Ακίνητα: Που επενδύουν οι ξένοι, γιατί ψάχνουν στα νησιά

Αυξάνονται και πληθύνονται τα επενδυτικά… stories με πρωταγωνιστές ξένους, οι οποίοι ποντάρουν στην ελληνική αγορά ακινήτων και ιδιαίτερα εκείνη των νησιών, μετά τη σημαντική υποχώρηση της πανδημίας. Οπως αναφέρουν παράγοντες της κτηματαγοράς, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για αγορά εξοχικής κατοικίας από αλλοδαπούς, με στόχο την εμπορική εκμετάλλευση και την παραγωγή εισοδήματος μέσα από τη βραχυχρόνια μίσθωσή τους (μέσα από πλατφόρμες τύπου Airbnb). Σύμφωνα με τον πρόεδρο του πανελλαδικού δικτύου E-Real Estates Θεμιστοκλή Μπάκα, δέλεαρ αποτελούν οι σχετικά προσιτές τιμές κτήσης που εξακολουθούν να υπάρχουν στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπου οι αξίες είναι πολύ υψηλότερες.

Η δυναμική που έχει αποκτήσει ξανά ο ελληνικός τουρισμός μετά την πανδημία και οι προοπτικές του καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστική την προοπτική επένδυσης σε μια τουριστική κατοικία. Κάτι που αντιλαμβάνονται όταν έρχονται για διακοπές στα νησιά του Αιγαίου ή σε οποιοδήποτε άλλο δημοφιλές θέρετρο. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς που αποφασίζουν να αποκτήσουν ακίνητο έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα και έχουν αντιληφθεί τις δυνατότητές της, ειδικά στο κομμάτι της βραχυχρόνιας μίσθωσης σε πολυτελή διαμερίσματα και βίλες. Μια άλλη κατηγορία αγοραστών είναι οι έλληνες ομογενείς, οι οποίοι αποφασίζουν να προχωρήσουν και να εκμεταλλευθούν τις όποιες ευκαιρίες θεωρούν πως δημιουργούνται.

Η ανοδική τάση αποτυπώνεται και στον αριθμό των συναλλαγών αλλά και στη μέση αξία. Σύμφωνα με έρευνα της RE/MAX Estate, την περασμένη χρονιά οι αγοραπωλησίες (όγκος πωλήσεων) αυξήθηκαν κατά 40,4% στα νησιά του Αργοσαρωνικού και κατά 26,6% στις Κυκλάδες. Μεγάλη άνοδος παρατηρήθηκε και στο συνολικό εμβαδόν των μεταβιβαζόμενων ακινήτων στην Ανδρο (+115,5%), στη Σέριφο (+75,3%), στη Σύρο (+31,5%) και στην Τήνο (+50,4%). Στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων έγιναν και οι πλέον ακριβές μεταβιβάσεις αφού η μέση αξία του ακινήτου αυξήθηκε κατά 24,8% και ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 26,6%. Αύξηση στη μέση αξία των μεταβιβάσεων σημειώθηκε και στη Σαντορίνη (252,1%), στη Σίφνο (170,4%) και στη Φολέγανδρο (337,5%).

Προφίλ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το προφίλ των επενδυτών που προσελκύει κάθε νησί. Το οποίο διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Οι Κυκλάδες και ειδικά το νησί των ανέμων χάρη στον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του αποτελούσαν ανέκαθεν πόλο έλξης πολύ πλούσιων ανθρώπων από τις παραδοσιακές αγορές, όπως Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Μέση Ανατολή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ζητούμενες τιμές για ένα πολυτελές σπίτι στη Μύκονο κυμαίνονται από 5.500€/τ.μ. έως 7.500€/τ.μ., ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που πολυτελείς βίλες μπορεί να ξεπεράσουν και τα 10.000 ευρώ το τετραγωνικό. Τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο έχουν έρθει και πλούσιοι Τούρκοι που θέλουν να μεταφέρουν κάποια από τα κεφάλαιά τους εκτός της χώρας τους και στοχεύουν κυρίως σε βίλες αξίας από 800.000 έως 1,5 εκατ. ευρώ. Σημαντικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται ξανά για μια σειρά από νησιά όπως η Σαντορίνη, η Νάξος, η Πάρος, η Τήνος, η Ρόδος, η Κως, η Κεφαλονιά, η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος από πολλούς ομογενείς και εσχάτως από θεσμικούς επενδυτές που αναζητούν κυρίως υπερχρεωμένα ακίνητα ή ανολοκλήρωτες οικοδομές που μπορούν να αγοράσουν σχετικά φθηνά και να ολοκληρώσουν οι ίδιοι. Κάποιοι επιλέγουν και παλιά ακίνητα τα οποία ανακαινίζουν πλήρως, ώστε να μπορέσουν να τα εκμεταλλευθούν εμπορικά.

Αφήστε μια απάντηση