Πτωχευμένοι οφειλέτες: Έρχεται ο φορέας που θα… πάρει τα ακίνητά τους

Στην έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων ( άρθρο 218 Ν. 4738/2020), μέσω διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού, με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ως αρμόδια για τη διεξαγωγή υπηρεσία, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.

Ήδη δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η διακήρυξη για διενέργεια δημόσιου διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Σύμφωνα με το νόμο, οι ευάλωτοι οφειλέτες οι οποίοι έχουν κηρυχθεί σε πτώχευση ή κατά της πρώτης κατοικίας των οποίων επισπεύδεται αναγκαστική εκτέλεση, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα μεταβίβασης της πρώτης κατοικίας τους στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Στα 210 ευρώ το μηνιαίο επίδομα στέγασης

Ο εν λόγω Φορέας θα αποκτά την πρώτη κατοικία των συγκεκριμένων ευάλωτων οφειλετών και ακολούθως θα τους την επαναμισθώνει για 12 έτη. Το Ελληνικό Κράτος θα παρέχει, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του νόμου, μηνιαίο επίδομα στέγασης, ύψους έως 210 ευρώ (https://opeka.gr/stegasi-proti-katoikia/epidoma-stegasis/), για την υποστήριξη των ευάλωτων στην πληρωμή του μισθώματος προς τον Φορέα. Κατά τη διάρκεια, καθώς και στο τέλος της 12ετίας, οι οφειλέτες θα έχουν δικαίωμα επαναγοράς της μισθωμένης κατοικίας.
Η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: τη φάση προεπιλογής (Α΄ Φάση) και τη φάση διαλόγου και υποβολής δεσμευτικών προσφορών (Β΄ Φάση). Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως τις 19.07.2022. Λεπτομέρειες της διαγωνιστικής διαδικασίας περιγράφονται στην Πρόσκληση Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΚΗΜΔΗΣ (http://www.eprocurement.gov.gr/).

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση