Γ. Ζαμπέλης στο Πρώτο: Καλύτερες οι βαθμολογίες των Πανελληνίων από αυτές που περιμέναμε – Ποιο είναι το μοναδικό κριτήριο για το μηχανογραφικό (audio)

«Τελικά τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από αυτά που περιμέναμε και από τις φήμες που κυκλοφορούσαν την ώρα που διορθώνονταν τα γραπτά. Δεν υπήρχε ο “χαμός” που περιμέναμε, και που έλεγαν κάποιοι ότι οι επιδόσεις των παιδιών θα είναι πολύ πιο κάτω σε σχέση με πέρυσι» τόνισε ο αναλυτής εξετάσεων, Γιάννης Ζαμπέλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, την επομένη της ανακοίνωσης των βαθμολογιών στις Πανελλήνιες εξετάσεις.

«Δεν είναι τόσο άσχημα τα πράγματα. Οι “χαμηλές πτήσεις” καταγράφηκαν, απλά ακούγαμε και περιμέναμε πολύ χειρότερα, οπότε με αυτή τη λογική είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα», επισήμανε, υπενθυμίζοντας ότι τα συγκεκριμένα παιδιά είχαν να δώσουν εξετάσεις δυο χρόνια, λόγω της πανδημίας.

Ο ίδιος έδωσε συμβουλές για το μηχανογραφικό δελτίο, λέγοντας ότι αυτό γίνεται πολύ πιο απλό, όταν συμπληρώνεται με μοναδικό κριτήριο τη φθίνουσα σειρά επιθυμίας του υποψηφίου. «Αυτό είναι το βασικό. Το αν πρέπει να κοιτάξω και κάποιες πόλεις που μπορώ να πάω ή να μην πάω, αυτό είναι ένα δευτερεύον στοιχείο. Ή εάν μπορώ να έχω τη δυνατότητα να κάνω κάποια μετεγγραφή ή όχι, πάλι θέλει πολύ μεγάλη προσοχή η σειρά που θα δηλώσω», υπογράμμισε, αλλά «η σταθερή αξία θα λέγαμε με ποιο τρόπο πρέπει να γίνει ένα μηχανογραφικό, είναι η σειρά επιλογής, για να μη γίνει μια λανθασμένη επιλογή κυνηγώντας κάποια μόρια και τελικά βρεθεί αρχές Αυγούστου ή τέλη Ιουλίου να έχουμε ανακοίνωση βάσεων και να μην χαίρεται ένα παιδί γιατί περίμενε να περάσει κάπου αλλού και του προέκυψε κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που επιθυμούσε», ξεκαθάρισε.

Ερωτηθείς εάν οι βάσεις εισαγωγής ανακοινωθούν για πρώτη φορά φέτος στα τέλη Ιουλίου, ο κ. Ζαμπέλης είπε ότι πρέπει να περιμένουμε να το δούμε αυτό με βάση το πότε θα ανοίξει το υπουργείο Παιδείας το μηχανογραφικό. «Αν πάει μέχρι τις 18 – 20 Ιουλίου, θα μπορούσαμε να έχουμε αποτελέσματα 28-29 Ιουλίου. Έχουν φύγει από τη μέση ο μεγάλος βραχνάς των στρατιωτικών σχολών, γίνονται νωρίτερα τώρα όλα αυτά. Αν τώρα το υπουργείο δώσει μια καταληκτική ημερομηνία 22 ή 25 Ιουλίου να συμπληρωθεί το μηχανογραφικό δελτίο, τότε η ανακοίνωση των βάσεων πάει για το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου», διευκρίνισε.

Ο ίδιος έστειλε και ένα μήνυμα στα παιδιά που δεν είναι ευχαριστημένα με τις επιδόσεις τους. «Αυτή τη στιγμή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για απογοητεύσεις. Έχουμε την ανακοίνωση των βαθμολογιών, τα παιδιά έχουν στα χέρια τους τα μόρια, πρέπει να αξιοποιήσουν όσο καλύτερα γίνεται αυτά τα μόρια. Είναι δικά τους, τους αξίζουν, μπορεί να μην είναι αυτά που περίμεναν, αλλά αυτά έγραψαν. Με αυτά πρέπει να πορευτούν, να κάνουν ένα μηχανογραφικό όσο πιο καλό γίνεται, και εμείς να τους ευχηθούμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Και αν με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δεν είναι ευχαριστημένα για αυτό που έχουν πετύχει, τότε ξέρουν και τα ίδια τι πρέπει να κάνουν», δήλωσε.

«Οι Πανελλαδικές δεν είναι το τέλος του δρόμου, είναι απλά ένας σταθμός. Πρέπει να συνεχίσουν για να βρουν τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους», πρόσθεσε ο αναλυτής Εξετάσεων.


 

www.ertnews.gr

Γρηγόρης Νιάκας
image}

Αφήστε μια απάντηση