Λογαριασμοί ρεύματος: Διπλή παγίδα για τις επιδοτήσεις των καταναλωτών από το «πλαφόν»

Στο αντίθετο αποτέλεσμα είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει το πλέγμα των κυβερνητικών παρεμβάσεων για τον έλεγχο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Την επισήμανση αυτή κάνουν στελέχη των εταιρειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος με αφορμή τη θέση σε ισχύ από αύριο 1η Ιουλίου του τριπλού κυβερνητικού πακέτου στήριξης των νοικοκυριών: Το πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής  και τη χορήγηση επιδοτήσεων των λογαριασμών μέσα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ).

Διαβάστε επίσης: Λογαριασμοί ρεύματος: Το κακό και το καλό νέο μετά το «πλαφόν»

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το ΤΕΜ θεωρητικά θα ενισχύεται από την παρακράτηση μέρους των εσόδων που θα έπρεπε να εισπράξουν οι παραγωγοί με την πώληση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά. Έτσι θα χορηγούνται πρόσθετες επιδοτήσεις σε όλους τους καταναλωτές ώστε η τελική τιμή της κιλοβατώρας να υποχωρήσει κατά μέσο όρο στα 0,15 ευρώ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, στη νομοθέτηση των προαναφερόμενων, δηλαδή του πλαφόν στις αποζημιώσεις των ηλεκτροπαραγωγών και της αναστολής για 12 μήνες της ρήτρας αναπροσαρμογής ορίζεται πως οι προμηθευτές θα πρέπει να γνωστοποιούν στους πελάτες τους τις τιμές της κιλοβατώρας δύο μήνες πριν την εφαρμογή τους.

Το άδειασμα του ΤΕΜ…

Η προαναφερόμενη διάταξη, όπως έγραψε και χθες ο ΟΤ, προκαλεί τεράστια ρίσκα στους παρόχους καθώς η αγορά ενέργειας σήμερα είναι τόσο ευμετάβλητη που αρκεί μία απλή δήλωση ενός π.χ. Ρώσου αξιωματούχου για να πυροδοτήσει την τιμή του φυσικού αερίου TTF. Αρκεί, όμως, κι ένα προσωρινό θετικό γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μερική αποκλιμάκωση της τιμής.

Οι προμηθευτές δεν έχουν τη δυνατότητα σε ένα τέτοιο ρευστό σκηνικό να εκτιμήσουν τις τιμές που θα χρεώσουν τους πελάτες τους δύο μήνες μετά… Οπότε το σίγουρο είναι πως θα ανεβάσουν τις χρεώσεις. Και με δεδομένη την αναστολή της ρήτρας, τα όποια κόστη θα σπεύσουν να τα ενσωματώσουν προκαταβολικά στις τιμές καταναλωτή προκειμένου να καλυφθούν από πιθανή ακραία διακύμανση του φυσικού αερίου, πράγμα που συμβαίνει τακτικά. Μάλιστα ο Ιούνιος, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, ήταν τόσο ακραίος με τις μισές μέρες οι τιμές να αποκλιμακώνονται και τις άλλες μισές να χτυπάνε «κόκκινο».

Έτσι, στο ενδεχόμενο αύξησης του κόστους, το ΤΕΜ ουσιαστικά θα σπεύδει να δώσει υψηλές επιδοτήσεις προκειμένου να διατηρεί τις τιμές της κιλοβατώρας χαμηλές. Αν η περίοδος των υψηλών τιμών TTF είναι μακρά και με τάσεις συνεχούς ανόδου, το ΤΕΜ είναι πιθανό από ένα σημείο και μετά να μην μπορεί να επιχορηγεί τους λογαριασμούς.

Η επιδότηση κερδών

Η δεύτερη παγίδα του συστήματος τιμολόγησης που καθιερώνει για 12 μήνες η κυβέρνηση έχει να κάνει με την εξέλιξη του ΤΕΜ ως ένα μηχανισμού επιδότησης των κερδών των ηλεκτροπαραγωγών.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, αν μία εταιρεία ρεύματος έχει δώσει για το επόμενο δίμηνο υψηλή τιμή κιλοβατώρας αλλά στο διάστημα αυτό το κόστος μειωθεί (π.χ. λόγω αποκλιμάκωσης της τιμής του TTF) τότε τα χρήματα που θα δίνει το ΤΕΜ στους λογαριασμούς, ουσιαστικά θα επιδοτούν τα αυξημένα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών. Κέρδη τα οποία θα δημιουργούνται από το στρεβλό σύστημα του ορισμού των τιμών δύο μήνες πριν την χρέωση τους στους καταναλωτές, κι ενώ την ίδια περίοδο το κόστος θα είναι χαμηλότερο…

Πηγή: ΟΤ

Αφήστε μια απάντηση