Παπαδημητρίου: Ερχεται το νέο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» για τη ψηφιακή και πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων

Αύξηση των θέσεων απασχόλησης και ένα συνολικό δίχτυ προστασίας της εθνικής οικονομίας θα φέρει η έγκριση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το πρώτο πρόγραμμα που «τρέξει» θα είναι αυτό της «Ανταγωνιστικότητας», η παρουσίαση του οποίου θα γίνει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Καλαμάτα.

Μιλώντας στο in o πρόεδρος της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, (ΜΟΔ) Γιώργος Παπαδημητρίου, επεσήμανε πως εντός του καλοκαιριού κύριος στόχος είναι να βγουν μια σειρά από προσκλήσεις, που θα απευθύνεται ταυτόχρονα σε διαφορετικούς και πολλούς.

Ολες οι προσκλήσεις που θα αφορούν τους ιδιώτες επενδυτές θα δημοσιεύονται στην κεντρική διαδικτυακή πύλη του ΕΣΠΑ, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερώνονται για τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης.

Tο ελληνικό ΕΣΠΑ είναι το πρώτο που εγκρίθηκε από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι σημαίνει αυτό για τη χώρα μας;

Η έγκαιρη έγκριση του ελληνικού ΕΣΠΑ επέτρεψε στις ελληνικές αρχές να τρέξουν γρήγορα τα εννέα τομεακά και τα δεκατρία περιφερειακά προγράμματα που απαρτίζουν το ΕΣΠΑ τα οποία είναι ήδη έτοιμα και αναμένεται άμεσα να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με πρώτο το πρόγραμμα της “Ανταγωνιστικότητας”. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι νέες δράσεις που θα χρηματοδοτήσει το ΕΣΠΑ 2021-2027 θα ενεργοποιηθούν πολύ γρήγορα και έτσι δεν θα δημιουργηθεί το παραμικρό κενό χρηματοδότησης μεταξύ των δράσεων του προηγούμενου ΕΣΠΑ και του νέου.

Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, όπου η χώρα μας αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις ταυτόχρονα (πανδημία, πληθωρισμός, ενεργειακό ζήτημα, κλιματική κρίση), οι πόροι αυτοί που θα διοχετευτούν άμεσα στην πραγματική οικονομία θα συμβάλλουν αποφασιστικά στη δυναμική ανάταξη της οικονομίας, ανοίγοντας ένα νέο κύκλο ευημερίας για τους Έλληνες πολίτες.

Ποια είναι η ΜΟΔ και πώς θα βοηθήσει στην αποτελεσματική απορρόφηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ;

Η ΜΟΔ είναι ανώνυμη μη κερδοσκοπική εταιρία του ευρύτερου δημόσιου τομέα υπό την εποπτεία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων που ιδρύθηκε με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η αποστολή της είναι να στηρίζει και να ενισχύει τη Δημόσια Διοίκηση στην αποτελεσματική διαχείριση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, καλύπτοντας κυρίως ανάγκες σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, τεχνογνωσία, πληροφοριακά συστήματα και υλικοτεχνική υποδομή.

Βασική προτεραιότητα για την ΜΟΔ από την ίδρυσή της ήταν να εξασφαλίσει τη στελέχωση των Ειδικών Υπηρεσιών του ΕΣΠΑ με το κατάλληλο και υψηλών προσόντων προσωπικό ώστε να είναι ικανό να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στις σύνθετες και απαιτητικές ανάγκες διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.

Το εξειδικευμένο αυτό ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΠΑ έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις πολύ υψηλές επιδόσεις της χώρας στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ.

Τα τελευταία χρόνια η ΜΟΔ, έχοντας επιτελέσει επιτυχώς τον ρόλο που της ανέθεσε η πολιτεία στην οργάνωση των δομών διαχείρισης του ΕΣΠΑ, έχει στρέψει τις δυνάμεις της και στο πεδίο των φορέων υλοποίησης του ΕΣΠΑ – κυρίως ΟΤΑ Α΄και Β΄βαθμού – όπου εξακολουθούν να παρατηρούνται διαχρονικές αδυναμίες και καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων.

Για την αντιμετώπιση αυτών των αδυναμιών η ΜΟΔ έχει συγκροτήσει ειδικές ομάδες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους είτε επί τόπου είτε εξ αποστάσεως προκειμένου οι φορείς αυτοί να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν επιτυχώς τα αναπτυξιακά τους έργα.

Επί της θητείας μου μάλιστα συγκροτήθηκε η Τεχνική Υπηρεσία της ΜΟΔ που αναλαμβάνει για λογαριασμό αδύναμων Δήμων που δεν διαθέτουν συγκροτημένη τεχνική υπηρεσία ή αυτή είναι υποστελεχωμένη την ανάθεση, επίβλεψη και παραλαβή τεχνικών μελετών καθώς και την δημοπράτηση, επίβλεψη και παραλαβή τεχνικών έργων. Έτσι η ΜΟΔ σήμερα είναι καθόλα έτοιμη να συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στην αποτελεσματική υλοποίηση και του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Ποια προγράμματα αναμένεται να εγκριθούν πρώτα και πότε;

Αποτελεί εθνικό στοίχημα να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος, ώστε να μην υπάρχει χρηματοδοτικό κενό στην αγορά, μεταξύ της παλαιάς και της νέας Προγραμματικής Περιόδου. Γι’ αυτό, πολύ σύντομα, μετά την παρουσίαση του νέου ΕΣΠΑ την Πέμπτη, 16 Ιουνίου, στην Καλαμάτα, παρουσία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, θα ξεκινήσουμε με το πρόγραμμα “Aνταγωνιστικότητα-Eπιχειρηματικότητα-Kαινοτομία”, με έμφαση σε δυο σημαντικούς και μεγάλους πυλώνες, αυτούς της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης των επιχειρήσεων.

Προχωρώντας το καλοκαίρι, ο στόχος είναι να βγει μια σειρά από προσκλήσεις, που θα απευθύνεται ταυτόχρονα σε διαφορετικούς και πολλούς. Βασική αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ είναι να μην υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεματικές προσκλήσεις, αλλά μεγάλες προσκλήσεις οριζόντιου χαρακτήρα.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ταυτόχρονη πρόσβαση στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, από πλήθος κλάδων της οικονομίας, γεγονός που θα φέρει γρήγορη αύξηση των θέσεων απασχόλησης και ένα συνολικό δίχτυ προστασίας της εθνικής οικονομίας, από τις επιπτώσεις του ρευστού διεθνούς περιβάλλοντος.

Τι θα συμβουλεύσετε έναν υποψήφιο ιδιώτη επενδυτή; Και τι πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι για να προετοιμάσουν έναν σωστό φάκελο;

Όλες οι προσκλήσεις που αφορούν τους ιδιώτες επενδυτές δημοσιεύονται στην κεντρική διαδικτυακή πύλη του ΕΣΠΑ www.espa.gr. Ένας ενδιαφερόμενος θα πρέπει να παρακολουθεί συνεχώς τις προσκλήσεις που τρέχουν και να διαβάσει προσεκτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις κάθε πρόσκλησης ώστε να διαπιστώσει αν μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Εφόσον είναι επιλέξιμος για χρηματοδότηση θα πρέπει να επεξεργαστεί με προσοχή το επιχειρησιακό του σχέδιο και να υποβάλλει την αίτησή του μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) (www.ependyseis.gr) το οποίο είναι το κεντρικό σύστημα διαχείρισης αυτών των δράσεων και επιτρέπει την ηλεκτρονική παρακολούθηση των επενδυτικών σχεδίων από το στάδιο της υποβολής μέχρι την ολοκλήρωση της επένδυσης. Το σύστημα αυτό υποστηρίζεται τεχνικά από τη ΜΟΔ και φιλοξενείται στο υπερσύγχρονο datacenter της.

Για την καλύτερη υποστήριξη και καθοδήγηση των χρηστών στα τεχνικά θέματα του ΠΣΚΕ, μάλιστα, έχουμε δημιουργήσει μία σειρά από ενημερωτικά video με πολύ χρήσιμες οδηγίες.

Αφήστε μια απάντηση