Η ΕΡΤ στο Κίεβο – Φόβοι για νέο αιματοκύλισμα (video)

Αποκαλυπτικά ντοκουμέντα με τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον ρωσικό στρατό στην Μπούκα της Ουκρανίας στις αρχές του περασμένου Μαρτίου κάνουν τον γύρο του κόσμου. Πρόκειται για ανατριχιαστικό βίντεο που δημοσιεύουν οι Νew Υork Τimes και δείχνουν τις τελευταίες στιγμές μιας ομάδας Ουκρανών πολιτών, καθώς οδηγούνται στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Μπούκα, 4 Μαρτίου. Ρώσοι στρατιώτες μετέφεραν έξω από σπίτι τουλάχιστον οκτώ άνδρες. Υπό την απειλή όπλου και με δεμένα τα μάτια τους οδήγησαν στο πίσω μέρος του αρχηγείου τους. Ξεχώριζε ένας με άνδρας με γαλάζια μπλούζα. Ακούστηκαν πυροβολισμοί.

«Είχαν τα χέρια πίσω από το κεφάλι τους, τους έβαλαν στη σειρά, να γονατίσουν με το πρόσωπο προς το έδαφος», δήλωσε η Τατιάνα Σμουτ, κάτοικος του χωριού.

Μία μέρα μετά η εικόνα από drone αποκαλύπτει τη συνέχεια του βίντεο που κατέγραψε αυτόπτης μάρτυρας και δημοσιεύουν οι New York Times. Τους εκτελεσμένους άνδρες να κείτονται στο έδαφος με τους Ρώσους στρατιώτες γύρω τους.

Όταν πια απελευθερώθηκε η Μπούκα, τον Απρίλιο, εκεί βρέθηκε και η κάμερα της ΕΡΤ με την Ευτυχία Πενταράκη και κατέγραψε τη θηριωδία. Τα πτώματα των ανδρών, με τα χέρια δεμένα το ένα δίπλα στο άλλο, όπως και εκείνο του άνδρα με τη γαλάζια μπλούζα. Αν και είχαν παραδοθεί εκτελέστηκαν, επειδή συμμετείχαν σε ομάδα πολιτοφυλακής.

«Μέσα σε πέντε λεπτά ακούσαμε τους πυροβολισμούς. Τους είδαμε να τους μεταφέρουν πίσω υπό την απειλή όπλου», δήλωσε ο Βολόντιμιρ Συντορένκο, κάτοικος της περιοχής.

Κι ενώ οι εικόνες αυτές στοιχειοθετούν ακόμη ένα έγκλημα πολέμου, στο Κίεβο συνεχίζεται η δίκη του πρώτου Ρώσου στρατιώτη που κατηγορείται για δολοφονία αμάχου. Ο ίδιος δηλώνει μετανιωμένος. «Ειλικρινά μετανιώνω. Ήμουν αγχωμένος εκείνη τη στιγμή όταν έγιναν όλα, υπήρξαν εχθροπραξίες. Δεν ήθελα να σκοτώσω το θύμα. Τώρα όμως συνέβη και δεν πρόκειται να το αρνηθώ», δήλωσε ο Βαντίμ Σισιμάριν.

Οι Ρώσοι πια έχουν εστιάσει την προσοχή τους στο Ντονμπάς. Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι μιλά για κόλαση στην περιοχή, την ώρα που στο Σεβεροντονέτσκ, περιοχή του Λουγκάνσκ, οι αρχές λένε ότι χτυπήθηκε σχολείο όπου βρίσκονταν 200 άτομα, μεταξύ τους και παιδιά.

«Στο Ντονμπάς, οι κατακτητές προσπαθούν να εντείνουν την πίεση. Εκεί γίνεται κόλαση και αυτό δεν είναι κάποια υπερβολή», αναφέρει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

«Η απελευθέρωση της Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Από το Αζοφστάλ οι τελευταίοι Ουκρανοί μαχητές επαναλαμβάνουν πως έχουν σταματήσει τη μάχη μετά από εντολή των ανωτέρων τους, με τον διοικητή του τάγματος Αζόφ, Ντένις Προκορένκο να δηλώνει: «Όλοι οι άμαχοι έχουν φύγει. Οι σοβαρά τραυματίες έχουν λάβει την απαραίτητη ιατρική βοήθεια και έχουν φύγει και στη συνέχεια θα γίνει ανταλλαγή τους και θα μεταφερθούν σε περιοχή υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας».

Στα χέρια των Ρώσων πια όπως όλα δείχνουν είναι και ο Ντμίτρο Κοζάτσκι, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα τραβούσε φωτογραφίες μέσα από τις εγκαταστάσεις.. Ανέβασε ένα τελευταίο τουίτ: «Λοιπόν, αυτό είναι όλο. Σας ευχαριστώ από τα καταφύγια του Azovstal – τον τόπο του θανάτου και της ζωής μου».
Ενώ έβαλε και σε μια σελίδα όλες του τις φωτογραφίες, εκφράζοντας την ελπίδα να μετάσχουν σε διαγωνισμούς και ο ίδιος να λάβει κάποιο βραβείο όταν πια θα έχει απελευθερωθεί.

Κυβερνητικά στελέχη αναμένουν ότι το παρόν στάδιο του πολέμου θα είναι το «πιο αιματηρό». Τόσο ο προεδρος Ζελένσκι όσο και ο δήμαρχος του κιέβου λένε ότι δεν μπορούν ακόμη να καλέσουν τους Ουκρανούς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους λόγω των φόβων ότι το τελικό στάδιο του πολέμου θα είναι «το πιο δύσκολο».

Παρά αυτά, για ένατη μέρα σήμερα ο αριθμός των ανθρώπων που περνούν τα σύνορα της Ουκρανίας είναι μεγαλύτερος από εκείνους που φεύγουν.

Στο μεταξύ η Ουκρανία ενισχύει 250 χιλιόμετρα των συνόρων της με τη Λευκορωσία για να αποτρέψει μια δεύτερη εισβολή στην περιοχή ζιτομίρ, σύμφωνα με τις αρχές της περιοχής. Ήδη από την 1η Μαΐου έχουν ξεκινήσει εργασίες για την ενίσχυση των συνόρων.

Παράλληλα, το πόρισμα της Γενικής Εισαγγελίας καταγγέλει τη Ρωσία για δολοφονίες και τραυματισμούς παιδιών λόγω των εχθροπραξιών. Κάνει λόγο για 232 νεκρά παιδιά από τις 24 Φεβρουαρίου και περισσότερα από 430 τραυματισμένα, χωρίς να υπολογίζει τις κατεχόμενες περιοχές.

Τέλος, μετά τις ΗΠΑ και την Ελβετία, και η Φινλανδία θα ανοίξει και πάλι την πρεσβεία της στο Κίεβο με μειωμένο αριθμό εργαζόμενων προς το παρόν.

H EΡΤ στα βομβαρδισμένα χωριά

Ιρπίν, Μποροντγιάνκα, Νόβε πετρίβτσι, Μοντσχιούν. Το σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων άφησε πίσω του συντρίμμια και θάνατο. Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα εξαφανίστηκαν. Χιλιάδες κάτοικοι των μικρών και μεγάλων χωριών, εκτοπίστηκαν.

Καθώς οι μάχες έχουν μετατοπιστεί στα ανατολικά, η ζωή γύρω από το Κίεβο δειλά επιστρέφει, μαζί με τους κατοίκους. Η κάμερα της ΕΡΤ συνεχίζει για μια ακόμα ημέρα να καταγράφει.

«Βλέπετε, Τα παιδιά εδώ δουλεύουνε, επισκευάζουν, έχουνε μείνει εδώ απομεινάρια από τα τανκς, τα μεγάλα κομμάτια τα έχουν μεταφέρει βέβαια, μείνανε κάποια ψιλοπράγματα, φυσικά υπάρχουν και κάλυκες εδώ γύρω, έτσι», δήλωσε Ουκρανός οικοδόμος στην κάμερα της ΕΡΤ.

Το Ιρπίν αγωνίζεται να επανέλθει σε μια κανονικότητα. Παντού στους δρόμους, τα σπίτια και τα καταστήματα, εκτελούνται εργασίες.

Η Ολεξάνδρα, Διευθύντρια μικροβιολογικού εργαστηρίου, δήλωσε: «Ανοίγουμε, κάνουμε εργασίες επισκευών! Φυσικά είναι δύσκολο, αλλά τουλάχιστον είναι ασφαλές γιατί οι πυροτεχνουργοί έχουν καθαρίσει την περιοχή. Είναι σημαντικό να ανοίξουμε επειδή ανήκουμε στον ιατρικό τομέα και οι άνθρωποι γυρίζουν, οικογένειες με παιδιά επιστρέφουν, όλοι αυτοί χρειάζονται ιατρική φροντίδα».

Παράλληλα με τους κατεστραμμένους δρόμους δημιουργούνται παρακαμπτήριοι. Εργάτες και τεχνικοί βρίσκονται επί τόπου από το πρωί.

Βορειοδυτικά του Κιέβου ένα χωριό που αποτελούνταν κυρίως από εξοχικά, περιτριγυρισμένο από δάσος, πασχίζει να ανακάμψει.

Υπάλληλος της εταιρίας ηλεκτρισμού, δηλώνει: « Συνεχίζουμε και σήμερα την επισκευή του ηλεκτρικού ρεύματος στο Μοτσιούν, το οποίο υπέφερε πολύ από τους βομβαρδισμούς. Η ομάδα μας -είμαστε εταιρία ρεύματος- αυτό που κάνει σήμερα είναι να ανοίγει τρύπες στο έδαφος για να τοποθετήσει νέους στύλους. Αλλάζουμε και τους μετασχηματιστές. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δώσουμε φως στους κατοίκους».

Αν και το διάστημα που μεσολάβησε είναι μικρό, η θέληση των Ουκρανών να γιατρέψουν την πληγή είναι μεγάλη, μας λένε. Άλλωστε, τις τελευταίες δέκα ημέρες εκείνοι που επιστρέφουν στη χώρα τους είναι περισσότεροι από εκείνους που, φοβισμένοι από τον πόλεμο και τις μάχες, φεύγουν.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

αποστολή της ΕΡΤ: Κάτια Αντωνιάδη

κάμερα: Κάρλος Ρούβιο-Μαρνιεράκης, ήχος: Αντώνης Κυπραίος

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση