Β. Διγαλάκης: Μεγάλες προοπτικές για την ανάδειξη και προστασία της Αρχαίας Φαλάσαρνας

Δυνατή είναι πλέον η ένταξη του έργου ανάδειξης και προστασίας της Αρχαίας Φαλάσαρνας στο νέο ΕΣΠΑ, μετά τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων, που υπήρχαν αναφορικά με τη μη, μέχρι πρότινος, απαλλοτρίωση έκτασης πέντε περίπου στρεμμάτων στην “καρδιά” του αρχαιολογικού χώρου.


Το γεγονός επισημάνθηκε τη Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022, στο περιθώριο του αγιασμού που πραγματοποιήθηκε στο εκκλησάκι του Άη Γιώργη, στην Αρχαία Φαλάσαρνα, για την έναρξη των ανασκαφών στο ναό της θεάς Αρτέμιδος.
Η αρχαιολόγος, διευθύντρια της ανασκαφής δρ. Ελπίδα Χατζηδάκη, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια τα τελευταία σχεδόν 35 χρόνια, εξέφρασε τη συγκίνησή της, λέγοντας πως «είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για την ιστορία και την παράδοση του τόπου. Για την ιερότητα του χώρου και τη μετάδοση της γνώσης στις επόμενες γενιές».
Η κ. Χατζηδάκη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον κ. Διγαλάκη, τονίζοντας ότι χάρη σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση κατέστη δυνατόν να διευθετηθούν τα γραφειοκρατικά κωλύματα προκειμένου, στη συνέχεια, να ολοκληρωθεί η αναγκαία απαλλοτρίωση και να συνεχιστεί το σημαντικό αυτό έργο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Χατζηδάκη, τόσο στο νυν δήμαρχο Κισάμου Γιώργο Μυλωνάκη, όσο και στον τέως δήμαρχο Θοδωρή Σταθάκη, οι οποίοι παραβρέθηκαν στον αγιασμό.

www.ertnews.gr

Μαρίνα Μανδακάκη