Επιταγή ακρίβειας: Νέο έκτακτο επίδομα από το φθινόπωρο – Ποιοι μπορεί να πάρουν

Ασκήσεις επί χάρτου κάνει το οικονομικό επιτελείο εξετάζοντας όλα τα σενάρια για το νέο μείγμα παρεμβάσεων έναντι της ακρίβειας και σύμφωνα με τις πληροφορίες μεταξύ των μέτρων στήριξης στην κορυφή του καλαθιού βρίσκεται η εκ νέου καταβολή έκτακτου βοηθήματος, μια δεύτερη επιταγή ακρίβειας.

Το νέο πακέτο παροχών – επιδοτήσεων θα αποκαλυφθεί σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες από το φθινόπωρο, και πολύ πιθανόν από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το οποίο προϋποθέτει επίσης την κατάθεση νέου συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Ενόψει του δύσκολου χειμώνα εξετάζεται – πέραν των επιδοτήσεων σε ρεύμα, αέριο και καύσιμα – ένα νέο έκτακτο επίδομα, στο μοντέλο που δόθηκε το Πάσχα. Το ποσό εκτιμάται στα 200 ευρώ με το τελικό ύψος του ποσού αλλά και του αριθμού των δικαιούχων να διαμορφώνεται βάσει των δημοσιονομικών περιθωρίων.

Στόχος σύμφωνα με πηγές είναι σε πρώτη φάση να στηριχθούν με το ποσό των 200 ευρώ οι ευάλωτοι πολίτες και όσοι πλήττονται περισσότερο από το τσουνάμι της ακρίβειας και σε δεύτερη φάση η οικονομική ενίσχυση, η οποία μπορεί να είναι μικρότερη των 200 ευρώ, να χορηγηθεί σε περισσότερα νοικοκυριά με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων.

Παράγοντες της κυβέρνησης στέλνουν μήνυμα πως το καλοκαίρι θα δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα επιστραφεί στους πολίτες στο σύνολό του, ενώ τη δύναμη πυρός συμπληρώνουν και οι πόροι από το Ταμείο Μετάβασης. Οι ενισχύσεις που έχουν προϋπολογιστεί είναι στα 8,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους για ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα. Για το δεύτερο εξάμηνο είχαν προϋπολογιστεί 1,1 δισ. ευρώ δαπάνες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ ήδη τον Αύγουστο δόθηκαν κοντά στα 200 εκατ. ευρώ. Εκτός από τα χρήματα που έχουν προϋπολογιστεί για τις επιδοτήσεις στην ενέργεια κάθε μήνα και της αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, το επιτελείο – πάντα σε συνάρτηση με τις τιμές του φυσικού αερίου – προχωρά σε έναν σχεδιασμό που αφορά δύο περιόδους, με την πρώτη να είναι έως τα Χριστούγεννα.

Το πακέτο

Το πλέγμα του «χειμερινού» πακέτου θα οριστικοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου και θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες για το ύψος και το εύρος της επιταγής ακρίβειας. Στο τραπέζι βρίσκεται:

  1. Νέα επιταγή ακρίβειας: Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων προκειμένου να στηριχθούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και κοινωνικές ομάδες. Το ανώτατο ύψος της ενίσχυσης εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα 200 ευρώ.
  2. Fuel Pass 3: Εξετάζεται επέκταση του επιδόματος καυσίμων έως το τέλος του έτους.
  3. Επίδομα θέρμανσης: Το επίδομα θέρμανσης θα ενισχυθεί και εξετάζεται αύξηση των κονδυλίων, και αναλόγως των περιθωρίων, η αύξηση των δικαιούχων.

Στο οικονομικό επιτελείο κινούνται με πολύ προσεκτικά βήματα λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας στο διεθνές ενεργειακό μέτωπο, όπως είναι το δυσμενές σενάριο να κλείσει η στρόφιγγα αερίου προς την Ευρώπη. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι για κάθε 10 ευρώ αύξηση στο φυσικό αέριο πέραν των 100 ευρώ (βασικό σενάριο έτους) στοιχίζει δημοσιονομικά περί τα 300-400 εκατ. ευρώ ετησίως. Κρίσιμο έτος είναι και το 2023, όπου ήδη η εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη δείχνει την αύξηση των δαπανών του Δημοσίου κατά 4,3 δισ. ευρώ το 2023, με το μεγαλύτερο μέρος να κατευθύνεται σε κοινωνικές μεταβιβάσεις και στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για πρόσθετα μέτρα στήριξης.

Πηγή: Έντυπη έκδοση «Τα Νέα»

Αφήστε μια απάντηση