Φοιτητική στέγη: Η μικρή διαθεσιμότητα οδηγεί σε αυξήσεις έως 26%

Τη μικρή διαθεσιμότητα και την αύξηση των ενοικίων ακόμη και 26% σε κάποιες περιοχές αποτυπώνουν τα στοιχεία για τη φετινή αναζήτηση φοιτητικής στέγης. Με τις ανακοινώσεις για τις βάσεις να έρχονται φέτος νωρίτερα, η αγωνία κορυφώνεται όχι μόνο για τα αποτελέσματα αλλά και για τις αλμυρές τιμές των ενοικίων, οι οποίες έχουν πάρει την ανιούσα, ειδικά σε δημοφιλείς περιοχές.

Τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates και παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» για τις τιμές των ενοικίων σε όλη την Ελλάδα φωτογραφίζουν τον γολγοθά για ένα βιώσιμο μηνιαίο κόστος στέγασης.

Οι αυξητικές τάσεις των ζητούμενων μισθωμάτων για φοιτητική κατοικία καταγράφονται στο σύνολο της χώρας καθώς το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης άλλαξε τον χάρτη των φοιτητικών κατοικιών, και ιδιαιτέρως σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κέρκυρα και Χανιά. Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες, οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης καταγράφουν ακόμη και διψήφιο αριθμό ποσοστιαίας αύξησης σε σχέση με πέρυσι. Για παράδειγμα, για τις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ., που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ, αποτελούν μόλις το 12,47% (κυρίως γκαρσονιέρες 21 τ.μ. – 30 τ.μ.) επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50 τ.μ. Δηλαδή, 1 στις 10 κατοικίες κατάλληλες για φοιτητές διατίθενται με μίσθωμα έως 300 ευρώ στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates Θεμιστοκλή Μπάκα, η φετινή χρονιά είναι αρκετά δύσκολη, εκτιμά ότι η αποκλιμάκωση των ζητούμενων μισθωμάτων θα καταγραφεί μετά το πέρας της καλοκαιρινής σεζόν και ότι θα ενδεχομένως θα υπάρξει επιστροφή των ακινήτων από τις βραχυχρόνιας μισθώσεις στις μακροχρόνιες – συμβατικές.

Ενδεικτικά, από τη χαρτογράφηση των ζητούμενων μισθωμάτων το ζητούμενο κόστος μίσθωσης κατοικίας 40 τ.μ. – 50 τ.μ. στον Νέο Κόσμο κυμαίνεται από 430 ευρώ έως 650 ευρώ, αύξηση από 8,5% έως 18,18% (στην ανώτερη τιμή) καταγράφεται και στην Καλλιθέα, με το κόστος μίσθωσης για διαμέρισμα 40 τ.μ. – 50 τ.μ. να κυμαίνεται από 380 ευρώ/μήνα έως και 650 ευρώ/μήνα. Στο Κουκάκι σε κατοικίες από 40 τ.μ. έως 50 τ.μ., το ζητούμενο μίσθωμα καταγράφει αύξηση κατά 24% στην ανώτατη τιμή, αγγίζοντας τα 930 ευρώ/μήνα.

Στο Γουδί οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για γκαρσονιέρα έως 35 τ.μ. κυμαίνονται από 380 ευρώ/μήνα έως 480 ευρώ/μήνα, καταγράφοντας αύξηση από 26,6% στην κατώτατη τιμή έως και 26,3% στην ανώτατη τιμή. Στη Θεσσαλονίκη, παρατηρούνται αυξήσεις στα ζητούμενα μισθώματα σχεδόν στο σύνολο των περιοχών, είτε πρόκειται για κατοικία 30 τ.μ. – 45 τ.μ., είτε για κατοικία 50 τ.μ. – 60 τ.μ. Η αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων κυμαίνεται από 14,2% στην κατώτατη τιμή έως και 14,5% στην ανώτατη τιμή μίσθωσης, κυρίως για ακίνητα πλήρως ανακαινισμένα ή νεόδμητα, επιπλωμένα με το σύνολο των οικιακών συσκευών.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση