Συνεδριάζει αύριο η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση παρακολουθήσεων – Τι προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής

Στο «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο για την υπόθεση των παρακολουθήσεων μία μέρα πριν από την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε τα γραφεία της ΑΔΑΕ ζητώντας να διεξαχθεί έρευνα από την ανεξάρτητη αρχή για το για αν και πόσοι ακόμη βουλευτές και ευρωβουλευτές έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης.

«Υπάρχει το περιβόητο άρθρο 87 του νόμου του Μάρτη του 2021, η τροπολογία Μητσοτάκη που έχει στόχο να παραλύσει τις δυνατότητες της ΑΔΑΕ να διερευνήσει και να δώσει απαντήσεις σε κάθε πολίτη. Όμως αυτό δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στη συνταγματική επιταγή, όχι να μας πει ποια πρόσωπα παρακολουθούνται αλλά να μας πει αν παρακολουθούνται και πόσα πολιτικά πρόσωπα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Για δημιουργία εντυπώσεων κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:

«Ο κ. Τσίπρας χειρίζεται το ζήτημα με όρους ελαφρού θεάματος, χρησιμοποιώντας μυθεύματα και ουρανομήκεις ανακρίβειες (…) σχετικά με τις πληροφορίες, που εσχάτως βλέπουν το φως της δημοσιότητας, για παρακολουθήσεις τηλεφώνων στελεχών της κυβέρνησης του, όταν ήταν Πρωθυπουργός, παραμένει άλαλος. Θα αναγκαστεί όμως να τοποθετηθεί οσονούπω», παρατήρησε ο Γιάννης Οικονόμου.

Απόπειρα παγίδευσης από πλευράς της κυβέρνησης με σκοπό τον εκβιασμό του, κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Ήθελαν να καταγράφουν τη ζωή μου. Υπήρξε απόπειρα παγίδευσης για εκβιασμό […] Αυτή η υπόθεση δείχνει σε όλους τους κεντρογενείς, δημοκράτες ψηφοφόρους όλων των κομμάτων ότι τελικά οι πρακτικές Τσίπρα – Καμμένου είναι σχεδόν ίδιες με τις πρακτικές Μητσοτάκη. Δεν αξίζει στον ελληνικό λαό να μετεωρίζεται η κυβέρνηση από τη διαχείριση του κράτους του κολλητού του Τσίπρα, στη διαχείριση του κράτους του ανιψιού Μητσοτάκη», ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Σκάι ο κ. Ανδρουλάκης.

«Στις Δημοκρατίες αυτά τα ζητήματα αντιμετωπίζονται θεσμικά. Με το να επιμένει μονοθεματικά να μιλά για το θέμα αυτό ταυτιζόμενος απόλυτα με τον ΣΥΡΙΖΑ, απλά επιβεβαιώνει αυτό που ολοένα και περισσότεροι πολίτες σκέφτονται: ότι ψηφίζοντας Ανδρουλάκη προκύπτει Τσίπρας», σχολίασε το γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Χωρίς συμφωνία για τη διασφάλιση του απόρρητου χαρακτήρα της αυριανής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έληξε η διάσκεψη των Προέδρων. Ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας ζήτησε από τα κόμματα να διαφυλάξουν την διαδικασία, αφήνοντας οι βουλευτές εκτός αιθούσης τα κινητά τους τηλέφωνα. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ ζητούν δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης, εκτός των θεμάτων εθνικής ασφαλείας, να επιτραπούν τα κινητά τηλέφωνα των βουλευτών και να εξεταστούν κατά μόνας οι μάρτυρες.

«Αυτό που επιδιώκει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι να αποφύγει τον έλεγχο της αλήθειας και να μην επιτρέψει να υπάρξει ουσιαστική έρευνα και ουσιαστική συζήτηση+ Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να αποδράσει», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Τα θεσμικά όργανα πρέπει να λειτουργήσουν υπεύθυνα και αποτελεσματικά. Σήμερα η πλειοψηφία πρότεινε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την ομαδοποίηση όλων όσοι έρθουν, κάτι που οδηγεί στον απόλυτο ευτελισμό της διαδικασίας», σημείωσε η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη.

«Από τη στιγμή που απόρρητα έγγραφα γίνονται φεϊγβολάν και ζωντανές μεταδόσεις είναι ψευτοδίλημμα το να λες αν θα γίνονται ή όχι αυτό που μας προστατεύει τον καθέναν είναι η δημοσιότητα και η έρευνα επί της ουσίας σε βάθος της υπόθεσης αυτής», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ οφείλουν να εξηγήσουν γιατί δεν συμμετείχαν στην συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA και να πάψουν να παριστάνουν τους «μαχητές της διαφάνειας»», τόνισε η Ελληνική Λύση.

Τα πρόσωπα που έχουν κληθεί να καταθέσουν βάση των προτάσεων των βουλευτών- μελών της Επιτροπής είναι: Ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, ο τέως γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, η εισαγγελέας εφετών Βασιλική Βλάχου, οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης και Θεόδωρος Δαραβίλλας, ο εισαγγελέας Εφετών Κωνσταντίνος Τζαβέλας, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος και ο νυν διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα παρίσταται ο υπουργός Επικρατείας Γεώργιος Γεραπετρίτης.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

Τα «όπλα» για να διαφυλαχθεί το απόρρητο της συνεδρίασης

Πρακτικά της συνεδρίασης Θεσμών και Διαφάνειας δεν θα δημοσιευτούν με βάση τον κανονισμό της Βουλής. Θα μπορούσε να βγει από το προεδρείο της επιτροπής ένα κοινό συμπέρασμα με συμφωνία των κομμάτων, χωρίς στοιχεία εθνικού συμφέροντος.

Θα πρέπει να διαφυλαχτεί το απόρρητο της συνεδρίασης και για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος της Βουλής πρότεινε να αναλάβουν την ευθύνη τα κόμματα επί του θέματος και τόνισε πως ηχητικό στοιχείο από την συνεδρίαση δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Υπάρχουν κυρώσεις και «όπλα» στα χέρια του προεδρείου της επιτροπής για να αντιμετωπίσει τέτοιο γεγονός.

Δεν γίνεται κατά μόνας η ακρόαση των προσκεκλημένων γιατί είναι κοινοβουλευτικός έλεγχος και όχι εξεταστική επιτροπή.

Ρεπορτάζ: Διονύσης Μποτώνης

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση