Μόσιαλος για ηπατίτιδα στα παιδιά: Τι μπορεί να προκαλεί την ασθένεια

Συναγερμός έχει σημάνει σε Ευρώπη και Αμερική μετά τον ασυνήθιστα υψηλό αριθμό κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας, άγνωστης προέλευσης, σε παιδιά, που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και σε άλλες χώρες. Το σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, κυρίως 2-5 ετών. Στην Ελλάδα δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα και ο ΕΟΔΥ καλεί σε εγρήγορση τους γιατρούς.

Μία από τις πιθανές αιτίες που βρίσκονται υπό διερεύνηση είναι ότι μια ομάδα ιών που ονομάζονται αδενοϊοί μπορεί να προκαλεί την ασθένεια. Ωστόσο, διερευνώνται διεξοδικά και άλλα πιθανά αίτια” τόνισε σε ανάρτησή του ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Οι αδενοϊοί είναι μια οικογένεια κοινών ιών που συνήθως προκαλούν μια σειρά από ήπια συμπτώματα και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς επιπλοκές. Μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα, έμετο και διάρροια. Συνήθως δεν προσβάλουν το συκώτι (ώστε να προκαλέσουν ηπατίτιδα), αλλά και αυτό έχει καταγραφεί ως γνωστή αλλά σπάνια επιπλοκή του ιού” σημείωσε ο κ. Μόσιαλος και πρόσθεσε:

Οι αδενοϊοί μεταδίδονται συνήθως από άτομο σε άτομο, από μολυσμένες επιφάνειες, καθώς και μέσω της αναπνευστικής οδού. Για αυτό ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση των αδενοϊών είναι τα συνήθη μέτρα υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών, και το να προσέχουμε όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε ή κάποιος βήχει/φτερνίζεται κοντά μας. Στα μικρότερα παιδιά χρειάζεται και η εκμάθηση και η επίβλεψη κατά τη διάρκεια του σχολαστικού πλυσίματος των χεριών“.

Παράλληλα, ο κ. Μόσιαλος διευκρίνισε ότι κανένα από τα επί του παρόντος επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει εμβολιαστεί για τον κορονοϊό και έτσι οι συσχετισμοί με το εμβόλιο για την Covid-19 είναι αβάσιμοι.

www.ertnews.gr

Συντακτική ομάδα ert.gr

Αφήστε μια απάντηση