Β. Τσιαφούτης: Τι αλλάζει στη ρήτρα αναπροσαρμογής μετά το «όχι» του Αρείου Πάγου στην πιλοτική δίκη

Τι αλλάζει στο φλέγον ζήτημα της ρήτρας αναπροσαρμογής μετά τη χθεσινή απόρριψη του αιτήματος της ΔΕΗ και άλλων παρόχων από τον Άρειο Πάγο εξήγησε στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών – Η Ποιότητα Της Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) Βίκτωρας Τσιαφούτης.

Η ΔΕΗ είχε ζητήσει η συλλογική αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ και άλλης μίας ένωσης καταναλωτών να υπαχθεί στη διαδικασία της πιλοτικής δίκης και ο Άρειος Πάγος με τη χθεσινή του πράξη απέρριψε την αίτηση αυτή της ΔΕΗ.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιαφούτης, «το σκεπτικό του Αρείου Πάγου είναι αρκετά σημαντικό: Η πρώτη σκέψη είναι ότι ο θεσμός της συλλογικής αγωγής είναι ασύμβατος με τον θεσμό της πιλοτικής δίκης. Ουσιαστικά, σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, εξυπηρετούνται παρόμοιοι σκοποί. Η συλλογική αγωγή είχε ως σκοπό την έκδοση μιας απόφασης που θα καλύπτει όλους τους καταναλωτές και όλους τους προμηθευτές και εκδικάζεται και με μια διαδικασία εξαιρετικά σύντομη. Συνεπώς από τη φύση της εξυπηρετεί τους ίδιους σκοπούς με τον θεσμό της πιλοτικής δίκης».

Εξάλλου ο Άρειος Πάγος διευκρίνισε πως τα ζητήματα που ανέφερε η ΔΕΗ ότι έπρεπε να υπαχθούν στη διαδικασία πιλοτικής δίκης αποτελούν όλα πραγματικά ζητήματα και όχι νέα δυσχερή ερμηνευτικά νομικά ζητήματα.

Τι σημαίνει όμως τελικά αυτή η απόφαση για τους καταναλωτές;

«Όλο αυτό σημαίνει ότι στις 6 Ιουλίου οι συλλογικές αγωγές θα εκδικαστούν κανονικά και το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών θα κρίνει σχετικά με την καταχρηστικότητα ή τη νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής», είπε ο κ. Τσιαφούτης. «Η απόφαση αναμένεται να βγει σύντομα, καθώς η διαδικασία της συλλογικής δίκης είναι σύντομη. Είναι ένα ζήτημα ολίγων μηνών κανονικά».

Τι θα συμβεί σε περίπτωση που κριθεί καταχρηστική η ρήτρα αναπροσαρμογής;

«Από εκεί και πέρα θα πρέπει να σταματήσει να υπάρχει. Σε πρώτη φάση η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να αναζητήσει άλλη ρήτρα η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες της, και θα τηρεί όμως και τις προϋποθέσεις που θα έχει θέσει το δικαστήριο», απάντησε ο νομικός σύμβουλος της ΕΚΠΟΙΖΩ.

Τι θα γίνει με όσους δεν έχουν πληρώσει εδώ και μήνες, αναμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου, σε περίπτωση που αυτό κρίνει πως είναι νόμιμη η ρήτρα;

«Εμείς αυτό που έχουμε πει από την αρχή είναι ότι μόνο όσοι βρίσκονται πραγματικά σε αδυναμία και δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, να μην πληρώσουν την ρήτρα αναπροσαρμογής, ή τελοσπάντων να πληρώσουν το ποσό που μπορούν», τόνισε ο κ. Τσιαφούτης. «Και πράγματι με τον προσωρινή διαταγή της 1ης Ιουνίου οι ευάλωτες κατηγορίες προστατεύονται. Αυτό έχουμε πει από την αρχή, να μην πληρώνεται μόνο η ρήτρα αναπροσαρμογής».

www.ertnews.gr

Δάφνη Σκαλιώνη
image}

Αφήστε μια απάντηση