H Ρωσία άρχισε επιπλέον παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουγγαρία

Η Ουγγαρία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η Ρωσία άρχισε να της παραδίδει επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου, μετά την επίσκεψη του Ούγγρου υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα τον Ιούλιο και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουγγαρίας ανέφερε ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα «οδήγησαν σε συμφωνία», με αποτέλεσμα η ρωσική Gazprom να αρχίσει να παραδίδει «πάνω από τις ήδη συμφωνημένες ποσότητες» την Παρασκευή.

«Είναι καθήκον της ουγγρικής κυβέρνησης να διασφαλίσει τον ασφαλή εφοδιασμό της χώρας με φυσικό αέριο», ανέφερε στη σελίδα του στο Facebook ο αξιωματούχος του υπουργείου Τάμας Μέντσερ.

Στην πρώτη φάση, ένας επιπλέον όγκος 2,6 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα θα φτάσει από τα νότια μέσω του αγωγού TurkStream μέχρι τα τέλη Αυγούστου, είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για τις παραδόσεις Σεπτεμβρίου.

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Μόσχα τον Ιούλιο για να συζητήσει την αγορά επιπλέον 700 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

«Υπό το πρίσμα των γνωστών για τις τρέχουσες συνθήκες της ευρωπαϊκής αγοράς, είναι σαφές ότι η απόκτηση μίας τόσο μεγάλης ποσότητας είναι αδύνατη χωρίς ρωσικές πηγές», ανέφερε ο Μέντσερ στην ανάρτησή του, αναφέροντας την επίσκεψη του Szijjarto.

Αυτή την εβδομάδα τέθηκε σε ισχύ το σχέδιο της ΕΕ για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% σε όλες τις χώρες – μέλη για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ, ωστόσο, έχουν αποκλίσεις από την λεγόμενη «εθελοντική μείωση της ζήτησης».

Η Ουγγαρία, η οποία βασίζεται σε φυσικό αέριο που διοχετεύεται απευθείας από τη Ρωσία, είχε ζητήσει να εξαιρεθεί.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση