Κυρ. Μητσοτάκης: Οι λεονταρισμοί της Τουρκίας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί

Θεωρώ επιτυχία ότι η ΕΕ κατάφερε και συμφώνησε στο 6ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πρόσφατη έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, σημειώνοντας ότι «τέτοιες προκλήσεις, τέτοιοι λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί» ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την ΕΕ. Ζήτησε, επίσης, εάν η Άγκυρα συνεχίσει τις προκλήσεις, να συζητηθεί το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου και να υπάρξει αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων.

O Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα αποκρούει τα παράλογα, προσθέτοντας ότι «αυτό κάναμε και με την επιστολή στον ΟΗΕ, που αποδομούμε τα «επιχειρήματα» της Τουρκίας».

«Δεν θα μπούμε σε λεκτική αντιπαράθεση με την Τουρκία», η οποία «χάνει μία ευκαιρία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Εμείς δεν θα καταφύγουμε ποτέ στην όξυνση, τις προσβολές. Έχουμε την αυτοπεποίθηση ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και ισχυρούς συμμάχους» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

 

«Δεν θα μπω σε μία λογική πινγκ πονγκ δηλώσεων με τον Τούρκο πρόεδρο, θα μπορούσα πολύ εύκολα να το κάνω, αλλά δεν θα το κάνω. Δεν θα κάνω ψυχανάλυση των αδιεξόδων στα οποία έχει περιέλθει η τουρκική ηγεσία. Οι τουρκικές αιτιάσεις αποδομούνται στην επιστολή που στείλαμε στα Ηνωμένα Εθνη. Είναι δυσάρεστο το γεγονός πως η Τουρκία χάνει ακόμη μία ευκαιρία να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Το μπαράζ υπερπτήσεων ήταν τελείως απρόκλητο. Πρέπει να αντιληφθεί η Τουρκία πως η Ελλάδα έχει συμμάχους την ΕΕ και τις ΗΠΑ και θα αξιοποιεί συμμαχίες της προς όφελος των εθνικών της συμφερόντων» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ σχετικά με την εκλογολογία και τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξη Τσίπρα πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται για εκλογές μέσα στο 2022, ο πρωθυπουργός έθεσε το ερώτημα πόσες από τις προβλέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν επιβεβαιωθεί.

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως έχω υποσχεθεί» επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η χώρα «χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ήρεμο πολιτικό κλίμα» και «λιγότερη πόλωση» που παραπέμπει «σε εποχές που έχουμε αφήσει πίσω μας».  Σημείωσε ότι «η τακτική του κ. Τσίπρα θα κριθεί στις επόμενες εκλογές».

Για το θέμα των νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία, δήλωσε ότι «το αποτέλεσμα είναι πως το 90% του ρωσικού πετρελαίου που ερχόταν προς την Ευρώπη θα σταματήσει να έρχεται και αυτό αποστερεί από τη Ρωσία σημαντικούς πόρους για τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία».

Όπως είπε, είχε την ευκαιρία να τονίσει στους Ευρωπαίους ηγέτες «την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και ότι η χώρα μας μπορεί να λειτουργήσει ως κόμβος μεταφοράς ενέργειας, προκειμένου να συμβάλλει στην απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και των γειτόνων μας».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε πολύ σημαντικό περιφερειακό κόμβο εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ανατολική Ευρώπη.

Ανέφερε, επίσης, ότι στη Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκε και η πρόταση για το Repower EU, που δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν πόροι που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και πως η Ελλάδα θα διεκδικήσει τους περισσότερους δυνατούς πόρους και πολλά έργα μπορούν να χρηματοδοτηθούν εκεί.

Για το θέμα των υψηλών τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, ο πρωθυπουργός είπε ότι επισήμανε το δομικό πρόβλημα στον τρόπο προσδιορισμού της τιμής της ηλεντρικής ενέργεας και πως δόθηκε εντολή στην Κομισιόν να εξετάσει προτάσεις για αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν πρόκειται να περιμένει την ΕΕ για να παράσχει στήριξη» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ανέφερε ότι το εθνικό πρόγραμμα στήριξης τίθεται σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα και ότι θα λειτουργήσει η σχετική πλατφόρμα για την επιστροφή του 60% της υπερβάλουσας χρέωσης.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι την προηγούμενη εβδομάδα η βουλή ψήφισε την υπερφορολόγηση των υπερκερδών κατά 90% των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Ανέφερε, επίσης, ότι από τον Ιούλιο θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ερωτηθείς αν το νέο εμπάργκο από την ΕΕ οδηγήσει και σε νέες αυξήσεις στα καύσιμα, ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός: «Δεν είναι καθόλου δεδομένο πως το εμπάργκο θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των καυσίμων. Η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, γνωρίζουμε πως κάθε πακέτο κυρώσεων έχει κόστος αλλά θα είναι μικρότερο για εμάς παρά για τη Ρωσία».

Για τα ζητήματα που συζητήθηκαν σχετικά με την επισιτιστική ασφάλεια, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «σήμερα στην Ουκρανία είναι εγκλωβισμένοι πάνω από 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών. Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για λύση που να εμπλέκει και τη Ρωσία ώστε να δημιουργηθεί θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος. Η ελληνική ναυτιλία θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο».

 

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση