιρεία γυρνάει πάλι στο ελληνικό Δημόσιο και στα χρήματα των φορολογουμένων”, είπε ο Κρίτων Αρσένης. “Να θυμίσω ότι η ‘εμβληματική’ επένδυση αυτή θα συμπεριλάμβανε την παραγωγή χρυσού από την Ελλάδα. Με τη νέα σας σύμβαση αυτό γίνεται μία επιλογή, αν το θέλει κάποια στιγμή η εταιρεία, φεύγει σαν υποχρέωση, αλλά μένει η περιβαλλοντική ζημία και η ζημιά στη δημόσια υγεία. Αυτές είναι οι εμβληματικές επενδύσεις σας. Σκουριές, εξορύξεις, Ελληνικό. Όλες με ‘ζεστό’ δημόσιο χρήμα τελικά.

Σας καλέσαμε ως εποπτεύον υπουργείο των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος να μας πείτε πώς έφτασε σε αυτό το στάδιο εξέτασης η συγκεκριμένη επένδυση, πώς πληροί τα κριτήρια. Τα θέλουμε αυτά τα στοιχεία. Και αν δεν έρθουν θα επιμείνουμε και με γραπτή αίτηση εγγράφων και ξανά με επίκαιρη ερώτηση”».

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος

Αφήστε μια απάντηση