Αθηνά Λινού στο Πρώτο: Θα αυξηθούν τα κρούσματα αν δεν πάρουμε μέτρα χθες – Σε τουλάχιστον 4 μήνες τα νέα εμβόλια (audio)

Φόβους ότι δεν έχουμε δει ακόμα την κορύφωση του κύματος της πανδημίας, αλλά είναι κάτι που το αναμένουμε, και πως θα ανέβουν περισσότερο τα κρούσματα «αν δεν πάρουμε μέτρα χθες», εξέφρασε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε διάδραση» με την Αρετή Μπίτα.

Ζήτησε να επανέλθει άμεσα η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους και σε εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με περισσότερους από 5 ανθρώπους κάθε μέρα. «Επειδή η Πολιτεία αργεί να πάρει τέτοιες αποφάσεις, στην Ελλάδα όλα αργούν, ας πάρουμε μόνοι μας την απόφαση», επισήμανε, ζητώντας παράλληλα να κάνουμε πολλά τεστ, ειδικά εάν πρόκειται να ταξιδέψουμε ή να πάμε σε μια πολιτιστική εκδήλωση που θα βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι.

Αναφορικά με το ζήτημα του εμβολιασμού, η κυρία Λινού παραδέχθηκε ότι «αυτό που συζητούν οι άνθρωποι είναι ότι αφού θα υπάρξει ένα καλύτερο εμβόλιο από το φθινόπωρο, γιατί να κάνουμε αυτό τώρα;». «Από τώρα μέχρι να υπάρξει- αν υπάρξει- εγκεκριμένο εμβόλιο το οποίο θα καλύπτει τις δυο μεταλλάξεις που επικρατούν αυτή τη στιγμή ή δεν ξέρουμε ποιες θα είναι το επόμενο διάστημα, έχουμε μπροστά μας τουλάχιστον 4 μήνες. Θα υπάρξουν τα τεστ, μετά δεν ξέρουμε πόσο γρήγορα θα παραχθούν τα εμβόλια, πόσο γρήγορα θα εγκριθούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θα εισαχθούν στην Ευρώπη. Δεν είναι τόσο απλό ότι θα τα έχουμε τέλη Αυγούστου και τελείωσε», είπε χαρακτηριστικά.

Για το μεσοδιάστημα επισήμανε ότι ο καθένας μας πρέπει να υπολογίσει τον προσωπικό του κίνδυνο και να λάβει υπόψιν όλα αυτά που είπε η επιτροπή, δηλαδή το επίπεδο της Υγείας του, τι λέει ο γιατρός του, και το εάν δεν έχει υψηλό επίπεδο ανοσίας.


 

Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας, πρέπει όλοι να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψιν την πιθανότητα να εκτεθούμε στον ιό, κάτι που σχετίζεται με το επάγγελμά μας. «Μπορεί να είμαι αναγκασμένος να εργάζομαι με πολλούς ανθρώπους και να έρχομαι σε επαφή με πολύ κόσμο και μάλιστα όταν η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική. Μπορεί να είμαι υπάλληλος στο δήμο και ακόμα και αν εγώ φοράω μάσκα να έρχομαι σε επαφή με 100 ανθρώπους την ημέρα. Μπορεί να είμαι αστυνομικός. Ή μπορεί να είμαι τόσο κουρασμένος από τα μέτρα και να θέλω κάθε βράδυ στις διακοπές μου να είμαι σε ένα κλαμπ και να χορεύω, ακόμα και αν φοράω μάσκα. Ή να μη φοράω μάσκα αφού δεν με υποχρεώνει κανείς», ανέφερε η ίδια.

«Άκουσα και το αμίμητο, σε καράβι που ήταν υποχρεωτική θεωρητικά η μάσκα, αλλά δεν φορούσε κανείς. Αποκλειστικά κλειστός ο χώρος. Ο υπάλληλος που έκανε  την ανακοίνωση στον κόσμο να φοράει μάσκα, μου είπε ότι δεν μπορεί να υποχρεώσει οποιονδήποτε καθήμενο να φορέσει μάσκα, γιατί αυτό λέει ο νόμος», δήλωσε.

Όπως εξήγησε η ίδια, να έχουμε ένα δείκτη θετικότητας 12%, 10% ή 8 % και έρθουμε σε επαφή με 100 ανθρώπους, οι 10 από αυτούς θα νοσούν. «Σε πόση κοντινή επαφή θα έρθω, σε πόσο απόσταση και για πόση ώρα, αυτό δεν μπορεί να το προβλέψει κάποιος, συμπλήρωσε. Πρόσθεσε, δε, ότι πρόσφατα που ταξίδεψε στο εξωτερικό αεροπορικώς , δεν φορούσαν μάσκα ούτε οι αεροσυνοδοί, ούτε οι επιβάτες. «Όταν έχεις 300 ανθρώπους να εισπνέουν και να εκπνέουν τον ίδιο αέρα για 5-6 ώρες, και το κάνεις αυτό ως εργαζόμενος κάθε ημέρα, ε κάποια στιγμή θα κολλήσεις», διεμήνυσε η κυρία Λινού.

www.ertnews.gr

Γρηγόρης Νιάκας
image}

Αφήστε μια απάντηση