Πληθωρισμός: Στο 8,9% στην ευρωζώνη τον Ιούλιο – Στο 11,5% στην Ελλάδα

Στο 8,9% έφτασε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, ενώ στο 11,5 % στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη.

Η κίνηση Λαγκάρντ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακριβώς μία εβδομάδα πριν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοίνωνε την πρώτη αύξηση των επιτοκίων εδώ και 11 χρόνια,  επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών και αγορών πως και η ΕΚΤ (η οποία εμφανιζόταν πιο χαλαρή) θα αναγκαστεί να ακολουθήσει το δρόμο που χάραξαν η Federal Reserve, η Τράπεζα της Αγγλίας κι άλλες, προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό που καλπάζει.

Το Διοικητικό Συμβούλιο υπό την Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την σθεναρή προσήλωση του στην εντολή που έχει λάβει για την σταθερότητα των τιμών, οπότε προχώρησε στην άνοδο των επιτοκίων προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα, στέλνοντας παράλληλα σήμα για νέες αυξήσεις τους επόμενους μήνες.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν

Εκτόξευση του πληθωρισμού στο 8,9%  προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα το 2022, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα αγγίξει το 4%.

Σύμφωνα με τις θερινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο συνολικός πληθωρισμός προβλέπεται να φτάσει στο 8,9% το 2022 και στο 3,5% το 2023.

Επίσης, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4% το 2022 και να επιβραδυνθεί στο 2,4% το 2023.

Δύο μήνες νωρίτερα, στα μέσα Μαΐου, στις εαρινές εκτιμήσεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε φέτος για την Ελλάδα ρυθμό ανάπτυξης 3,5% και πληθωρισμό 6,3%. Λόγω της σημαντικής αναθεώρησης για τα μεγέθη του 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2023 έχει αναθεωρηθεί στο 2,1% από 3,1% που προέβλεπαν οι εαρινές εκτιμήσεις.

Η αναφορά του Ifo

Νωρίτερα την Πέμπτη, το ινστιτούτο Ifo είπε ότι ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μπορεί να έχει κορυφωθεί, επικαλούμενος έρευνα που έδειξε ότι ο αριθμός των γερμανικών εταιρειών που σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο.

Αλλά ο οικονομολόγος της LBBW, Jens-Oliver Niklasch, προειδοποίησε ότι τα χειρότερα μπορεί να μην έχουν τελειώσει. «Δεν θα έφτανα τόσο μακριά ώστε να πω ότι έχουμε φτάσει ακόμη στο υψηλότερο σημείο», είπε, επικαλούμενος την αβεβαιότητα σχετικά με το κόστος ενέργειας.

Αφήστε μια απάντηση