«Νάματα»: Από την αστείρευτη βρυσομάνα της αγιασώτικης λαογραφικής παράδοσης

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Μιχ. Κουτσκουδή με τίτλο «Νάματα» και υπότιτλο «από την αστείρευτη βρυσομάνα της αγιασώτικης λαογραφικής παράδοσης», στο οποίο αποθησαυρίζονται στοιχεία για τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις και τα πανηγύρια της Αγιάσου, που οποία πολλοί την χαρακτήρισαν βρυσομάνα του λεσβιακού λαϊκού πολιτισμού.

Όπως γράφει ο συγγραφέας «Δείτε το βιβλίο αυτό σαν ένα ταγάρι μέσα στο οποίο αποταμιεύονται πολλά από τα κρουσταλλένια νάματα αυτής της αστείρευτης βρυσομάνας, που εξακολουθεί να ξεδιψά τις νέες γενιές, σαν τα γαλακτοφόρα μητρικά μαστάρια που θρέφουν αφειδώλευτα το πεινασμένο λεχούδι.»

Εκδόθηκε με τις ευγενικές χορηγίες του Τάκη Τζίνη και του Δημήτρη Σπανού και αφιερώνεται στη μνήμη του Στρατή Π. Τζίνη (1912-2006), μεγάλου λάτρη του λαϊκού μας πολιτισμού και ακάματου εργάτη της κοινωνικής προσφοράς, που άφησε τεράστιο έργο υπηρετώντας τον τόπο μας από πολλά μετερίζια.

Όλα τα έσοδα από την πώλησή του θα διατεθούν για την ενίσχυση της εκδοτικής δραστηριότητας του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, στο οποίο ο συγγραφέας εκχωρεί το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, Κλεάνθη Κορομηλά (6974112575) ή με τον Παναγιώτη Μ. Κουτσκουδή (6940630194).

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος