Οξεία ηπατίτιδα: “Φως” απο τις βιοψίες ήπατος στα παιδιά που έκαναν μεταμόσχευση – Τι λέει πρόεδρος Ελλήνων Γιατρών στο Ηνωμένο Βασιλείο

“Καμία από τις γνωστές ηπατίτιδες A,B,C,D,E, δεν συνδέεται με τις οξείες ηπατίτιδες στα παιδιά με άσχημη κλινική εικόνα” σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ η Κική Σονίδου, πρόεδρος Ελλήνων Γιατρών στο Ηνωμένο Βασιλείο και απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων – πιθανότατα – στην ύπαρξη του αδενοϊού 41. “Περισσότερα δεδομένα θα έχουμε από τις βιοψίες ήπατος, στα μεταμοσχευθέντα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο” εκτίμησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Ιωάννα Παυλοπούλου.

Η κα Σονίδου ανέφερε πως στο Ηνωμένο Βασίλειο ” από τα 160 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας, 10 παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση. Όλα είναι καλά στην υγεία τους δεν κινδύνευσαν και δεν σημειώθηκε ανθρώπινη απώλεια”.

“Τα παιδιά που έχουν νοσήσει από κορονοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μόλις στο 16%” ανέφερε, οπότε “δεν μπορούμε να αποδώσουμε σε αυτό την αύξηση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας, από τον Ιανουάριο του -22”.

Όπως είπε “το 75% των παιδιών που νοσηλεύτηκαν με σοβαρή ηπατίτιδα είχαν τον αδενοϊό 41″, εκει έχουμε αποδώσει την αύξηση των κρουσμάτων” αλλά όπως διευκρίνισε “δεν είμαστε σίγουροι ακόμη” και συμπλήρωσε πως “δεν έχει ταυτοποιηθεί καμία από τις γνωστές ηπατίτιδες A,B,C,D,E οπότε και δεν συνδέονται με τις οξείες ηπατίτιδες που παρατηρήσαμε στα παιδιά με την άσχημη κλινική εικόνα”.

Στο κατά πόσο μπορεί να επεκταθεί και ηλικιακά το πρόβλημα της οξείας ηπατίτιδας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Ιωάννα Παυλοπούλου ξεκαθάρισε πως “μιλάμε για ηλικίες από μερικών μηνών μέχρι 16 ετών. Το καλό νέο είναι πως οι περιπτώσεις αυτές της οξείας ηπατίτιδας είναι σπάνιες. Μέχρι προχθές σύμφωνα με τις καταγραφές του ΠΟΥ είναι 200, με τις περισσότερες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ανησυχητικό είναι πως ένα ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό χρειάζεται μεταμόσχευση ήπατος“.

Όπως υπογράμμισε “πρέπει να εξεταστεί στα παιδιά που νοσούν βαρύτερα εάν υπάρχει ένας υποκείμενος παράγοντας, ανοσολογικός ή άλλος που να τα προδιαθέτει στο να έχουν αυτή τη σοβαρή εξέλιξη” ενώ εκτίμησε πως “περισσότερα δεδομένα θα έχουμε τις επόμενες ημέρες από τη Βρετανία, σχετικά και με τις βιοψίες ήπατος”

Στους γονείς συνέστησε “Εάν ένα παιδί έχει συμπτώματα στο γαστρεντερικό (εμέτους, διάρροιες, πόνους στην κοιλία,) που δεν βελτιώνονται, είτε πυρετό και ίκτερο θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό τους”.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr
image}

Αφήστε μια απάντηση