Συνταξιούχοι: Μέρος των αναδρομικών σε όλους

Κι όμως το θέμα της χορήγησης των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους παραμένει ανοιχτό, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κ Κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Μία ημέρα, μετά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την κοινωνική πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης άφησε «ανοιχτό το παράθυρο» για επέκταση των αναδρομικών – ή μέρος αυτών – σε όλους τους συνταξιούχους.

«Παράθυρο» για ΔΕΘ

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ FM, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «να δοθεί σε όλους τους συνταξιούχους μέρος των αναδρομικών σε δόσεις».

Κι αυτό – όπως είπε – παρότι «δεν έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα να το κάνουμε αυτή τη στιγμή». «Ούτε με δόσεις» ρωτήθηκε. «Θα το εξετάσουμε αυτό», απάντησε.

Όταν ο κ. Μητσοτάκης πιέσθηκε από τους δημοσιογράφους, σημείωσε χαρακτηριστικά: «αφήστε να πούμε και τίποτα στη Θεσσαλονίκη», υπονοώντας τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης.

Με άλλα λόγια η συνέντευξη του πρωθυπουργού, περιγράφει τον προβληματισμό που υπάρχει στην κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση του θέματος και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο «πολιτικής λύσης» με την οποία μέρος των αναδρομικών, θα δοθεί σε δόσεις σε όλους τους συνταξιούχους.

Η απόφαση

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, μόνο όσοι είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τον Ιούλιο του 2020 δικαιούνται αναδρομικά δώρα και τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων. Πρόκειται περίπου για 350.000 συνταξιούχους, ενώ η πλειονότητα – περίπου 1.300.000 συνταξιούχοι – έχουν απωλέσει το δικαίωμα της επιστροφής των περικοπών.

Πρόκειται για αναδρομικά δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας) και μειώσεις επικουρικών συντάξεων που αφορούν το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 έως Μάιος 2016. Για την χρονική αυτή περίοδο έχουν ήδη δοθεί αναδρομικά με τις μειώσεις που είχαν υποστεί οι συνταξιούχοι σε ο, τι αφορά τις κύριες συντάξεις.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίπτει τις προσφυγές των συνταξιούχων δεν χορηγεί αναδρομικά από μειώσεις επικουρικών και κατάργηση Δώρων στους συνταξιούχους, παρά μόνο σε όσους είχαν προσφύγει δικαστικά μέχρι τις 31.7.2020. Δηλαδή την ημερομηνία ψήφισης του νόμου με τον οποίο δόθηκαν τα αναδρομικά από τις κύριες συντάξεις, αποσβένοντας – με τον τρόπο αυτό – τις αξιώσεις για επικουρικές και δώρα.

Αφήστε μια απάντηση