Ευλογιά των πιθήκων: 92 κρούσματα σε 12 κράτη – Χαμηλή η μεταδοτικότητά της

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στη χώρα μας, καθώς εντοπίστηκε και εξετάζεται το πρώτο ύποπτο κρούσμα από την ευλογιά των πιθήκων.

Πρόκειται για Βρετανό τουρίστα, οποίος μαζί με τη συνοδό του που είναι ασυμπτωματική, μεταφέρθηκαν από την Κεφαλλονιά στο Αττικό νοσοκομείο για νοσηλεία σε δωμάτια αρνητικής πίεσης. Τα αποτελέσματα από την επιβεβαιωτική εξέταση θα είναι γνωστά τη Δευτέρα 23/5.

Έως το Σάββατο 21/5 είχαν αναφερθεί 92 επιβεβαιωμένα και 28 ύποπτα κρούσματα αυτής της ιογενούς λοίμωξης σε 12 χώρες εκτός Αφρικής, όπου ο ιός είναι ενδημικός, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να τονίζει πως αναμένει να εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα διεθνώς, ενώ προανήγγειλε ότι θα δώσει περαιτέρω οδηγίες και συστάσεις τις επόμενες μέρες.

«Αυτό που μοιάζει να συμβαίνει είναι ότι μεταδόθηκε στον πληθυσμό ως σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και τώρα εξαπλώνεται”, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας.

Δείγματα μερικών κρουσμάτων στην Ευρώπη έδειξαν ότι το στέλεχος του ιού έχει ομοιότητες με εκείνο που είχε εξαπλωθεί το 2018 με πιο περιορισμένο τρόπο σε Βρετανία, Ισραήλ και Σιγκαπούρη.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο ιός κυκλοφορούσε ήδη εδώ και μήνες, αλλά δεν υπήρξαν ξεσπάσματα λόγω των lockdowns, της κοινωνικής απόστασης και των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν εξαιτίας του κορονοϊού και επέμεινε ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται με τέτοια ευκολία όπως ο COVID.

Με βάση τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα, ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό θεωρείται χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και με μικρή μεταδοτικότητα, ενώ εξαπλώνεται μέσω της στενής επαφής με ασυμπτωματικά ή μη κρούσματα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να περιοριστεί σχετικά εύκολα με απομόνωση και τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Πηγές: ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα

Σχετικές ειδήσεις

Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠΟΥ αναμένει αύξηση κρουσμάτων – Υπό εξέταση πιθανό κρούσμα στην Ελλάδα

Πρώτο ύποπτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

Παγώνη στην ΕΡΤ για ευλογιά των πιθήκων: Αντιμετωπίσιμη, πιθανόν να εμφανιστεί και στη χώρα μας – Υπάρχει εμβόλιο

Ευλογιά των πιθήκων: Τριψήφιος ο αριθμός μολύνσεων στην Ευρώπη – Πρώτο κρούσμα στην Ελβετία

www.ertnews.gr

Νάσος Μπράτσος

Αφήστε μια απάντηση