Συντάξεις: «Τρέχουν» στον ΕΦΚΑ για τις επικουρικές

Αγώνα δρόμου για την έκδοση περίπου 100.000 επικουρικών συντάξεων (μετά τις κύριες) ξεκινάει ο ΕΦΚΑ με στόχο, έως το τέλος του 2022, να έχει εκδοθεί το 40% των επικουρικών. Παράλληλα με τις πληρωμές των συντάξεων Αυγούστου (από τις 26 Ιουλίου) θα ξεκινήσει η σταδιακή διαδικασία καταβολής προσαυξήσεων και αναδρομικών στους 55.000 συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση.

Οσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, αμέσως μετά την έκδοση των κύριων συντάξεων, εντός Σεπτεμβρίου, θα ακολουθήσει η εκκαθάριση επικουρικών – με την αναμονή να ξεπερνάει τα δύο έτη. Σήμερα σε εκκρεμότητα βρίσκονται 97.728 ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις, εκ των οποίων οι 29.254 αφορούν τον δημόσιο τομέα και 68.474 τον ιδιωτικό. Για τις μισές από αυτές έχει ήδη εκδοθεί η οριστική απόφαση για την καταβολή της κύριας σύνταξης. Η εκτιμώμενη δαπάνη για την αποπληρωμή τους ανέρχεται σε 225,66 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του επικουρικού ταμείου, η μέση επικουρική μεικτή σύνταξη ανέρχεται σε 290,84 ευρώ και το καθαρό ποσό σε 195,12 ευρώ.

Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Αίτηση επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος» o χρήστης εισέρχεται είτε μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov. gr, είτε μέσω του διαδικτυακού τόπου του e – ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr) και ακολουθεί τη διαδρομή: Ηλεκτρονικές υπηρεσίες =>Συνταξιούχοι =>ηλεκτρονική υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης (https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/aitisi).

Η πλειονότητα των δικαιολογητικών που απαιτούνται αντλούνται μέσω διαλειτουργικότητας με το Μητρώο Πολιτών και άλλους φορείς του δημόσιου τομέα. Εφόσον απαιτηθεί, η αρμόδια υπηρεσιακή δομή θα επικοινωνεί κατά περίπτωση με τον αιτούντα, για τις τυχόν ελλείψεις που διαπιστώνονται.

Ετσι, ένας ασφαλισμένος θα μπορεί να υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτημα για κύρια σύνταξη και την ίδια ημέρα να υποβάλλει και αίτημα για επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας.

Με το νέο σύστημα υποβολής, εκτιμάται ότι ο μέσος χρόνος λήψης θα περιοριστεί τουλάχιστον κατά 6 μήνες και στόχος είναι, με την εφαρμογή μιας σειράς αυτοματοποιήσεων και απλοποίησης διαδικασιών, ο χρόνος να κατέβει στους 3-4 μήνες από την έκδοση της κύριας. Στο μεταξύ σε λειτουργία έχει τεθεί η αντίστοιχη αυτόματη υποβολή αιτήματος για μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου με στόχο τη μείωση της έκδοσης στους δύο μήνες, αλλά και η ηλεκτρονική υποβολή αιτήματος για επικουρική σύνταξη λόγω αναπηρίας για τον ιδιωτικό τομέα.

Αναδρομικά

Την ίδια ώρα από τις 26 Ιουλίου έως τον Νοέμβριο θα λάβουν τα αναδρομικά και την προσαύξηση της σύνταξής τους περίπου 55.000 συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση. Οι πρώτες πληρωμές, θα γίνουν με τις καταβολές των συντάξεων Αυγούστου και θα αφορούν τις μεγαλύτερες κατηγορίες συνταξιούχων με παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Σταδιακά και ανά εβδομάδα θα εντάσσονται στη διαδικασία εκκαθάρισης και τα υπόλοιπα τ. Ταμεία.

Το νέο λογισμικό υπολογισμού των συντάξεων με παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης ξεκινά σε πρώτη φάση να υπολογίζει τις νέες συντάξεις διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης που εκδίδονται από τώρα και μετά.

Σε δεύτερη φάση, εντός Ιουλίου, θα ξεκινήσει η εκκαθάριση των συντάξεων παράλληλης ασφάλισης που έχουν εκδοθεί με τον ν. 4387/2016 και στη συνέχεια θα αποδοθούν οι αντίστοιχες αυξήσεις και τα αναδρομικά στους δικαιούχους. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός 5μήνου (έως το τέλος Νοεμβρίου 2022).

Αφήστε μια απάντηση