Με τιμή και ευλάβεια οι εορτασμοί για την Κοίμηση της Θεοτόκου

Παραμονή της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας μας και οι πιστοί συρρέουν στις εκκλησίες. Δεήσεις και προσευχές ακούγονται από τις Μητροπόλεις έως τα απομακρυσμένα ξωκλήσια, μια ημέρα πριν από «το Πάσχα του καλοκαιριού».

Προσκυνητές κατέκλυσαν το νησί της Τήνου για να προσευχηθούν στη χάρη της Παναγίας.

Χιλιάδες πιστοί από κάθε γωνιά της Ελλάδας και το εξωτερικό προσέρχονται στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας .

Φέτος, το νησί της Μεγαλόχαρης γιορτάζει 200 χρόνια από το όραμα της Οσίας Πελαγίας. Η χριστιανική παράδοση λέει πως στις 9 Ιουλίου του 1822 η 12χρονη τότε Πελαγία είδε στον ύπνο της την Παναγία λέγοντάς της πόσο υπέφερε θαμμένη τόσα χρόνια κάτω από το χώμα.

Το Ευαγγέλιο της Κυριακής, της 9ης εβδομάδας του Ματθαίου, με τα Προεόρτια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου έψαλαν και στην Παναγία τη Γηροκομίτισσα στην Πάτρα, μια εκκλησία του 10ου αιώνα, χτισμένη σε λόφο.

Στις 7:30 το πρωί ήχησε η καμπάνα και στην Παναγία Σουμελά στην Ημαθία.

Στην Καστανιά Βεροίας, η 1610η επέτειος της πανήγυρις της Παναγίας Σουμελά αποκτά ιδιαίτερη αξία φέτος, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Πιστοί κατασκηνώνουν μέρες πριν στην Παναγιά εκπληρώνοντας ένα τάμα.

Λιτός αλλά λαμπρός ο εορτασμός της κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία Γλυκοφιλούσα στην Πέτρα της Λέσβου.

Μετά τη λειτουργία λιτάνευσε η εικόνα της στα γραφικά σοκάκια της Πέτρας, όπου οργανοπαίκτες αλλά και καβαλάρηδες συνόδευσαν την εικόνα στην παραλία του χωριού.

Ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Ελαφιώτισσας στην Καρδίτσα, κτίστηκε το 1858 πάνω σε έναν γήλοφο στη βόρεια πλευρά του χωριού Άνω Χώρα Παραπράστανη. Η παράδοση λέει πως στο πρώτο πανηγύρι προς τιμήν της Παναγίας, οι κάτοικοι του χωριού είδαν να βόσκουν αμέριμνα και γαλήνια τρία ελάφια. Οι ντόπιοι κάποια στιγμή αναγκάστηκαν να σφάξουν και τα τρία ελάφια. Από τότε τα ελάφια δεν ξανά επισκέφτηκαν το χωριό.

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Ελαφιώτισσας αποτελεί σήμερα σημαντικό θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο του χωριού.

Ρεπορτάζ: Ρεγγίνα Σαβούρδου, Μιχάλης Βασιλάκης, Μάκης Νασιάδης, Αναστασία Σπυριδάκη
Αποστολή Τήνος: Μαρία Σταθοπούλου

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση