Ουκρανία: Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, δηλώνει ο Μπορέλ

Στα σκαριά έχει ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση το έκτο πακέτο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με επίκεντρο αυτή τη φορά τον πετρελαϊκό κλάδο.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, στην έκτακτη συνεδρίασή τους χθες, στις Βρυξέλλες, εξέτασαν την πρόταση για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά και την ευρωπαϊκή στάση ως προς τις πληρωμές προς την Gazprom για την αγορά φυσικού αερίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει το έκτο πακέτο κυρώσεων εντός της εβδομάδας. Το μέτρο θα στερούσε από τη Μόσχα μεγάλα έσοδα, ωστόσο ως τώρα διχάζει τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Στο πλαίσιο του 6ου πακέτου κυρώσεων προς τη Μόσχα, προτείνεται η  σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου. Η πρόταση, που αναμένεται να κατατεθεί την Τρίτη (3/5), αναμένεται να περιλαμβάνει εξαιρέσεις όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία. Σημειώνεται ότι η Ρωσία προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ και το 26% του πετρελαίου.

Αισιοδοξία από Μπορέλ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σκοπό να εγκρίνει τον έκτο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία στο προσεχές Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε χθες Δευτέρα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο Τζοζέπ Μπορέλ τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πόλη του Παναμά, όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, πως η ΕΕ ευελπιστεί πως το νέο πακέτο κυρώσεων θα συμπεριλάβει την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ, ο οποίος προεδρεύει στα Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων, είπε πάντως πως ελπίζει η ΕΕ να λάβει «μέτρα για να περιορίσει κατά πολύ» τις εισαγωγές ρωσικού αργού στην Ευρώπη, παραδεχόμενος πάντως πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ομοφωνία.

«Είμαι όμως πεπεισμένος ότι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές πετρελαίου, θα καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας ως το επόμενο συμβούλιο», πρόσθεσε.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων προγραμματίζεται να συνεδριάσει τη 10η και τη 16η Μαΐου.

Στόχος η μείωση ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία

Στόχος της Ε.Ε. είναι η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της από τη Ρωσία, αλλά με τον μικρότερο δυνατό αντίκτυπο για τις αγορές και τις τιμές. Εξάλλου, μία νέα έκρηξη στις τιμές άμεσα θα κατέληγε τελικά να αυξήσει το εισόδημα που διασφαλίζει ακόμη την περίοδο αυτή η Μόσχα, οπότε κάθε άλλο παρά θα λειτουργούσε σαν τιμωρία για την επιθετική στάση της στην Ουκρανία.

Στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο φάνηκε πως κερδίζει έδαφος, ωστόσο, οι χώρες είναι διχασμένες σχετικά με τον χρονοδιάγραμμα απεξάρτησης από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες, καθώς κάποιες χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ είναι περισσότερο ενεργειακά εξαρτημένες από τη Μόσχα συγκριτικά με κάποιες άλλες.

Για παράδειγμα, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας -η οποία αποτελεί την ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης- δήλωσε ότι η χώρα θα είναι σε θέση να αντέξει την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2022 και φάνηκε υπέρμαχος αυστηρότερων κυρώσεων στην Ρωσία. Από την άλλη πλευρά όμως η Ουγγαρία αντιτίθεται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με αξιωματούχους της να ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα υποστηρίξει μέτρα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Οπως δήλωσαν πάντως δυο αξιωματούχοι της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να εξαιρέσει την Ουγγαρία και τη Σλοβακία από το εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου, καθώς η Επιτροπή είναι επιφυλακτική για το πόσο εξαρτημένες είναι αυτές οι δύο χώρες από το ρωσικό αργό πετρέλαιο.

Για να διατηρήσει ενωμένο το ευρωπαϊκό μπλοκ των «27», η Επιτροπή ενδέχεται να προσφέρει στη Σλοβακία και την Ουγγαρία «εξαίρεση ή μια μακρά μεταβατική περίοδο», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει αμφιβολία πως ένα πετρελαϊκό εμπάργκο θα αλλάξει σημαντικά τους όρους της διμερούς σχέσης μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, δεδομένου πως η Ένωση ήταν και παραμένει μακράν ο μεγαλύτερος πελάτης του ρωσικού αργού. Το 2019, σχεδόν τα δύο τρίτα των εισαγωγών πετρελαίου της Ε.Ε. προήλθαν από τη Ρωσία και αν και έκτοτε το νούμερο αυτό έχει μειωθεί, στην ουσία δεν έχει αλλάξει ριζικά τις ισορροπίες μεταξύ τους.

Και μετά το «όχι» στην πληρωμή με ρούβλια τι;

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας, η επίτροπος ενέργειας Κ. Σίμπσον δήλωσε πως οι «27» κατέστησαν ξεκάθαρο ότι η πληρωμή που προτείνει η Ρωσία είναι μια μονομερής αλλαγή που δεν δικαιολογείται και πρέπει να απορριφθεί.

Ως προς το τι πρέπει να πράξουν οι εταιρείες που έχουν να καταβάλουν πληρωμές εντός του Μαΐου προς τη Gazprom, η κ. Σίμπσον τόνισε ότι η μέθοδος που προτείνει το διάταγμα Πούτιν αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι μπορούμε να βασιστούμε στην καλή θέληση της Ρωσίας, ανέφερε.

Παράλληλα, η ίδια χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την απόφαση της Gazprom να διακόψει την παροχή αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία, και δείχνει ότι οποιοδήποτε άλλο κράτος – μέλος μπορεί να είναι το επόμενο.

Από την πλευρά της, η προεδρεύουσα του Συμβουλίου γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Β. Πομπιλί, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε συμφωνία από όλα τα κράτη μέλη ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα πρέπει να εφαρμοστούν και ότι το να πληρωθούν οι συμβάσεις του φυσικού αέριου σε ρούβλια συνιστά παραβίαση των κυρώσεων.

Όπως είπε η κ. Σίμπσον, τις επόμενες ημέρες θα εκδοθούν πιο λεπτομερείς οδηγίες για το τι μπορούν και τι όχι να κάνουν οι εταιρείες σε σχέση με το θέμα της πληρωμής της Gazprom και τι συνιστά παραβίαση των κυρώσεων και τι όχι.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Ενέργειας, το 97% των συμβάσεων με τη Gazprom αναφέρει ρητά ότι οι πληρωμές γίνονται σε ευρώ ή δολάρια. Έχουμε κάνει ξεκάθαρο ότι δεν θα πληρώσουμε σε ρούβλια με τον τρόπο που υπαγορεύει το διάταγμα Πούτιν, κατέληξε η Επίτροπος Ενέργειας.

Αφήστε μια απάντηση