Ενέργεια: Στη Ρεβυθούσα ο Κ. Σκρέκας με την ευρωπαία Επίτροπο Ενέργειας – Προστίθεται μια πλωτή δεξαμενή

«Η Ελλάδα, με τις υπάρχουσες και τις προγραμματισμένες υποδομές της, παίζει καίριο ρόλο στην ασφάλεια του εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο».

Αυτό επεσήμανε σήμερα η επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάντρι Σίμσον, μετά την επίσκεψή της στο σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα, μαζί με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, την γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου και την διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, Mαρία-Ρίτα Γκάλι.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Σκρέκας παρουσίασε τις ενέργειες που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση για τον εφοδιασμό της χώρας μας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία. Σε αυτές περιλαμβάνεται και η επέκταση της αποθηκευτικής ικανότητας του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, με την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής στις τρεις υπάρχουσες στο νησί.

Ο υπουργός παρουσίασε επίσης τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα για τη στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, η οποία εντείνεται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και τις δράσεις για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και των οδεύσεων ενέργειας, στο πλαίσιο του σχεδίου REPowerEU για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Σκρέκας τόνισε: «Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε την επίτροπο Ενέργειας στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Ενημέρωσα την κυρία Σίμσον για το ολοκληρωμένο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας μας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας, ο ΔΕΣΦΑ έχει δρομολογήσει την αναβάθμιση της αποθηκευτικής δυναμικότητας του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, ενώ η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές, προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον κριθεί αναγκαίο».

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε, επίσης, ότι συζήτησαν με την ευρωπαία επίτροπο για την ολοκλήρωση κρίσιμων υποδομών, που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως οι διασυνδετήριοι αγωγοί φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB και Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, οι νέοι τερματικοί σταθμοί υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη, αλλά και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος.

Και προσέθεσε ότι τόνισε στην επίτροπο την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης, πως «αυτή η πρωτόγνωρη κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την ανάληψη συντονισμένης δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτό αποσκοπεί η πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που αντιμετωπίζει την αιτία της κρίσης στη βάση της, για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των ευρωπαϊκών αγορών και την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου από τα κράτη – μέλη».

Η επίτροπος Ενέργειας δήλωσε πως «μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ είναι αντιμέτωπη με μια τριπλή πρόκληση: να εξασφαλίσει ασφαλή, βιώσιμη και οικονομικά προσιτή ενέργεια, εν μέσω της ολοένα και πιο δύσκολης κατάστασης της αγοράς. Η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και αυτή την εβδομάδα επισκέπτομαι την Ελλάδα για να συζητήσω τον καλύτερο δρόμο για το μέλλον».

Όπως σημείωσε: «Η Ελλάδα, με τις υπάρχουσες και τις προγραμματισμένες υποδομές της, παίζει καίριο ρόλο στην ασφάλεια του εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο. Αξίζει να αναγνωριστούν οι προσπάθειες της Ελλάδας να εξασφαλίσει μια δίκαιη μετάβαση, πραγματοποιώντας παράλληλα σημαντικές μεταρρυθμίσεις της αγοράς και επιταχύνοντας τις αναγκαίες επενδύσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση