Δεν είναι υποχρεωτική η 4η δόση – Συστήνεται για συγκεκριμένες ομάδες πολιτών

Η τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού -δηλαδή η δεύτερη αναμνηστική- δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό κάτω των 60 ετών, ξεκαθάρισε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην πρώτη μετά από δύο μήνες ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας.

Η σύσταση της Επιτροπής βασίζεται στην πρόταση της  3/5/2022 για  4η δόση σε:

  • άτομα 70 ετών και άνω,
  • όσους διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και
  • άτομα 60 ετών και άνω με υποκείμενα νοσήματα.

Η σύσταση της επιτροπής βασίστηκε όπως είπε στο γεγονός ότι πλέον η πανδημία καταγράφει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα λόγω της παραλλαγής Όμικρον και ότι συχνά ξεφεύγει από τα εμβόλια. Επίσης ρόλο στην σύσταση αυτή, έπαιξε και η χαλάρωση των μέτρων η οποία επιτρέπει στον ιό να διασπείρεται ευκολότερα.

Το θετικό, τόνισε κυρία Θεοδωρίδου, είναι πως παρατηρούμε διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα -παρά τον αυξημένο αριθμό μολύνσεων- ότι έχουμε λιγότερες νοσηλείες και θανάτους.

«Mέσα στο γενικό πληθυσμό υπάρχουν και άνθρωποι κάτω των 60 ετών που είναι αρκετά ευάλωτοι καθώς ταλαιπωρούνται από σοβαρά νοσήματα και αυτοί θα πρέπει να ζητήσουν τη γνώμη και τη συμβουλή του γιατρού τους», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου επισημαίνοντας ότι η επιτροπή εισηγείται να παρέχεται η δυνατότητα στα άτομα ηλικίας 30 έως 59 ετών να επιλέξουν αν θα κάνουν την τέταρτη δόση μετά τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους.

Η κυρία Θεοδωρίδου ολοκλήρωσε τη σύσταση εξηγώντας ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται πως στην ομάδα ως 59 ετών, είναι περιορισμένο το όφελος από την τέταρτη δόση.

Επίσης ανέφερε ότι τουλάχιστον τέσσερις μήνες μετά την τρίτη δόση εμβολιασμού πρέπει να γίνει η τέταρτη δόση, αλλά όχι γι αυτούς που μετά την τρίτη δόση νόσησαν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν οι πολίτες αξίζει να περιμένουν τα εμβόλια που θα καλύπτουν και τις παραλλαγές ‘Ομικρον του ιού, αυτά δηλαδή που παρασκευάζονται από τις εταιρείες Phizer και Moderna, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι ακόμα βρίσκονται στην φάση της μελέτης.

Μέχρι τότε λοιπόν, όπως τόνισε, καλό είναι οι ευπαθείς ομάδες αλλά και ηλικιωμένοι να προχωρήσουν στην τέταρτη δόση καθώς «έχουμε τώρα στα χέρια μας ένα αποτελεσματικό εμβόλιο είναι λάθος να μην το χρησιμοποιήσουμε για τις ευάλωτες ομάδες»

Τέλος η κυρία Θεοδωρίδου παραδέχτηκε ότι είναι υπαρκτό το φαινόμενο της ανοσοδιαφυγής, «δηλαδή ότι παρότι εμβολιαζόμαστε, έχουμε πολλές επαναλοιμώξεις, αλλά τόνισε ότι ενώ αυξάνεται ο αριθμός τους, η σοβαρή νόσηση και οι θάνατοι παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Μ. Θεμιστοκλέους: Τα τελευταία στοιχεία για τους εμβολιασμούς

«Βλέπουμε ότι άλλες χώρες μεταξύ αυτών η Αυστρία και η Κροατία μπαίνουν στην ίδια επιστημονική άποψη με τη σύσταση που έγινε από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου», είπε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και υπενθύμισε ότι η Εθνική Επιτροπή «ήταν η πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση που άνοιξε την τρίτη δόση κι αυτό καθυστέρησε το κύμα της Όμικρον».

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση