Π. Βασιλόπουλος στο Πρώτο : Όλοι έχουμε ρόλο στην ασφάλεια των τροφίμων (audio)

Η σημερινή, 7 Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως ημέρα εορτασμού της ασφάλειας των τροφίμων. Μια ευκαιρία στην ενίσχυση των προσπαθειών για τη διασφάλιση της κατανάλωσης ασφαλών τροφίμων από τον παγκόσμιο πληθυσμό.
Για τη σημασία αυτής της μέρας και το τι σημαίνει σε σχέση με την ασφαλή τροφή στη χώρα μας, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “Απολύτως Σχετικό” και τον Ανδρέα Παπασταματίου, ο Γενικός Διευθυντής του ΕΦΕΤ, Παναγιώτης Βασιλόπουλος.
Οπως είπε όλοι μας είμαστε συνυπεύθυνοι στην προσπάθεια διασφάλισης των τροφίμων, καθώς όλοι έχουμε ρόλο σε κάποιο σκέλος της παραγωγής, διάθεσης και κατανάλωσης τροφίμων.

Ειδικά η παραγωγή τους εξελίσσεται συνεχώς, γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη, υπεισέρχονται κρίσεις, πιέσεις, κέρδος χωρίς ηθική και έτσι με τα χρόνια έχουν ισχύσει ενιαίες νομοθεσίες προκειμένου να διαμορφώσουν ένα πλαίσιο προστασίας και πρόληψης ασφαλούς τροφίμου, όπως η Εθνική Αρχή διασφάλισης τροφίμων που είναι ο ΕΦΕΤ στην Ελλάδα.
Στη χώρα μας, ανέφερε πως υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός στην υλοποίηση ελέγχων που διατρέχουν όλη την τροφική αλυσίδα.
Βασίζουμε όλη μας την προσπάθεια σε μια συνέργεια Υπηρεσιών με κεντρική αρμόδια Αρχή τον ΕΦΕΤ και τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εμπορίου, δηλαδή έναν τεράστιο μηχανισμό.
Θα πρέπει πάντως η Πολιτεία να σκύψει στις χρόνιες αδυναμίες της Δημόσιας Διοίκησης, όπως η πολυνομοθεσία, οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και η ενίσχυση των πόρων. Παρ όλα αυτά μέχρι σήμερα καταφέραμε να μην φτάνουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, αλλά και να μην έχουμε επισιτιστικές κρίσεις. Πρόσθεσε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ωριμάσει στην εφαρμογή της νομοθεσίας και τα συστήματα αυτοελέγχου τους ώστε να μην έχουμε συστηματικά προβλήματα στην Ελλάδα και συνέστησε να προτιμούμε γνωστές, επώνυμες επιχειρήσεις, να μας υποψιάζει κάτι πολύ φτηνό και να κάνουμε χρήση ως καταναλωτές της ανοιχτής Γραμμής 11717 για αναφορές και καταγγελίες που αντιμετωπίζονται με επιτόπιους ελέγχους και απαντήσεις.

 

www.ertnews.gr

Βικτωρία Καβουριάρη
image}

Αφήστε μια απάντηση