Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες εκτιμήσεις για ακόμη μεγαλύτερη πτώση των εξαγωγών σιτηρών

Σε νέα επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία προχώρησε η αμερικανική κυβέρνηση, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου.

Η γεωργική παραγωγή και οι εξαγωγές από τη χώρα έχουν ήδη υποχωρήσει σημαντικά λόγω της σύρραξης, αλλά φαίνεται πως θα υποχωρήσουν κι άλλο, καθώς οι καλλιέργειες καταστρέφονται, οι γεωργοί φοβούνται να βρεθούν στην ύπαιθρο, ενώ πολλοί έχουν προτιμήσει να πάρουν τα όπλα για την υπεράσπιση της πατρίδας τους.

Έτσι, λοιπόν οι εξαγωγές καλαμποκιού εκτιμάται πως θα μειωθούν κατά επιπλέον 4,5 εκατ. τόνους στα 23 εκατ. τόνους, ενώ κατά άλλο ένα εκατ. τόνους θα μειωθούν οι εξαγωγές σιτηρών.

Τα στοιχεία αυτά ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας.

Επί τα χείρω αναθεώρηση για τα αποθέματα

Σαν αποτέλεσμα των στοιχείων αυτών αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω και τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών, στα 278,4 εκατ. τόνους.

«Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα η σύρραξη να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Η ειρήνη δεν φαίνεται να επικρατεί σύντομα» σχολίασε ο Τζακ Σκόβιλ, της Price Futures Group.

Οι τιμές των σιτηρών έχουν ήδη ενισχυθεί σημαντικά στο πλαίσιο του ευρύτερου ράλι στο οποίο έχουν επιδοθεί οι τιμές των commodities τις τελευταίες εβδομάδες.

Όμως, ειδικά αναφορικά με την παραγωγή σιτηρών επιπλέον πηγή ανησυχίας αποτελούν οι καιρικές συνθήκες που φαίνεται πως θα επηρεάσουν την παραγωγή σε έτερες σημαντικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Βραζιλία.

Όπως αναφέρουν ειδικοί του κλάδου, ο Απρίλιος θεωρείται κρίσιμος μήνας, δεδομένης της σημασίας του για την πορεία των καλλιεργειών, οπότε αν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές αυτό θα επηρεάσει την τελική παραγωγή.

Αφήστε μια απάντηση