Το φυσικό αέριο «πυροδοτεί» αυξήσεις στο ρεύμα – ΡΑΕ: «Προσοχή σε παραπλανητικές εκπτώσεις»

Σε πολύ υψηλά επίπεδα παραμένει η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αυξάνοντας το δημοσιονομικό κόστος των παρεμβάσεων για τη στήριξη των νοικοκυριών, με την κύρια αιτία να θεωρείται η αβεβαιότητα για την επάρκεια στο φυσικό αέριο. Στο μεταξύ, έχει προκύψει ζήτημα με τις παραπλανητικές διαφημίσεις από παρόχους. Από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανακοίνωσαν ότι την Πέμπτη 4/8 θα δώσουν όλα τα ονόματα στη δημοσιότητα.

Η τιμή επιμένει πάνω από τα 400 ευρώ/MWh. Αν και μειωμένη κατά 5% σε σχέση με την Δευτέρα, οπότε και εκτινάχθηκε στα πάνω από τα 422 ευρώ/MWh.

Λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση των νέων τιμολογίων του ρεύματος από τους προμηθευτές ηλεκτρικού

Ειδικότερα, η ΡΑΕ «εφιστά την προσοχή των καταναλωτών σε φαινόμενα πρόσφατων παραπλανητικών αναφορών – διαφημίσεων Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας, οι οποίοι φέρονται ψευδώς να χορηγούν εκπτώσεις επί των Χρεώσεων Προμήθειας, τεχνηέντως αποσιωπώντας το ότι οι εν λόγω «εκπτώσεις» συνιστούν επιδοτήσεις που παρέχονται από την Πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ)».

Για τον λόγο αυτό, η ΡΑΕ στην ίδια ανακοίνωση προειδοποιεί ότι προς αποφυγή τέτοιων καταχρηστικών φαινομένων την Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022 θα δημοσιοποιήσει τις περιπτώσεις Προμηθευτών που επιδίδονται σε τέτοιες παραπλανητικές αναφορές ενώ παράλληλα θα εκκινήσει τις διαδικασίες επιβολής κυρώσεων σύμφωνα με ότι προβλέπει η νομοθεσία (κατά το άρθρο 36 του ν. 4001/2011).

Παράλληλα, η ΡΑΕ δημοσιοποίησε και τον πίνακα με τις αναλυτικές χρεώσεις όλων των προμηθευτών ενέργειας στην ιστοσελίδα της

Στο μεταξύ, κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι έχει υποχωρήσει η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ με φόντο τα απογοητευτικά στοιχεία για την πορεία της μεταποίησης σε Κίνα, Ευρώπη και ΗΠΑ τα οποία επαναφέρουν στο προσκήνιο τους φόβους για τις αντοχές της παγκόσμιας οικονομίας.

Η πτώση αποτυπώνεται και στην τιμή της αντλίας, με τη μέση τιμή τις αμόλυβδης να έχει υποχωρήσει στα 2,15 ευρώ ανά λίτρο. Και η τιμή του πετρελαίου κίνησης βρίσκεται έχει υποχωρήσει κάτω από τα 2 ευρώ στα 1,9 ευρώ ανά λίτρο.

Κ. Σκρέκας: Δεν θα επιτρέψουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας – Ο πέλεκυς θα είναι βαρύς

Στα φαινόμενα αισχροκέρδειας και παραπλάνησης των καταναλωτών από προμηθευτές αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ΡΑΕ για παραπλανητικές διαφημίσεις για εκπτώσεις.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση