Μπασιάς: Η πυρηνική ενέργεια θα ήταν η καλύτερη λύση για να ξεπεράσει η Ευρώπη τα τελεσίγραφα Πούτιν

Την πεποίθηση ότι στην παρούσα συγκυρία, η χρήση πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη θα ήταν η καλύτερη λύση για να αποφευχθούν τα τελεσίγραφα του Πούτιν και οι απειλές και κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικό αερίου προς τις χώρες που δεν θα πληρώνουν σε ρούβλια, εξέφρασε ο Γιάννης Μπασιάς, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Θα μπορούσε η πυρηνική ενέργεια να βοηθήσει την Ευρώπη να κόψει τους δεσμούς με τη Ρωσία και μάλιστα αρκετά γρήγορα, διότι είναι μια τεχνολογία “δουλεμένη” και μπορούμε να αντικαταστήσουμε μέρος της ποσότητας φυσικού αερίου που η Ευρώπη παίρνει από τη Ρωσία. Θα είναι αυτή τη στιγμή η καλύτερη λύση διότι οι κλασικές εναλλακτικές με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν έχουν την απόδοση που θέλουμε και θα πρέπει να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι «η Ευρώπη έχει φτάσει στο 1 τρισεκατομμύριο για φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες».

Με τις ΑΠΕ δεν έχεις την απόδοση που θέλεις

Έκανε ιδιαίτερα αναφορά στο γεγονός ότι με τις ΑΠΕ «δεν έχεις την απόδοση που θες».

«Αν καις πετρέλαιο θα έχεις ενέργεια για 24 ώρες. Η ανεμογεννήτρια ή το φωτοβολταϊκό δεν μπορεί να σου παράγει παραπάνω από 25% με 28% της ποσότητας που χρειάζεσαι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπασιάς επισήμανε ότι 15 χώρες στην Ευρώπη – και συνολικά 30 σε όλο τον κόσμο – έχουν πυρηνικούς σταθμούς, λέγοντας πως «η τεχνολογία και η εμπειρία σε επίπεδο πυρηνικής σχάσης υπάρχει εδώ και χρόνια σε όλο τον κόσμο». «Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε βασιστεί πολύ στις καινούργιες εναλλακτικές πηγές – τον ήλιο και τον αέρα- οι οποίες δεν είναι τόσο καινοτόμες όσο πιστεύαμε», σημείωσε.

Θα υπάρξει θέμα ενεργειακής επάρκειας

Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα υπάρξει θέμα ενεργειακής επάρκειας, «όχι μεγάλο», στην Ελλάδα, «διότι δεν έχουμε αποθήκες για αποθήκευση φυσικού αερίου και δεν έχουμε πολλούς σταθμούς αεριοποίησης». «Η Ελλάδα χρειάζεται 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα που αντιστοιχεί στο 1% των συνολικών αναγκών της Ευρώπης. Για την οικονομία μας θα είναι πρόβλημα, αλλά σε σχέση με το τι πρόκειται να συμβεί στις χώρες της Ευρώπης που έχουν δεκαπλάσια κατανάλωση, οι διαφορές θα είναι αστρονομικές. Μπαίνουμε σε φάση ύφεσης», πρόσθεσε ο κ. Μπασιάς.

Αφήστε μια απάντηση