Παγίδες της εφορίας σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Ηλεκτρονικές παγίδες στήνει ο φοροελεγκτικός μηχανισμός γύρω από τους ιδιοκτήτες ακινήτων με στόχο να εντοπίσει όσους κρύβουν από την Εφορία τα εισοδήματα που αποκτούν από την εκμίσθωση των ακινήτων τους, αλλά και όσους δεν αποκαλύπτουν την πραγματική εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους για να πληρώνουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους, να μην πιάνονται στα τεκμήρια ή και να εισπράττουν παράνομα επιδόματα.

Με τη διασύνδεση του Περιουσιολογίου Ε9 της ΑΑΔΕ και το Κτηματολόγιο, η οποία μπαίνει στην τελική ευθεία, οι φορολογικές Αρχές θα αποκτήσουν ένα νέο ισχυρό ηλεκτρονικό «όπλο».

Από τη στιγμή που η ΑΑΔΕ θα διασυνδεθεί με το Κτηματολόγιο οι φορο-ελεγκτές θα αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία και θα μπορούν να τα αντιπαραβάλλουν με το Ε9 αλλά και με το Ε1 για να διαπιστώνουν αν οι φορολογούμενοι έχουν δηλώσει τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους και αν τα χαρακτηριστικά τους όπως η επιφάνεια, το είδος, η χρήση, η θέση, το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας και άλλα ανταποκρίνονται σε εκείνα που είναι καταγεγραμμένα στις κτηματολογικές υπηρεσίες.

Οπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες υπάρχουν ενδείξεις για ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν αποκρύψει από την Εφορία την πραγματική τους ακίνητη περιουσία ή τα εμπράγματα δικαιώματα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία κ.λπ.) για να αποφύγουν την πληρωμή ΕΝΦΙΑ ή να καταβάλουν μικρότερο ποσό φόρου, να ξεφύγουν από τα τεκμήρια διαβίωσης όταν το πραγματικό εισόδημα είναι μικρότερο από τις πραγματικές τεκμαρτές δαπάνες και να γλιτώσουν από κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία.

Η διασύνδεση των δύο ηλεκτρονικών συστημάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2023 και αμέσως μετά θα «τρέξουν» οι διασταυρώσεις στα στοιχεία των ακινήτων που κατέχουν πάνω από 6 εκατ. φορολογούμενοι. Οσοι εντοπισθούν μετά τη διασταύρωση να έχουν αποκρύψει ακίνητα ή να τα έχουν δηλώσει λανθασμένα θα βρεθούν αντιμέτωποι με επιβολή πρόσθετου ΕΝΦΙΑ.

Στους φορολογούμενους με διαφορές στην επιφάνεια, τα εμπράγματα δικαιώματα ή σε άλλα βασικά χαρακτηριστικά των ακινήτων, θα σταλούν νέα εκκαθαριστικά σημειώματα, με τα οποία θα τους καταλογίζεται ο επιπλέον ΕΝΦΙΑ, για όλα τα έτη, στα οποία η ακίνητη περιουσία που είχαν στην κατοχή τους ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που είχαν δηλώσει στο Ε9. Επίσης, θα διασταυρωθούν οι τεκμαρτές τους δαπάνες των προηγουμένων ετών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ήταν υψηλότερες των εισοδημάτων που δήλωναν και όφειλαν να πληρώσουν περισσότερο φόρο.

Σε όσες περιπτώσεις θα διαπιστώνονται διαφορές μόνο στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ και στο Κτηματολόγιο οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να υποβάλουν διορθωτικές-τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 προκειμένου να διορθώσουν τις διαφορές με στόχο τα δύο συστήματα να συμφωνούν πλήρως. Με βάση τον σχεδιασμό οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να δηλώνουν στην ΑΑΔΕ τα πραγματικά στοιχεία όλων των ακινήτων τους, όπως αυτά έχουν ήδη περιληφθεί στο Κτηματολόγιο.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ σχεδιάζει διασταυρώσεις για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες ή μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων. Σε πρώτη φάση, όταν ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα «τρέξουν» διασταυρώσεις στα ποσά των ενοικίων που έχουν δηλώσει οι ενοικιαστές των ακινήτων με ποσά που έχουν δηλώσει ότι εισέπραξαν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Για όσους αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb οι έλεγχοι θα γίνουν με βάση τα δεδομένα που στέλνουν οι πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO.

Αφήστε μια απάντηση