Eurovision 2022 – Ανακοίνωση EBU: Άνευ προηγουμένου η κλίμακα της παρατυπίας στην ψηφοφορία του Β’ ημιτελικού

Ο φετινός Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision (ESC) είχε για ακόμα μία φορά  τεράστια επιτυχία, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο σε μια μεγάλη γιορτή. Όμως επισκιάστηκε από υποψίες για προσπάθειες χειραγώγησης της ψηφοφορίας, που οδήγησαν στην αμφισβήτηση και αντικατάσταση των ψήφων της κριτικής επιτροπής 6 χωρών.

Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) εξέδωσε χθες, 19 Μαΐου ανακοίνωση, με την οποία χαρακτηρίζει το συμβάν «παρατυπία άνευ προηγουμένου», επιβεβαιώνει την ορθότητα της απόφασής της και εξηγεί αναλύτικα τι συνέβη.

Η ανακοίνωση της EBU:

Όπως ανακοινώθηκε το Σάββατο 14 Μαΐου, ο ανεξάρτητος πανευρωπαϊκός εταίρος ψηφοφορίας της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU) εντόπισε παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας στις ψηφοφορίες της κριτικής επιτροπής έξι χωρών που συμμετείχαν στον δεύτερο ημιτελικό: Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο.

Η ακεραιότητα της ψηφοφορίας, τόσο από τις εθνικές κριτικές επιτροπές σε κάθε χώρα όσο και από τους θεατές που ψηφίζουν μέσω τηλεφώνου ή SMS, είναι απαραίτητη για την επιτυχία της διοργάνωσης. Είναι καθήκον της EBU προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, τουλάχιστον στους 40 συμμετέχοντες δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, να διασφαλίσει ότι μπορεί να προσφέρει ένα έγκυρο αποτέλεσμα στο τέλος κάθε βραδιάς του διαγωνισμού. Οποιαδήποτε παραβίαση των κανόνων λαμβάνεται κατά συνέπεια πολύ σοβαρά.

Στον Δεύτερο Ημιτελικό, παρατηρήθηκε ότι τέσσερις από τις έξι κριτικές επιτροπές τοποθέτησαν τις άλλες πέντε χώρες στο Top Five τους (λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν μπορούσαν να ψηφίσουν τον εαυτό τους). Μία κριτική επιτροπή ψήφισε για τις ίδιες πέντε χώρες στο Top 6 τους. Και η τελευταία κριτική επιτροπή από τις έξι έβαλε τέσσερις από τις συγκεκριμένες χώρες στο Top 4 και την πέμπτη στο Top 7 τους. Τέσσερις από τις έξι έλαβαν τουλάχιστον ένα σετ 12 πόντων, που είναι το μέγιστο που μπορεί να απονεμηθεί.

Το εν λόγω μοτίβο εντοπίστηκε ως παράτυπο από τον πανευρωπαϊκό εταίρο ψηφοφορίας και αναγνωρίστηκε ως τέτοιο από το Independent Voting Monitor, καθώς πέντε από αυτές τις έξι χώρες κατατάχθηκαν εκτός του Top 7 από την κριτική επιτροπή στις 15 άλλες χώρες που ψήφισαν στον ίδιο Ημιτελικό (που περιελάμβανε τρεις από τις Big Five: τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο). Επιπρόσθετα, τέσσερις από τις έξι χώρες κατατάχθηκαν στις τελευταίες 6 θέσεις από τις άλλες 15 χώρες που ψήφισαν σε αυτόν τον Ημιτελικό. Μια τέτοιας κλίμακας παρατυπία στην ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής είναι άνευ προηγουμένου.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των κριτικών επιτροπών στον δεύτερο ημιτελικό με τις αμφισβητούμενες ψήφους της κριτικής επιτροπής των 6 χωρών να έχουν αφαιρεθεί

Όπως αναφέρεται στους Κανόνες του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision και στις Επίσημες Οδηγίες Ψηφοφορίας του Διαγωνισμού, εάν οι ψήφοι των Εθνικών Κριτικών Επιτροπών παρουσιάζουν ακανόνιστα μοτίβα ψηφοφορίας (όπως μπορεί να εντοπιστεί από τον πανευρωπαϊκό εταίρο ψηφοφορίας και να αναγνωριστεί από το Independent Voting Monitor), η Εκτελεστικός Επόπτης του διαγωνισμού έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει τις σχετικές ψήφους από την κατανομή των βαθμών και να τις αντικαταστήσει με ένα αναπληρωματικό συγκεντρωτικό αποτέλεσμα που υπολογίζεται αυτόματα για τον καθορισμό του τελικού αποτελέσματος αυτών των χωρών στον Δεύτερο Ημιτελικό.

Δεδομένης της πρωτοφανούς φύσης της παρατυπίας που εντοπίστηκε στον Δεύτερο Ημιτελικό, η EBU σε συνεννόηση με τον πανευρωπαϊκό εταίρο ψηφοφορίας και το Independent Voting Monitor αποφάσισε, σύμφωνα με τις Οδηγίες Ψηφοφορίας του Διαγωνισμού, να ασκήσει το δικαίωμά της να αφαιρέσει τις ψήφους από τις έξι εν λόγω κριτικές επιτροπές από την κατανομή κατάταξης στον Μεγάλο Τελικό για τη διατήρηση της ακεραιότητας του συστήματος ψηφοφορίας. Κατά συνέπεια, ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία και το αυτόματα υπολογισμένο αναπληρωματικό συνολικό αποτέλεσμα χρησιμοποιήθηκε για τον καθορισμό των τελικών αποτελεσμάτων της κριτικής επιτροπής των έξι χωρών που συμμετείχαν στον Μεγάλο Τελικό.

Αυτές οι αποφάσεις εγκρίθηκαν από τον Πρόεδρο της Ομάδας Αναφοράς της ESC, το διοικητικό συμβούλιο του Διαγωνισμού και τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της EBU σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Οδηγιών Ψηφοφορίας του Διαγωνισμού.

Έκτοτε, η EBU συζήτησε τα μοτίβα που παρατηρήθηκαν με τους σχετικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς και τους έδωσε την ευκαιρία να διερευνήσουν περαιτέρω την ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής στις χώρες τους.

Η EBU επιβεβαιώνει την απόφασή της να αντικαταστήσει τις ψήφους της κριτικής επιτροπής για αυτές τις έξι χώρες με ένα αναπληρωματικό συνολικό αποτέλεσμα τόσο στον Δεύτερο Ημιτελικό όσο και στον Μεγάλο Τελικό.

Επιβεβαιώνει επίσης την τελική κατάταξη των 40 συμμετεχόντων στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2022.

Η EBU, τα μέλη της και η Ομάδα Αναφοράς θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά για τη διασφάλιση της ακεραιότητας και της επιτυχίας μιας εκδήλωσης που αποτελεί μια μοναδική πλατφόρμα για δημιουργικά ταλέντα εδώ και 66 χρόνια και ανυπομονεί να συνεχίσει να διασκεδάζει το κοινό σε όλον τον κόσμο.

www.ertnews.gr

Δάφνη Σκαλιώνη