Angela Pierozzi: Ανακαλύφθηκε το μοναδικό γνωστό έργο της Ιταλίδας ζωγράφου της Αναγέννησης

Ανακάλυψη! Τον περασμένο Μάρτιο, η λονδρέζικη γκαλερί Colnaghi ανακοίνωσε έκθεση στην οποία θα παρουσιάζονταν νεκρές φύσεις από γυναίκες ζωγράφους. Κατά την προετοιμασία της «Forbidden Fruit: Female Still Life», ήρθε στο φως ένας πίνακας που πλέον είναι ο «σταρ» της έκθεσης: το «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», έργο του 1677 της Caterina Angela Pierozzi, μέσα σε χρυσή κορνίζα στην οποία αποτυπώνεται η χρονολογία, το όνομα της ζωγράφου και της γενέτειράς της, απεικονίζει μπούστο του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και της Παρθένου Μαρίας περιβεβλημένα από ίριδες, τουλίπες, υάκινθους, παιώνιες και κρίνους.

Λίγα γνωρίζουμε για την Pierozzi. Είναι καταγεγραμμένο ότι ήταν στη δούλεψη της Μεγάλης Δούκισσας Vittoria dela Rovere που ήταν πάτρονας γυναικών καλλιτεχνών. Εκτιμάται ότι η εν λόγω μινιατούρα προέρχεται από νωπογραφία του 14ου αιώνα στην Basilica della Santissima Annunziata, της οποίας ο σχεδιασμός ήταν υπό τον απόλυτο έλεγχο της οικογένειας των Μεδίκων και η οποία παρήγγειλε αντίγραφά της σε διάφορες μορφές. Από βιογραφικό λεξικό φλωρεντινών καλλιτεχνών που συνέγραψε ο Filippo Baldinucci – δούλευε στην αυλή των Μεδίκων – γνωρίζουμε ότι η Pierozzi παντρεύτηκε τον ζωγράφο Michelangelo Corsi και εκπαιδεύτηκε από νεαρή ηλικία στη ζωγραφική από τον θείο της. Το πλέον αξιοσημείωτο είναι ότι η Pierozzi ήταν η μία από τις δύο ζωγράφους που τον 17ο αιώνα έγιναν δεκτές στην Accademia del Disegno· η άλλη ήταν, βεβαίως, η Artemisia Gentileschi στην οποία τα τελευταία χρόνια έχουν αφιερωθεί μεγάλες εκθέσεις.

Το έργο αυτό είναι μια εξαιρετικής σπανιότητας ανακάλυψη του «πρώτου» πίνακα, αποκαλύπτοντας στον κόσμο για πρώτη φορά το ύφος της ζωγράφου. Είναι ενθαρρυντικό το ότι, όπως πληροφόρησε η γκαλερί, μεταξύ των υποψήφιων αγοραστών συγκαταλέγονται μουσεία· η δημόσια έκθεση του έργου της Pierozzi, σε αντίθεση με την αφάνεια μιας ιδιωτικής συλλογής, επιτρέπει την εξέλιξη της ιστορίας της τέχνης ( https://www.instagram.com/p/Cel31Rislff/?hl=en ).

Η έκθεση «Forbidden Fruit: Female Still Life» στην αίθουσα τέχνης Colnaghi του Λονδίνου ολοκληρώνεται στις 24 Ιουνίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr