Στ. Χανδακάς στο Πρώτο: Παιδί στα 54 με εξωσωματική και κρυοσυντήρηση ωαρίων για κοινωνικούς λόγους με το σχέδιο νόμου – Θέλουμε να είναι επιλογή (audio)

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας που αναμορφώνει το πλαίσιο για την εξωσωματική γονιμοποίηση και το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευσης «είναι προς τη σωστή κατεύθυνση σε όλα τα επίπεδα», έχει γίνει σημαντική δουλειά «και από το υπουργείο Υγείας και από την Αρχή Αναπαραγωγικής Ιατρικής, από Επιτροπές Βιοηθικής» και έχει καταλήξει σε κάποιες βασικές και δομικές αλλαγές που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, κατοχυρώνοντας «δικαιώματα της γυναίκας σε ό,τι αφορά το κομμάτι της εξωσωματικής, αλλά και συνολικά της οικογένειας», τόνισε ο γυναικολόγος για θέματα αναπαραγωγής και πρόεδρος του Νοσοκομείου «Μητέρα», Στέφανος Χανδακάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε διάδραση» με την Αρετή Μπίτα.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της αλλαγής των ορίων ηλικίας, εξηγώντας ότι έχει να κάνει με το γεγονός της μακροζωίας που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια με την Ιατρική, καθώς επίσης και με την αλλαγή των κοινωνικών τάσεων – μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη – κάτι που οδηγεί στις γυναίκες και συνολικά τα ζευγάρια να κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία. «Μερικές χώρες, όπως η Αμερική για παράδειγμα, έχουν τελείως καταργήσει το όριο ηλικίας, κάτι που βέβαια είναι ένα ακραίο σενάριο. Η ΕΕ έχει ένα μέσο όρο γύρω στα 52-54 έτη. Η Ελλάδα επέλεξε μετά από σημαντικές διαβουλεύσεις και μελέτες που ανέδειξαν τη μη αύξηση κινδύνων για τις γυναίκες, να επεκτείνει το όριο ηλικίας στα 54 χρόνια», επισήμανε. «Είναι ουσιαστικά ένας συνδυασμός κοινωνικών αλλαγών που έχουν συμβεί τις τελευταίες δεκαετίες, αλλαγών στις συνήθειες και στη δημιουργία οικογένειας σε μεγαλύτερη ηλικία και βεβαίως εξασφάλισης της ασφάλειας για τη γυναίκα, κυρίως στο να μπορέσει να μείνει έγκυος σε μεγαλύτερη ηλικία», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για τις αλλαγές στην κρυοσυντήρηση ωαρίων, ο κ. Χανδακάς είπε ότι «ξεφεύγουμε από το πιο στενό πλαίσιο που υπήρχε μόνο για ιατρικούς λόγους και πηγαίνουμε και στο κομμάτι των κοινωνικών λόγων». «Ο λόγος που γίνεται αυτή η σημαντική αλλαγή είναι ότι αυτό πλέον έχει συμβεί σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου. Συνδυάζεται με το γεγονός της επιλογής των γυναικών να κάνουν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία. Θέλουμε να είναι επιλογή. Ουσιαστικά δίνουμε το δικαίωμα σε όσες γυναίκες επιθυμούν να κάνουν οικογένεια, να έχουν επιλογή να καταψύξουν ωάρια σε μια πολύ μικρότερη ηλικία, διότι η ποιότητα των ωαρίων και η αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας γονιμότητας, εξαρτάται δυστυχώς κυρίως από την ηλικία των γυναικών», υπογράμμισε.

«Φανταστείτε ότι μια γυναίκα 30 ετών με εξωσωματική αν έπρεπε να κάνει για διάφορους λόγους έχει μια πιθανότητα εγκυμοσύνης σχεδόν 60% και μια γυναίκα 40 ετών έχει περίπου 20%. Εμείς αυτό θέλουμε να “παντρέψουμε”, να έχουμε τη δυνατότητα μια γυναίκα στα 30 της, ή στην ηλικία των 32  και των 35 ετών, να μπορέσει να καταψύξει τα ωάρια της για κοινωνικούς λόγους, και όχι να πρέπει έχει ιατρικό πρόβλημα προκειμένου να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι «μέχρι τώρα αυτό γίνονταν σε γυναίκες με συγκεκριμένα κριτήρια, χαμηλές ορμονικές εξετάσεις, και μια τάση η οποία έδειχνε ότι είτε μπαίνουν νωρίτερα σε εμμηνόπαυση, είτε είναι φτωχοί ανταποκριτές». «Τώρα όμως εξασφαλίζεται ότι πολύ περισσότερες γυναίκες, όταν αποφασίσουν, θα έχουν επιτυχημένα αποτελέσματα», ξεκαθάρισε.

«Δεν μιλάω για ακραία σενάρια. Πολλές μεγάλες αμερικάνικες εταιρείες, όπως η Google, η Apple, το Facebook, η Amazon, δίνουν δωρεάν στις νέες εργαζόμενες τη δυνατότητα και το δικαίωμα επιλογής της κατάψυξης ωαρίων , σε μικρές ηλικίες, 27, 28, 30 χρονών. Η φιλοσοφία πίσω από αυτό είναι ότι αυτές οι γυναίκες δεν θα έχουν αγωνία ή άγχος ή προβληματισμό στο να κάνουν παιδιά. Θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερες ηλικίες εάν το επιθυμούν», τόνισε ο μαιευτήρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του «Μητέρα», στην Ελλάδα περίπου ένα σημαντικό ποσοστό, περίπου 15% με 17% των ζευγαριών, δηλαδή ένα στα πέντε ζευγάρια, επιλέγουν την εξωσωματική, κάτι που «οφείλεται και στο γεγονός ότι ανεβαίνει πολύ η ηλικία του πρώτου παιδιού, για κοινωνικούς, οικονομικούς λόγους». Όπως είπε, «η ηλικία του πρώτου παιδιού στη δεκαετία του ’80 ήταν τα 24 χρόνια, και σήμερα είναι γύρω στα 34 με 35 χρόνια».

Επιπλέον, ο κ. Χανδακάς μίλησε και για τον λεγόμενο «ιατρικό τουρισμό» με έμφαση στην απόφαση ανθρώπων από όλο τον κόσμο να έρθουν στην Ελλάδα προκειμένου να προσπαθήσουν να αποκτήσουν παιδί. «Η Ελλάδα έχει σημαντική τεχνογνωσία στην εξωσωματική γονιμοποίηση, περίπου το 30% με 35% του φόρτου εργασίας στις μονάδες σε όλη την Ελλάδα είναι από ανθρώπους του εξωτερικού. Και αυτό διότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά υπάρχει και ικανό προσωπικό – εμβρυολόγοι, εξειδικευμένοι γιατροί – με αποτέλεσμα στο κομμάτι του ιατρικού τουρισμού που η πατρίδα μας προσπαθεί πάρα πολλά χρόνια να αναπτυχθεί. Το μόνο success story του ιατρικού τουρισμού, είναι το κομμάτι της εξωσωματικής. Χιλιάδες ζευγάρια έρχονται κάθε χρόνο από πάρα πολλές χώρες, ακόμα και από Αυστραλία, την Ασία και την Αμερική. Είναι ουσιαστικά ο συνδυασμός της παροχής άριστων υπηρεσιών, οικονομικότερων τιμών και καθαρού νομικού συστήματος που έχει η χώρα και το οποίο βελτιώνεται», επισήμανε ο κ. Χανδακάς.

www.ertnews.gr

Γρηγόρης Νιάκας
image}

Αφήστε μια απάντηση