Πολιτικός σεισμός για τις υποκλοπές: Το παρασκήνιο των παραιτήσεων, τα αντιπολιτευτικά πυρά και η εξεταστική

Πολιτικές αναταράξεις προκαλούν οι δύο παραιτήσεις μέσα σε λίγες ώρες, του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, μετά και τα δημοσιεύματα που τους απέδωσαν ευθύνες για το θέμα του κακόβουλου λογισμικού και των υποκλοπών. Οι παραιτήσεις έγιναν αποδεκτές και ήδη ορίστηκαν οι αντικαταστάτες τους, ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Γρηγοριάδης έχει επανειλημμένα στοχοποιηθεί για να πληγεί ο πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποδίδει προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης ζητά τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής με την κυβέρνηση να ανταποκρίνεται θετικά. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημειώνει σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση εξεταστικής, «με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά».

Το χρονικό των δύο παραιτήσεων

Στο κλίμα τοξικότητας που εντείνεται γύρω από το πρόσωπο του Γρηγόρη Δημητριάδη αποδίδει η κυβέρνηση την παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, η οποία και έγινε αποδεκτή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η απόφαση αυτή δεν σχετίζεται με το κακόβουλο λογισμικό παρακολουθήσεων predator με τον οποίο ούτε ο ίδιος ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ούτε η κυβέρνηση έχει καμία σχέση, όπως έχει κατηγορηματικά δηλωθεί.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν: «Ο κος Γρηγόρης Δημητριάδης έχει στοχοποιηθεί επανειλημμένως με μυθεύματα και συκοφαντίες με σκοπό να τρωθεί ο ίδιος και να πληγούν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός».

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της εφημερίδας των Συντακτών το οποίο σύμφωνα με έρευνα των reporters united και της ίδιας της εφημερίδας συνέδεε τον Γρηγόρη Δημητριάδη με το κακόβουλο λογισμικό παρακολουθήσεων pradetor και με εταιρίες που εμπορεύονται ανάλογο λογισμικό στην Ελλάδα. Τόσο ο ίδιος ο κος Δημητριάδης, όσο και οι επιχειρηματίες που αναφέρονται στο σχετικό δημοσίευμα απάντησαν ότι ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.

Στη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού τοποθετήθηκε ο Γιάννης Μπρατάκος, ο οποίος παραιτήθηκε για το λόγο αυτό από τη θέση του Προέδρου του ΕΒΕΑ.

Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση

Σφοδρή κριτική προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει ότι «O κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για το δικό του “watergate”. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας».

Σε ανάλογο κλίμα ήταν και η δήλωσή του μετά την επίσκεψή του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. «Η παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής και σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού αντιθέτως τις επιβεβαιώνει. Κάποια στιγμή λοιπόν οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό».

Με μια σκληρή δήλωση από την Κρήτη ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι επιχείρησαν συστηματικά και με ψευδείς ειδήσεις να υποβαθμίσουν το θέμα της παρακολούθησής του κινητού του τηλεφώνου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα: «8 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας. Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών».

Λίγη ώρα μετά την παραίτηση του κου Δημητριάδη, παραιτήθηκε και από την θέση του διοικητή της ΕΥΠ ο κος Παναγιώτης Κοντολέων λόγω των λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ωστόσο ότι πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση, η οποία έγινε κατόπιν εισαγγελικής άδειας, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου, διαφορετικά η κατάληξη θα ήταν διαφορετική.

Προσθέτουν δε ότι για τους λόγους που δόθηκε η εισαγγελική παραγγελία, για τη διάρκεια και τη χρονική περίοδο που έγινε η νόμιμη παρακολούθηση θα ενημερωθεί αρμοδίως από την ΕΥΠ και την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Νίκο Ανδρουλάκη δια του Γιώργου Γεραπετρίτη αλλά δεν ανταποκρίθηκε.

Νέος διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο οποίος και θα ενημερώσει την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της βουλής όταν επανεκκινήσουν οι εργασίες της.

Το ΚΚΕ τονίζει:«Οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος αναφέρει: «Ο πρωθυπουργός να πάει τώρα σε εκλογές για να καθαρίσει ο κόπρος του Αυγείου και ο ελληνικός λαός να αποφασίσει για το μέλλον του».

«Η ευθύνη δε νοείται να σταματά στους «από κάτω». Ο Πρωθυπουργός οφείλει άμεσα είτε να κινήσει τις σχετικές διώξεις είτε να παραιτηθεί» σχολιάζει το Μέρα25.

Συνεδριάζει αύριο Σάββατο 6/8 η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής είναι πάνω στο τραπέζι της Κουμουνδούρου. Το θέμα συζητήθηκε νωρίτερα σε σύσκεψη του Α. Τσίπρα με το επιτελείο του και θα τεθεί και στην αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος που συγκάλεσε εκτάκτως ο Α. Τσίπρας. Συζητήθηκε επίσης και το ενδεχόμενο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία να ζητήσει την σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Την ίδια ώρα από την Κουμουνδούρου διαμηνύουν ότι «τίποτα δεν θα ξεχαστεί και θα υπάρξει καταλογισμός ευθυνών». Κάνουν λόγο για το ελληνικό WaterGate, το WaterGate του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Χαρακτηρίζουν «γελοίες τις διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου που προσπαθεί να μετατοπίσει την συζήτηση από το παράνομο λογισμικό Predator σε δήθεν νόμιμες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και σε «κλίμα τοξικότητας», δεν γλιτώνουν κανέναν από τις ευθύνες του. Και αυτές δεν είναι μόνο πολιτικές, αλλά πιθανότατα και ποινικές».

Από το ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι «το καθεστώς Μαξίμου πιάστηκε επ’ αυτοφώρω και ο επικεφαλής του καθεστώτος, ο κ. Μητσοτάκης, προφανώς όχι μόνο γνώριζε αλλά είναι ο ενορχηστρωτής των υποκλοπών». «Διαβεβαιώνουμε ωστόσο τον κ. Μητσοτάκη ότι τίποτα δε θα μείνει στο σκοτάδι».

Οι επόμενες κινήσεις του Ν. Ανδρουλάκη

Η Χαριλάου Τρικούπη παραμένει στην γραμμή της διερεύνησης της υποθέσεως, θα πιέσει την κυβέρνηση ώστε να δοθούν απαντήσεις. Σήμερα δηλώνουν στο ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι διαφορετικά, υπάρχει ομολογία παρακολούθησης ενός ευρωβουλευτή και αρχηγού κόμματος. Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη θέτουν ερωτήματα όπως, για πιο σκοπό, με ποια διαδικασία παρακολουθούσαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ δεν βιάζεται να ανοίξει τα χαρτιά του, προέχει όπως λένε, η έρευνα της Δικαιοσύνης, και προσθέτουν πως η διπλή παραίτηση δικαιώνει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ να κινηθεί θεσμικά.

Για το θέμα της προσπάθειας επικοινωνίας του Γ.Γεραπετρίτη με τον Νίκο Ανδρουλάκη, από την Χαριλάου Τρικούπη σχολιάζουν λέγοντας πως στην πρόσφατη επιτροπή της Βουλής ο κος Γεραπετρίτης ήταν παρών όπως και ο παραιτηθείς διοικητής της ΕΥΠ δεν είπαν όμως τίποτα, αντίθετα προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν την επιτροπή.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή, Γιάννης Φασουλάς, Διονύσης Μποτώνης 

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση