Γερμανία: Eσπασε το φράγμα των 1.000 ευρώ η τιμή του ρεύματος στη Γερμανία

Πάνω από το φράγμα των 1000 ευρώ/MWh ανήλθε για πρώτη φορά στην ιστορία το γερμανικό προθεσμιακό συμβόλαιο ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο έτος.

Οι γερμανικές τιμές αποτελούν σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη, η οποία μαστίζεται από μια έντονη ενεργειακή κρίση, που δοκιμάζει τις αντοχές σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Όπως γράφει, το Bloomberg, η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά «από μια χαοτική Παρασκευή, όταν οι τιμές στη Γερμανία και τη Γαλλία αυξήθηκαν περισσότερο από 25%», καθώς η Ρωσία περιορίζει την παροχή φυσικού αερίου. Η Γαλλία υποφέρει επίσης από περιορισμό στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Το κόστος της γερμανικής ηλεκτρικής ενέργειας για το 2023 αυξήθηκε έως και 6,6% στα 1.050 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Το αντίστοιχο γαλλικό συμβόλαιο εκτινάχθηκε πάνω από το επίπεδο των 1.000 ευρώ την Παρασκευή.

FAΖ : Ημέρες ενεργειακού χάους στο Βερολίνο

Οι ξέφρενες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού έχουν θέσει τη γερμανική κυβέρνηση υπό τεράστια πίεση. Μετά από διαρροές πιθανών μέτρων το προηγούμενο διάστημα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung προαναγγέλλει διήμερη υπουργική διάσκεψη αύριο και μεθαύριο, προκειμένου να εξεταστούν πιο συγκεκριμένα ποια από όλα αυτά τα μέτρα θα συμπεριληφθούν στο τρίτο πακέτο στήριξης. Διαθέτει μάλιστα κατ’ αποκλειστικότητα και έγγραφη εκδοχή τους. Ας πάρουμε μια πρώτη γεύση.

«Οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν να βοηθήσουν τους πολίτες με επιδόματα, όπως έκαναν ήδη για το ενεργειακό με ποσό των 300 ευρώ κατ΄αποκοπή» σημειώνει ο αρθρογράφος.

«Αυτή τη φορά, ωστόσο, οι πληρωμές πρόκειται να περιοριστούν στα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, σε συνταξιούχους, δικαιούχους επιδόματος ανεργίας, φοιτητές και ασκούμενους. Το έγγραφο με τα μέτρα δεν παρέχει καμία πληροφορία σχετικά με το ποσό της πληρωμής και τον τρόπο, με τον οποίο θα πρέπει να καθοριστεί επακριβώς η ομάδα των παραληπτών.

Οι συνταξιούχοι είχαν εξαιρεθεί από το προηγούμενο ενεργειακό πακέτο, γεγονός που είχε οδηγήσει σε σκληρή κριτική της κυβέρνησης … Ανάλογα με την κατάσταση εφοδιασμού και την οικονομική κατάσταση, το SPD θέτει υπό συζήτηση και ένα «φρένο στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου».

Η αύξηση της τιμής θα πρέπει να μετριαστεί για να καλύψει συγκριμένη ανάγκη, η οποία πρέπει ακόμη να καθοριστεί … Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η καταγγελία μίσθωσης σε ενοικιαστές εάν δεν μπορούν να πληρώσουν τα κοινόχρηστά τους … Σύμφωνα με τους Σοσιαλδημοκράτες η μηνιαία κάρτα αστικών και περιαστικών διαδρομών έναντι 9 ευρώ θα αντικατασταθεί με μηνιαία κάρτα 49 ευρώ».

Η πληθώρα των μέτρων που προτείνουν οι κυβερνητικοί εταίροι οδηγούν την Frankfurter Allgemeine Zeitung να κάνει λόγο για «ενεργειακό χάος». Διαβάζουμε: «Είναι μέρες χάους στο Βερολίνο. Δεν περνάει μέρα χωρίς εκπρόσωπος του συνασπισμού να κάνει μια νέα πρόταση για το πώς θα αντιμετωπιστούν η αύξηση των τιμών φυσικού αερίου, ρεύματος και η απειλή της λαϊκής οργής. Από την πολυσυζητημένη συνοχή των τριών εταίρων δεν έχει απομείνει τίποτα.

Λείπει ένα σχέδιο, τόσο σε επίπεδο επικοινωνίας όσο και περιεχομένου. Τα δύο πρώτα πακέτα ανακούφισης ήταν ήδη ένα συνονθύλευμα από επιχορηγήσεις, εκπτώσεις και υψηλότερα αφορολόγητα ποσά. Σχεδόν κανένας πολίτης δεν ξέρει τι ποσό του έχει απομείνει μετά από όλα τα βάρη και τις ελαφρύνσεις. Κατά τα φαινόμενα το τρίτο πακέτο θα εντείνει ακόμη περισσότερο την ασάφεια».

Πηγή: Deutsche Welle, Bloomberg

Αφήστε μια απάντηση