Δημ. Παπαδημητρίου: Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ήταν ένας μεγάλος εικαστικός της μουσικής (video)

Για το παγκόσμιο άστρο του μεγάλου δημιουργού Βαγγέλη Παπαθανασίου, που «έδυσε» σκορπώντας θλίψη ανά τον κόσμο, μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου.

«Ένας από τους λίγους παγκόσμιας ακτινοβολίας Έλληνες καλλιτέχνες. Η διαδρομή του αποτέλεσε ίνδαλμα και έμπνευση για πάρα πολλούς νεότερους συνθέτες σε όλο τον κόσμο. Το έργο του διακρίνεται από χαρακτηριστικά σπάνιας αισθητικής. Θα μπορούσα να τον χαρακτηρίσω ταυτόχρονα και σαν έναν μεγάλο εικαστικό της μουσικής», είπε ο κ. Παπαδημητρίου.

«Αυτός πρωτοχρησιμοποίησε τη νέα ηλεκτρονική τεχνολογία, τα συνθεσάιζερς, τα αναλογικά – και κατόπιν τα επόμενα, με τρόπο ασύγκριτα ανώτερο από κάθε άλλον. Οριοθέτησε έναν μουσικό κόσμο με τη δική του προσωπική σφραγίδα σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι σύγχρονοι Έλληνες μπορεί να νομίζουν ότι ο Έλληνας μη γράφοντας ελληνικά λαϊκά τραγούδια διέπρεψε γράφοντας ξένη μουσική. Βέβαια όχι. Η επιτυχία του αυτή προσδιορίστηκε σαφώς από την ελληνική αισθητική, συνολικά», είπε μεταξύ άλλων.

«Στην ουσία της φουτουριστικής – διαστημικής του αναζήτησης συναντά κανείς απρόσμενα το “πάντρεμα” της νέας διαστημικής αισθητικής με την αρχαία ελληνική αναζήτηση της αισθητικής τελειότητας» υπογράμμισε ακόμη ο κ. Παπαδημητρίου.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr