Η Κομισιόν ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ για τη στήριξη εταιρειών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε ένα ελληνικό πρόγραμμα, ύψους έως και 30 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη εταιρειών στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

H έγκριση του σχεδίου βασίζεται στο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων για την κρίση, το οποίο υιοθετήθηκε από την Επιτροπή στις 23 Μαρτίου 2022 και τροποποιήθηκε στις 20 Ιουλίου 2022. Σύμφωνα με το ελληνικό πρόγραμμα, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων. Το πρόγραμμα θα είναι ανοιχτό σε εταιρείες όλων των μεγεθών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της γούνας και του δέρματος που πλήττονται από την τρέχουσα κρίση.

Σκοπός του προγράμματος

Πρώτον, να εξασφαλιστεί επαρκής ρευστότητα για τις επιλέξιμες εταιρείες για τις οποίες η ρωσική αγορά αντιπροσωπεύει σημαντικό εξαγωγικό προορισμό και δεύτερον, να διατηρήσει την οικονομική τους συνέχεια κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ελληνικό καθεστώς είναι σύμφωνο με τους όρους που ορίζονται στο Προσωρινό Πλαίσιο για την Κρίση. Ειδικότερα, αυτό σημαίνει ότι το μεμονωμένο ποσό ενίσχυσης ανά δικαιούχο δεν θα υπερβαίνει το όριο των 500.000 ευρώ που ορίζεται στο Προσωρινό Πλαίσιο για την Κρίση, ενώ η ενίσχυση θα χορηγηθεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εν λόγω ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητο, κατάλληλο και αναλογικό για την αντιμετώπιση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 (β) των Συνθηκών της ΕΕ (ΣΛΕΕ) και τους όρους που καθορίζονται στο Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσεων. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο ενίσχυσης βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση