Ν. Κεραμέως στο Πρώτο: Η πανεπιστημιακή αστυνομία αναλαμβάνει δράση το καλοκαίρι- Το Πανεπιστήμιο δεν είναι Βουλή (audio)

«Έχουμε κάνει πάρα πολλές συζητήσεις με τους Πρυτάνεις και πρέπει να πω ότι δεν υπάρχει ομοφωνία εκεί, υπάρχουν διαφορετικές τάσεις που καταγράφονται σχετικά με το μοντέλο διοίκησης. Είναι ένα θέμα που συζητείται ευρέως» τόνισε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως σε σχέση με το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, σε μια όλη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Θάνο Σιαφάκα στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας».

Στο ερώτημα αν συζητά η ηγεσία του Υπουργείου κάποιες αλλαγές στα άρθρα που αφορούν στην διοίκηση των ΑΕΙ η κ. Κεραμέως είπε «φυσικά, έχουν κατατεθεί προτάσεις, είμαστε στο στάδιο ενσωμάτωσης και επεξεργασίας των προτάσεων αυτών και στο κομμάτι της διοίκησης». Χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντικό τον διάλογο που γίνεται με τα πανεπιστήμια, η Υπουργός σημείωσε το γεγονός ότι στην μεγάλη πλειονότητα των διατάξεων υπάρχει σύμπνοια και ευχαρίστησε την πανεπιστημιακή κοινότητα.

«Η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο κράτησε 3 εβδομάδες, περισσότερο από τον συνήθη χρόνο που είναι 2 εβδομάδες και αυτό το κάναμε κατόπιν αιτήματος και της Συνόδου των Πρυτάνεων για περισσότερο χρόνο. Η διαβούλευση δεν περιορίζεται στις 2 εβδομάδες, προηγείται σημαντική διαβούλευση και έπεται διαβούλευση με μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Η πραγματικότητα είναι ότι η συμμετοχή αυτή καθαυτή στην δημόσια διαβούλευση ήταν πολύ χαμηλή σε σχέση με άλλα νομοσχέδια του Υπ. Παιδείας, διότι στο πολύ μεγάλο μέρος των διατάξεων του νομοσχεδίου, που έχει πάνω 340 άρθρα, η μεγάλη πλειοψηφία δεν συναντά καθόλου αντιρρήσεις, όπως για παράδειγμα το εσωτερικό Erasmus και τα διπλά πτυχία. Επίσης μπαίνει ένα πλήρες πλαίσιο για την πρακτική άσκηση με προβλεπόμενη αποζημίωση για τους φοιτητές, με ασφαλιστική κάλυψη, με αναγνώριση πιστωτικών μονάδων στο πανεπιστήμιο ανάλογα με την διάρκεια της πρακτικής άσκησης. Ακόμα, τα βιομηχανικά διδακτορικά, η δυνατότητα για υποψήφιους διδάκτορες να εστιάζουν σε συγκεκριμένα απτά ζητήματα της βιομηχανίας, να επιλύουν δηλαδή πρακτικά ζητήματα σε συνεργασία με τον τομέα της βιομηχανίας. Αναφέρω μερικές από τις διατάξεις, οι οποίες δεν συναντούν αντιρρήσεις και έτσι εξηγώ και την πολύ χαμηλή συμμετοχή στην διαβούλευση συγκριτικά με άλλα νομοσχέδια του Υπ. Παιδείας. Υπάρχει σύμπνοια και μάλιστα στην απόφαση και της Συνόδου των Πρυτάνεων, κάτι που είναι πολύ σπάνιο» ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Το νομοσχέδιο σκοπεύει να δώσει νέους ορίζοντες για τα ελληνικά πανεπιστήμια επισήμανε, με τις ρυθμίσεις του να διασφαλίζουν πανεπιστήμια πιο λειτουργικά, ποιοτικά, αξιοκρατικά, πιο εξωστρεφή. «Άρα μιλάμε για πολύ σημαντικά οφέλη για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές, τους καθηγητές, για το προσωπικό των πανεπιστημίων συνολικά και την κοινωνία εν γένει. Αυτό είναι το γενικό περίβλημα του νομοσχεδίου, νέες δυνατότητες, νέοι ορίζοντες στα πανεπιστήμιά μας» είπε χαρακτηριστικά.

Στο επικείμενο νομοσχέδιο υπάρχει ένα σημείο μόνο στο οποίο ακούγονται διαφορετικές απόψεις και είναι καλό να ακούγονται διαφορετικές απόψεις γιατί είναι θεμελιώδης πυλώνας της δημοκρατίας μας, σημείωσε η κ Κεραμέως εξηγώντας ποιο είναι αυτό. «Σήμερα εν τοις πράγμασι ο Πρύτανης είναι κυρίαρχος στο Πανεπιστήμιο, ένα πρόσωπο. Από το ένα πρόσωπο πάμε στα 11, ένα πιο συλλογικό μοντέλο στο οποίο θα υπάρχει Συμβούλιο Διοίκησης. Άρα αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή προς την συλλογικότητα. Οι 6 από αυτούς εκλέγονται από τους καθηγητές του πανεπιστημίου, από την βάση δηλαδή και εκλέγονται με φίλτρα, όπως όρια εκπροσώπησης ανά σχολή, ταξινομική ψήφος, όριο σταυροδοσίας, για να διασφαλίσουμε τον πλουραλισμό. Δεύτερο σημείο που αλλάζει, είναι ότι σήμερα δεν υπάρχει κανένα σημείο εξωστρέφειας στην Διοίκηση, όσοι έχουν θέση ευθύνης στην Διοίκηση είναι όλοι εκ των έσω. Πάμε σε ένα μοντέλο τώρα, στο οποίο  θα υπάρχει εξωστρέφεια στην Διοίκηση μέσα από το ίδιο το Συμβούλιο της Διοίκησης στο οποίο τα 5 μέλη του θα είναι εξωτερικά του Πανεπιστημίου, μπορεί να είναι καθηγητές του εξωτερικού, μπορεί να είναι στην Ελλάδα κάποιοι διακεκριμένοι επιστήμονες στον χώρο τους. Αυτοί θα επιλέγονται με αυξημένη  πλειοψηφία από τους εσωτερικούς. Οι 6 δηλαδή που θα έχουν εκλεγεί όχι ενιαία, αλλά μεμονωμένα, θα πρέπει να συμφωνούν στο ποιοι θα είναι οι 5 εξωτερικοί» περιέγραψε η Υπ. Παιδείας. «Μπαίνει ένα στοιχείο εξωστρέφειας, γιατί προβλέπεται εκτελεστικός διευθυντής στο πανεπιστήμιο, ο οποίος μπορεί να είναι και εκτός πανεπιστημίου. Είναι φυσικό, για παράδειγμα, να κάνουν καθηγητές τεχνικά δελτία ΕΣΠΑ; Δεν είναι αυτή η δουλειά τους ούτε έχουν την τεχνογνωσία. Υπάρχουν κάποιες εργασίες στο πανεπιστήμιο οι οποίες χρειάζονται ειδική γνώση και θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να έχει την δυνατότητα το πανεπιστήμιο να μπορεί να επιλέγει εκτελεστικό διευθυντή ο οποίος θα είναι από έξω» συμπλήρωσε η κ. Κεραμέως.

Το Πανεπιστήμιο δεν είναι φορέας εκπροσώπησης

Η μεγάλη συζήτηση γίνεται για το αν θα εκλέγεται ο Πρύτανης από την βάση ή όχι, τόνισε η Υπουργός, διερωτώμενη εάν το Πανεπιστήμιο είναι βουλή και όργανο εκπροσώπησης. «Δεν είναι. Αυτή είναι η στρέβλωση που ισχύει στην χώρα μας. Το πανεπιστήμιο κατά την γνώμη μας δεν είναι όργανο εκπροσώπησης όπως είναι η βουλή ή η περιφέρεια. Είναι ένας ύψιστου επιπέδου επιστημονικός φορέας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό η εκάστοτε διοίκηση να μπορεί να παίρνει τις πιο ποιοτικές αποφάσεις ανεπηρέαστα. Είναι τυχαίο ότι στην Ευρώπη στην μεγάλη πλειονότητα των πανεπιστημίων, στα 9 από τα 10 δεν υπάρχει καθόλου η έννοια της εκλογής του Πρύτανη; Δεν υπάρχει για τον λόγο αυτό. Γιατί δεν βοηθά αυτή η σχέση εκλογής από την βάση, στην λήψη αποφάσεων σε έναν φορέα οποίος δεν είναι φορέας εκπροσώπησης. Διατηρούμε τον Πρύτανη αλλά δεν μπορούμε να μην βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας, το τι συμβαίνει στην Ευρώπη και το λέω σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός με τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια συνεχίζει να αυξάνει» ανέφερε η κ. Κεραμέως.

Μάλιστα, σημείωσε ότι σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο Πρύτανης δύναται να παύεται για κάποιον σπουδαίο λόγο με αυξημένη πλειοψηφία από το Συμβούλιο της Διοίκησης, όπως συμβαίνει στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων. «Λόγοι τέτοιοι μπορεί να είναι η παραβίαση νομοθεσίας ή το να μην υπηρετεί το στρατηγικό σχέδιο βάσει του οποίου ο ίδιος έχει επιλεγεί. Ο κάθε υποψήφιος θα καταθέσει ένα προτεινόμενο στρατηγικό σχέδιο για το πανεπιστήμιο και θα επιλεγεί ή όχι βάσει του σχεδίου που θα καταθέσει. Αν επιλεγεί και στην συνέχεια δεν υπηρετήσει αυτό το σχέδιο και υλοποιήσει κάτι τελείως διαφορετικό, ναι θα μπορούσε να θεμελιώσει σπουδαίο λόγο για την παύση του» επισήμανε.


Όσο αφορά στην φοιτητική κοινότητα, η κ. Υπουργός τόνισε «θέλουμε ισχυρή εκπροσώπηση των φοιτητών γι’ αυτό και θεσμοθετούμε το λεγόμενο Συμβούλιο Φοιτητών και θεωρούμε πολύ σημαντικό να εκλέγονται οι υποψήφιοι από ενιαίο ψηφοδέλτιο ανεξαρτήτως κομματικών πεποιθήσεων και συμμετοχής σε παρατάξεις». Διευκρίνισε, ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι κάτι τελείως ξεχωριστό και πρόκειται για την δυνατότητα που παρέχεται από το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας μας και από τον αστικό κώδικα, σε οποιονδήποτε να ιδρύει συλλόγους, όπως και φοιτητικούς συλλόγους. «Αυτό είναι κάτι τελείως ξεχωριστό. Εμείς μιλάμε για τα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου και την εκπροσώπηση των φοιτητών με εκλογή των υποψηφίων από ενιαίο ψηφοδέλτιο» σημείωσε.

8600 νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών μέσα στο καλοκαίρι

«Ό,τι κάνουμε ήταν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα» επισήμανε η κ. Κεραμέως, αναφέροντας μεταξύ άλλων και τους διορισμούς εκπαιδευτικών μετά από 12 χρόνια. «Έχουν γίνει ήδη 16.200 διορισμοί και είμαστε στην διαδικασία για άλλες σχεδόν 8600 νέες προσλήψεις μέσα στο καλοκαίρι για ανάληψη καθηκόντων στην έναρξη της σχολικής χρονιάς» τόνισε η κ. Κεραμέως, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια συζήτηση για ένα νέο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών το οποίο θα βασίζεται σε διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ και είναι κάτι το οποίο εξετάζεται αναλυτικά.

Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων ενδέχεται να ανακοινωθούν πριν το 15Αύγουστο

«Κάνουμε μια προσπάθεια να εκδώσουμε τα τελικά αποτελέσματα εισαγωγής πιο νωρίς από ό,τι συνήθως. Για πάρα πολλά χρόνια αυτό γινόταν στα τέλη Αυγούστου. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι να βγουν πιο νωρίς τα αποτελέσματα, πριν τις 15 Αυγούστου για να ανακουφίσουμε τους υποψηφίους που έχουν και εκείνοι τις δικές τους αγωνίες» ανέφερε ακόμα ο κ. Κεραμέως.

Το καλοκαίρι αναλαμβάνει η ομάδα προστασίας στα πανεπιστήμια

Σε ό,τι αφορά στην ομάδα προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, η κ. Κεραμέως ανέφερε «είχαμε προτείνει στο ελληνικό κοινοβούλιο και ψηφίστηκε διάταξη βάσει της οποίας θα συσταθεί ένα ειδικό σώμα το οποίο θα έχει κυρίως αποτρεπτικό ρόλο, που θα λαμβάνει ειδική εκπαίδευση. Ο νόμος είχε προβλέψει ότι θα πρέπει να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα. Είμαστε στην φάση που αναμένουμε το Προεδρικό Διάταγμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την θετική του απόφαση για την συνταγματικότητα της ρύθμισης και αμέσως μετά οι ομάδες αυτές θα αναλάβουν δράση μέσα στα πανεπιστήμια, μέσα στο καλοκαίρι».

www.ertnews.gr

Δανάη Γραφάκου
image}

Αφήστε μια απάντηση