«Απόσυρση» ηλεκτρικών συσκευών: Πόσα χρήματα θα πάρετε, πόσα γλιτώνετε

Κλιμακωτές θα είναι οι επιδοτήσεις που θα λάβουν οι καταναλωτές οι οποίοι θα προχωρήσουν στην αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων συσκευών τους. Στόχος είναι η αντικατάσταση και των λοιπών ενεργοβόρων συσκευών που δουλεύουν συχνά μέσα στα σπίτια και καταναλώνουν μεγάλα ποσοστά ενέργειας, όπως τα ψυγεία, οι κουζίνες και τα πλυντήρια. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να έχουν φτάσει στα ύψη τους τελευταίους μήνες, το εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να… σώσει πολλά νοικοκυριά αλλά και να ζωντανέψει την αγορά ηλεκτρικών συσκευών καθώς χιλιάδες προϊόντα θα μπορούσαν να πωληθούν.

.

.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του νέου προγράμματος ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχο πρόγραμμα για την αντικατάσταση των ηλεκτρικών συσκευών τρέχει στην Κύπρο ήδη από τα μέσα του Δεκεμβρίου και απευθύνεται κυρίως σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Οι επιδοτήσεις κυμαίνονται από 300 ευρώ έως 600 ευρώ, αναλόγως συσκευής, ενώ στο σύνολό του το πρόγραμμα θα φτάσει στα 5 εκατ. ευρώ. Επιλέξιμες συσκευές είναι τα ψυγεία/ψυγειοκαταψύκτες, τα πλυντήρια ρούχων και τα κλιματιστικά, ενώ οι δικαιούχοι μπορούν να αντικαταστήσουν έως πέντε συσκευές και, συγκεκριμένα, έως τρία κλιματιστικά, ένα πλυντήριο και ένα ψυγείο. Υπολογίζεται ότι η αντικατάσταση συσκευών με σύγχρονες, υψηλής ενεργειακής κλάσης, συντείνουν σε εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να ξεπεράσει το 50%.

Στην Ελλάδα, απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση της αίτησης είναι η υπό απόσυρση ηλεκτρική συσκευή να είναι σε λειτουργική κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποσυρθεί συσκευή που είναι πλήρως χαλασμένη. Η επιδότηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κυμαίνεται από 35% έως και 50%, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα του δικαιούχου. Βάσει των αρχικών εκτιμήσεων, κάθε ΑΦΜ θα μπορεί να αιτηθεί την αντικατάσταση έως και τριών συσκευών και η μέση επιδότηση θα ξεπεράσει τα 400 ευρώ.

Τα μέσα ποσά των επιδοτήσεων για την αντικατάσταση συσκευών θα είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες:

  • Air condition: 300 ευρω.
  • Ψυγείο: 300 ευρω.
  • Καταψύκτης: 150 ευρω.

Κάθε νοικοκυριό θα μπορεί να αντικαταστήσει με επιδότηση έως τρεις συσκευές:

ψυγείο
καταψύκτη
κλιματιστικό
Το ποσοστό της επιδότησης θα κυμαίνεται από 35% – 50% και θα λειτουργεί με point system όπως συνέβη και στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Δηλαδή, οι συμμετέχοντες θα ιεραρχούνται με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια (π.χ. ΑμεΑ, πολύτεκνοι κ.α.). Τα χαμηλότερα εισοδήματα, οι πολύτεκνοι, τα ΑμεΑ θα έχουν υψηλότερη επιδότηση κ.ο.κ.

Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχει το κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 KWh τον χρόνο, αναμένεται να επιτύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας. Στις περιπτώσεις μεγαλύτερης χρήσης, το ποσοστό μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 40%.

Από την εξοικονόμηση αυτή, εκτιμάται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 ευρώ τον χρόνο.

Η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα επιτύχει η χώρα μας, με την εφαρμογή του προγράμματος, εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh τον χρόνο.

Αφήστε μια απάντηση