Δ. Καιρίδης στην ΕΡΤ για Τουρκία: Απαντάμε με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα – Δεν μπαίνουμε σε προσωπικές επιθέσεις και εντάσεις

«Δυο είναι οι βασικοί λόγοι για την επιστροφή στην πολύ μεγάλη ένταση από την πλευρά της Τουρκίας συνολικά, καθώς αυτή η στάση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ή το Αιγαίο. Βλέπετε ότι μπλοκάρει μια κεντρική επιλογή της δυτικής συμμαχίας, την επέκταση στη Σουηδία και τη Φινλανδία, και θα βρεθεί μόνη της και σε δύσκολη θέση στις 28 Ιουνίου, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ» τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Και βέβαια αυτά που πάει να κάνει με τους Κούρδους για μια ακόμα φορά στη Συρία, στους καλύτερους συμμάχους της Δύσης στον πόλεμο κατά του ISIS» συμπλήρωσε.

«Άρα έχουμε μια συνολική ένταση που οφείλεται πρώτον στον πολύ μεγάλο εκνευρισμό που έχουν στην Άγκυρα για την επιτυχία του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον και την αποδοχή και την υποδοχή που του επιφυλάχθηκε και από τον Μπάιντεν και από την ηγεσία του Κογκρέσου και συνολικά την αποτυχία που είχε η Τουρκία στη διαπραγμάτευση που διεξάγει εδώ και μήνες με τους Αμερικανούς όπου δεν τα έχει βρει και βλέπετε ότι ακόμα και στα F16 που είναι και το σχετικά εύκολο σε σχέση με τα F35» τόνισε.

Κατά τον κ. Καιρίδη ο Τούρκος πρόεδρος «πίστευε ότι με τη μεγάλη κρίση στην Ουκρανία η θέση του θα αναβαθμιστεί κι ότι θα μπορέσει να πάρει πράγματα που δεν έπαιρνε κι αντιθέτως το Κογκρέσο γίνεται όλο και πιο εχθρικό» .

«Το δεύτερο έχει να κάνει με τα εσωτερικά, τις εκλογές που έρχονται και κάποιοι εκτιμούν ότι θα γίνουν πρόωρα το φθινόπωρο διότι η τουρκική οικονομία δεν αντέχει με αυτόν τον πολύ μεγάλο πληθωρισμό ο οποίος επιτείνεται όσο παρατείνονται οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία» είπε ακόμα, μεταξύ άλλων, ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ.

Μίλησε για μια τουρκική εξωτερική πολιτική που έχει χάσει τα θεσμικά της αντίβαρα. «Η παλιά διπλωματική γραφειοκρατία έχει περιθωριοποιηθεί, όλη η εξουσία έχει συγκεντρωθεί στα χέρια ενός ηγέτη, του Ερντογάν, που περιστοιχίζεται από αυλοκόλακες κι έχει αυτού του τύπου τις εξάρσεις κι εντάσεις. Πότε με τον Μακρόν, πότε ακόμα τώρα και με τον Σολτς».

«Εμείς απαντάμε με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα, εμείς δεν μπαίνουμε σε προσωπικές επιθέσεις, σε εξάρσεις και εντάσεις. Εμείς έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας κι από ένα σημείο και μετά θέλω να σας θυμίσω την περίφημη ρήση της Χ. Αρεντ “με τα αυταρχικά καθεστώτα δεν ξέρεις πότε να κλάψεις και πότε να γελάσεις”. Κάλεσαν χθες τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα να διαμαρτυρηθούν ότι η Ελλάδα υποτίθεται υποθάλπει την τρομοκρατία. Είναι επιχειρήματα που έχουν πει και για τους Σουηδούς και τους Φινλανδούς. Ποιοι; Αυτοί που έχουν καταστήσει την Κωνσταντινούπολη παγκόσμιο κέντρο του τζιχαντισμού, που έχουν δώσει προστασία στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, στη Χαμάς και σε κάθε τζιχαντιστή της Μ. Ανατολής» τόνισε.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση